Géza
-11 °C
-4 °C
Jégkorong
ma 15:45

Tippmixes csalással vádolják Saskőy futballbírót

2005.11.30. 10:11
A kispesti futballvezetők állítják, Saskőy Szabolcs nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szerdai Bp. Honvéd-MTK találkozó botrányos körülmények között végül a Tippmixen a legjobb nyereményt - 2,7-szeres pénzt - hozó 2-2-es eredménnyel záruljon, ezért feljelentik a bírót. A meccs majdnem száz percig tartott, a hajrában két kispestit állított ki Saskőy, az MTK a 98. percben egyenlített. A jegyzőkönyv meghamisításával is gyanúsítják. Folytatás feltehetően a bíróságon.

A magyar futball csapatai körül viszonylag csend van az elmúlt hetekben, a Lothar Matthäus személye körüli hiszti is veszített lendületéből, az elmúlt napokban inkább a bírók ténykedése borzolja a kedélyeket.

Dühöngő fradisták, zsidózó újpestiek, impotens bíró

Az elmúlt hétvégén két találkozón is a játékvezetők rossz döntései hergelték a közönséget. Az FTC-Debrecen meccs után, - annak ellenére, hogy a vendégek kárára tévedett lényegesen többet Kassai Viktor - a hazai szurkolók egy csoportja szétvert egy metrókocsit.

Az MTK-Újpest összecsapáson a vendégek szurkolói közül többen - noha csapatuk simán nyert - többnyire az ellenfél gázkamrába küldésével és sokan a zsidózással voltak elfoglalva. Később aztán a lila-fehér klub amolyan látszatintézkedésként elnézést kért, és kivizsgálást ígért, amely valószínűleg eredmény nélkül fog zárulni. Ugyanakkor a Nemzeti Sporthivatal (NSH), a Magyar Labdarúgóliga (MLL) és a MAZSIHISZ is gyors kivizsgálást vár az MLSZ-től.

Saskőy botrányos volt

A kedden lejátszott Honvéd-MTK bajnokinak azonban valószínűleg a bíróságon lesz folytatása. A 2-2-re végződött meccsen a vendégcsapat a 98. percben tudott egyenlíteni, amikor a kispestiek már csak kilenc emberrel voltak a pályán. A Budapest Honvéd tulajdonosai, vesztegetés alapos gyanújával bírósághoz fordulnak, miután botrányosnak ítélték Saskőy Szabolcs játékvezető működését.

Kőszegi Géza klubigazgató a Nap-kelte szerdai adásában elmondta, eljutottak hozzájuk olyan információk a meccs előtt, hogy a hétvégi események miatt, a játékvezető az első "zsidózáskor" lefújja a találkozót. "Ezért kértük a drukkereket - külön egyeztetve a szurkolói bizottság elnökével - hogy tartózkodjanak az antiszemita megnyilvánulásoktól. Valószínűleg az elmaradt zsidózás miatt lett frusztrált a játékvezető" - véli az MLSZ Fegyelmi Bizottság egykori elnöke.

Nem kilencven percig tartott a meccs

"Féltünk tőle, hogy nem fog kilencven percig tartani a találkozó és sajnos nem is addig tartott" - folytatta Kőszegi. Véleménye szerint a játékvezető a meccs jegyzőkönyvét is meghamisította, mert előbb hatperces hosszabbítást jelzett, majd ahhoz is hozzátett kettőt, végül 99 perc 40 másodpercig tartott a találkozó. A játékvezető negyed tízkor, komoly rendőri kíséret mellett távozott a Bozsik Stadionból.

Feljelentik a játékvezetőt

A Honvéd vezetői mégis vesztegetés gyanúja miatt tesznek ismeretlen tettes ellen feljelentést, mert véleményük szerint alapos a gyanú, hogy a találkozót a Tippmixen nagy összegben megfogadták, és a legtöbb pénzt hozó döntetlenhez a játékvezető alaposan hozzájárult. Ez ugyan ellentmond a fenti állításnak, miszerint arra számítottak, hogy Saskőy lefújja előbb a meccset, de Kiss Zsolt, a Honvéd tulajdonosa úgy véli, foglalkozás körében elkövetett gazdasági és erkölcsi károkozás és csalás miatt jelentik fel Saskőy játékvezetőt. Kiss hozzátette: megvizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a klub megóvja a találkozót.

