Klaudia
-3 °C
3 °C

Költségtérítésért futballozik a 'legnagyobb király'

2005.12.01. 11:00
Pisont István a Honvéd vezetői miatt nem mehetett Angliába, Belgiumban egy sérülés, Németországban egy edzőcsere miatt nem futott be nagy karriert. Izraelben azonban többszörös bajnok, az év játékosa lett, és az UEFA-kupában is eljutott a legjobb nyolc közé. Jelenleg Vecsésen, mint a másodosztály legnevesebb játékosa szerepel az egykoron Kispesten a Legnagyobb Királynak tartott labdarúgó.

"A legjobban azt sajnálom, hogy '91-ben - 21 évesen - nem sikerült Angliába szerződnöm. Hívott próbajátékra a Leeds United, amely 600 ezer dollárt fizetett volna értem, de a Honvéd egymilliót kért és azt mondták, egy válogatott játékos ne menjen próbajátékra" - értékelte pályafutása talán legfájóbb hiányát Pisont István.

A válogatott csalódás

Névjegy
Született: 1970. 05. 16., Gádoros
Nevelőklubjai: Gádoros, Szarvasi Vasas
Profi pályafutás
1988-1994: (Kispest-)Honvéd
1994/95: SC Charleroi
1995-1998: Beitar Jerusalem
1998/99: Eintracht Frankfurt
1999-2002: Hapoel Tel Aviv,
2002/03: MS Ashdod, Bnei Yehuda Tel Aviv,
2003/04: MTK Budapest
2004-: Vecsés FC
Válogatottságai száma: 31/1 gól

Ha a válogatottságok számát és a külföldön eltöltött éveket vesszük, jelenleg a Vecsés FC játékosa a labdarúgó másodosztály legmagasabban jegyzett játékosa. A Bp. Honvédból indult középpályás két országban nyert bajnokságot, játszott UEFA-kupa negyeddöntőt is, igaz, miniszterelnök még nem volt. Az egykori kispesti kedvenc elégedett pályafutásával, de úgy érzi sok maradt benne.

"A magyar bajnokságon kívül három országban is szerepeltem, bár Németországból szinte elmenekültem. Izraelben azonban voltam az év játékosa és a Beitarral szereztem egy harmadik és két első helyet." Azt azonban még mindig nem tudja feldolgozni, hogy éppen akkor nem hívták be a válogatottba, amikor valóban pályája csúcsán volt.

Egy hét felkészülés, két számmal nagyobb cipőben

"Amikor Csank János lett a kapitány, ő kijelentette, Izraelből nem válogat. Ezt nem értettük, hiszen akkor Sallói István, Hamar István és én is jó formában voltunk." A legfurcsább mégis az volt, amikor egyszer Csank mégis meghívta a keretbe, de akkor már Izraelben véget ért a bajnokság, szabadságon volt itthon. Nem volt nála semmi, egy hétig két számmal nagyobb kölcsöncipőben csinálta végig az alapozást, aztán még a kispadra sem ülhetett le. "Így legalább megspórolták a repülőjegyet" - véli Pisont. Legutoljára az ausztrálok elleni hazai találkozón volt kerettag, de akkor is végig a kispadon ült.

Izrael volt a csúcs

Külföldön igazából Izraelben futott be jelentős karriert. Belgiumban (Charleroi) egy lábközépcsont-törés, míg Németországban (Eintracht Frankfurt) egy edzőváltás miatt nem tudott maradandót alkotni. Ez utóbbi "fáj" számára jobban, hiszen egy közepes őszi szezon, egy sikeres teremtorna és egy jól sikerült alapozás után a tavaszi rajton elszenvedett súlyos vereség miatt kirúgták edzőjét. Az új szakvezető "igazi hazafi" volt, a német játékosokat részesítette előnyben, így a tavaszt a kispadon töltötte.

