Auguszta
-3 °C
2 °C

Csak december közepén dől el Matthäus sorsa

2005.12.02. 16:33
A december 21-i rendkívüli közgyűlésig el kell dőlnie Lothar Matthäus futballkapitány sorsának, jelentette ki Bozóky Imre MLSZ-elnök a pénteki elnökségi ülés után. Az MTK legutóbi két meccsét kísérő rasszista, antiszemita bekiabálásokat a saját bevallása szerint is tehetetlen testület elintézte egy állásfoglalással.

Összejött a szükséges 34 aláírás, így december 21-én sor kerül a Magyar Labdarúgó Szövetség rendkívüli közgyűlésére, melynek összehívását Kisteleki István ligaelnök kezdeményezte - derült ki az elnökség rendkívüli ülése után tartott sajtótájékoztatón.

December 21-én dönthetnek Matthäusról

"Addigra minden vitás kérdést rendezni kell, így a kapitánykérdést is, hogy a 2006-os esztendőben végre csak a szakmával foglalkozzunk az új székházban, melyet vélhetően januárban vehetünk birtokba. Ebben az elnökség minden tagja egyetértett" - mondta Bozóky Imre, az MLSZ elnöke, aki az MTI kérdésére hozzátette, valószínűleg még a közgyűlés előtt sor kerül az elnökségi ülésre, amelyen döntés születik majd Lothar Matthäus szövetségi kapitány sorsáról. Ennek egyik lehetséges időpontjának éppen december 21-ét jelölte meg.

Kiderült az is, hogy a profik, azaz a liga december 12-én, míg az amatőrök három nappal később tartanak taggyűlést.

Rasszizmus: közleménnyel elintézve

A rasszizmussal kapcsolatban Bozóky megjegyezte: az MLSZ, mint társadalmi szervezet egyedül nem képes megoldani a problémát, ezért hívta segítségül a Belügyminisztériumot, az Igazságügyi Minisztériumot, a Nemzeti Sporthivatalt, az Ombudsman Hivatalt és a ligát.

Az elfogadott állásfoglalásban az MLSZ "kezdeményezi a Belügyminisztérium, az Igazságügyi Minisztérium, a Nemzeti Sporthivatal, az Ombudsmani Hivatal, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Labdarúgó Liga közötti ad hoc bizottság létrehozását, hogy hatékony együttműködést folytassanak a lelátói rasszizmus és erőszak leküzdésére". Ezen felül súlyos szankciókat - akár az országos keretből való kizárást - helyezett kilátásba az elnökség azon játékvezetők ellen, akik a jövőben a szabályokban foglaltakat figyelmen kívül hagyják.

Az előírások szerint a találkozót fel kell függeszteni, amennyiben erőszakos cselekmény, vagy rasszista megnyilvánulás történik a lelátón, s ha a helyzet a felszólítás ellenére sem változik, akkor a bírónak le kell fújnia a találkozót.

Kampány, az lesz

"Eltökéltek vagyunk, mert a rasszizmus megmérgezi a sportot. Éppen ezért tavasszal fair play, illetve rasszizmus ellenes kampányt indítunk. Sajnos jelenleg nem megfelelő a jogi háttér, mert nincsenek megfelelő szankciók. Ezen kellene változtatnia az ad hoc bizottságnak" - mondta Bozóky.

AZ MLSZ-elnök szerint az egyik legnagyobb jogi problémát az adatvédelem jelenti, mivel egy klub kitilthatja saját stadionjából a bizonyítottan renitens szurkolót, ugyanakkor kérdéses, hogy kiadhatja-e adatait a többi egyesületnek, hogy azok is hasonló büntetésben részesítsék a vétkest.