A döntetlenre volt érdemes tenni

A Tippmix eheti ajánlatában a Bp. Honvéd-MTK találkozóra csak minmum ötös kötésben lehetett fogadni, ami azt jelentzi, hogy minimum négy másik meccset mellé kell tenni, és a feltételezett manipulációnak csak akkor van értelme, ha azok a találkozókon is kedvező eredmények születnek. A keddi bajnoki esetében azonban valóban a döntetlen fizetett a legjobban: a hazai győzelem 2,35-ös, az iksz 2,7-szeres, a vendégsiker 2,2-szeres pénzt ígért.

Az MLSZ játékvezetői bizottságának elnöke, Puhl Sándor a tv2 Mokka című adásában védelmébe vette a játékvezetőt, igaz Saskőyről úgy tartják, hogy Puhl egyik kedvence. Saskőy annak ellenére FIFA-bíró lehetett, hogy a tavalyi Pápa-Debrecen meccsen gólt ítélt a vendégeknek, pedig a labda harminc centire volt a gólvonaltól.

A jelenlegi UEFA-szabályok szerint a játékvezetők nem fogadhatnak, és ezt a magyar szövetség is alkalmazza, azonnali eltiltással büntetik az elkövetőt, ha beigazolódik vétkessége.

Az edzők nem foglalkoznak Saskőyvel

Aldo Dolcetti, a kispestiek olasz vezetőedzője igen mértéktartó volt és nem kívánt a bíróval foglalkozni, inkább saját csapatát dicsérte. "A bíró főszerepet játszott a mérkőzésen, de nem szeretnék véleményt alkotni az ítéleteiről. Csapatom viszont nagyszerű teljesítményt nyújtott, s ismét maga mellé állította a szurkolókat" - mondta a tréner a távirati irodának.

Kollégája, Garami József szerint Saskőy az MTK kárára is tévedett, így nem érzi, hogy csapata előnyt élvezett volna a meccs folyamán. A kispestiek hét sárga és két piros lapot kaptak, az MTK egy sárga lappal "megúszta", illetve kapott egy büntetőt az amúgy sportszerű találkozón.

Megdobálták az MTK buszát

A kék-fehérek a rendezők segítségével, gond nélkül hagyták el a pályát, a stadionból azonban már nem jutottak ki könnyen. A bíróhoz hasonlóan ők is csak másfél órával a lefújás után távozhattak a stadionból. A buszukat néhány feldühödött hazai szurkoló megdobálta, de a járműben nem keletkezett komoly kár. Az MTK busza aztán rendőri kísérettel érkezett meg a Hungária körútra. A kék-fehérek ugyanakkor nehezményezik, hogy mintegy 40-50 kispesti drukker - az újpestiekhez hasonlóan - a mérkőzés alatt és után antiszemita rigmusokkal provokálta őket.

Az MLSZ is vázsgálja az ügyet

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a játékvezetői és ellenőri jelentések tanulmányozása után vizsgálatot indít a Bp. Honvéd-MTK Budapest mérkőzésen történtekkel kapcsolatban - tájékoztatta az MTI-t Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára.

"Természetesen megvizsgáljuk, hogy mi történt a meccsen és utána. Nem kizárt, hogy a pénteki elnökségi ülésen is szóba kerül a keddi mérkőzés, de a testület nem hozhat semmilyen szankciót, ezt csak a fegyelmi bizottság teheti meg. Iránymutatást azonban adhatunk."

Saskőy feljelenti a Honvédot

Saskőy Szabolcs, a keddi találkozó játékvezetője a távirati irodának azt mondta, hogy rágalmazásért feljelentést tesz a Bp. Honvéd vezetői ellen. "Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért fel fogom jelenteni azokat, akik engem megvádoltak. Ügyvédemmel már fogalmazzuk a feljelentést." A játékvezető úgy érzi, jogosan hosszabbított nyolc percet a meccsen.

"A kispesti gólszerzőt, Mirót két percig ápolták, a kiállított Kovács Zoltán három perc alatt hagyta el a pályát, a FIFA ajánlása szerint pedig minden csere fél perc hosszabbítást jelent. Ha ezeket összeadjuk, akkor még tovább is vezethettem volna a mérkőzést. Igazamat természetesen videofelvétellel is igazolni tudom."