Ekkor már túl volt első izraeli hároméves időszakán. A Beitart ma is pályafutása legerősebb együttesének tartja. A balul sikerült németországi év után újabb három év, ezúttal a Happoel Tel-Avívban. Itt érte el legjelentősebb nemzetközi sikerét, hiszen az UEFA-kupa 2001-2002-es kiírásában a legjobb nyolcig mentek, többek között a Marcel Desailly-jal felálló Chelsea, a Lokomotiv Moszkva és a Parma kiverésével. Ott aztán a Milan 2-1-es összesítéssel búcsúztatta őket.

Az izraeliek szeretnek a címlapon szerepelni

"A legérdekesebb az volt az egészben, hogy az első fordulóban a török Gaziantepspor ellen csak nagy nehezen jutottunk tovább. Végül aztán a negyeddöntőben hiába vertük meg otthon 1-0-ra a Milant, a visszavágón kikaptunk 2-0-ra és kiestünk."

"Az izraeli játékosok nagyon szenvedélyesek, mondhatni a 'szívükkel játszanak'. Nagy az egójuk, mindennél többet ér számukra, ha a címlapon szerepelhetnek. Az egyéni siker mindennél fontosabb" - értékelte e különbséget a magyar és az izraeli foci között a középpályás.

Egy év az MTK-ban

Pisont Beitar mezében
Pisont a Beitar mezében (fotó: Beitar Jeruzsálem)

Ezután még fél-fél évet játszott gyengébb izraeli együttesekben - MS Ashdod és Bnei Yehuda Tel Aviv -, ott azonban nem érezte annyira jól magát. Időközben megszületet a fia is, így a családdal egyeztetve úgy döntött hazatér. Noha korábban beszélt a Kispest akkori edzőjével, Bognár Györggyel, mire hazajött, őt már elküldték a csapattól. Így igent mondott az MTK hívásának. "Amikor játszottam, elég jól ment, viszont sokat voltam sérült a szezon során. Az év végén a vezetőség a fiatalítás mellett döntött, így több "idősebb" játékostól megváltak" - értékelte eddigi utolsó élvonalbeli szezonját.

Ezután került képbe a Vecsés, ahova Csábi József, az együttes vezetőedzője már korábban is többször hívta. "A csapatnál reális célt tűztek ki, és hamar sikerült is megállapodnunk" - mondta Pisont, aki még legalább három-négy évig szeretne játszani. Jelenleg költségtérítésért focizik, amit a csapat szponzorai és a városi önkormányzat ad a csapatnak.

"A későbbiekben szeretnék edzőként dolgozni. Jelenleg B-licenszel rendelkezem, ezzel gyerekekkel foglalkozhatok. Ha abbahagytam a játékot, szeretném letenni a Pro-licences vizsgát is" - vázolta a jövőt az egykori válogatott játékos.

Régebben zavarta a cigányozás

Jelenleg már nem nagyon "kóstolgatják" a szurkolók, holott fénykorában számtalan alkalommal találták meg cigány származása miatt. "Eleinte bántott a dolog, de később, már át tudtam felette siklani. Az igazi elégtételt az jelentette számomra, amikor bemutatkozhattam a válogatottban" - emlékezett a nem éppen kellemes esetekre a játékos. "Ma már legfeljebb a korom, vagy a rajtam lévő négy-öt kiló súlyfelesleg miatt találnak meg az ellenfelek".

Sikeres pályafutása ellenére állítja, öccse sokkal tehetségesebb volt nála, holott messze nem futott be olyan sikeres karriert, mint ő. "Azonban az őt körülvevő közeg miatt nem tudott kibontakozni, pedig tehetsége alapján Európa-klasszis lehetett volna" - véli testvéréről.

Hiába játszanak jól

A Vecséssel komoly tervei vannak, azonban szerinte ehhez az is kell, hogy a fiatal játékosok legalább olyan alázattal legyenek a játék iránt, mint ő volt annak idején. "Szerintem jó csapatunk van, idén akárkivel játszottunk, mindenki azt mondta, mi játsszuk a legszebb focit a másodosztályban, mert mi megpróbálunk játszani. A sok dicséret ellenére mégis csak a tizedik helyen állunk, tehát valami mégsem stimmel" - mondta jelenlegi csapatáról a Honvéd-szurkolók által csak "Legnagyobb Királynak" nevezett játékos.