Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Mexikó is kiemelt lehet a vb-sorsoláson

2005.12.05. 10:30
Német lapinformációk szerint, a házigazda németeken és a címvédő brazilokon kívül, Spanyolország, Argentína, Olaszország, Anglia, Mexikó és Franciaország lesz kiemelt a jövő nyári labdarúgó-vb pénteki sorsolásán. A FIFA egyelőre csak annyit hozott nyílvánosságra, hogy a németek az A, míg a brazilok az F-csoportban szerepelnek majd, így csak a döntőben találkozhatnak, akárcsak 2002-ben.

Mindössze négy nap, és elkészítik a jövő nyári, németországi labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztását. Az érdekelt csapatokat - és a semleges szurkolókat is - lázban tartja, vajon milyen négyesbe kerül együttesük.

Német lapok szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az elmúlt három világbajnokság eredményei alapján dönt arról, mely együttesek kerülnek az első kalapba a pénteki sorsoláson.

A németek és a brazilok csak a döntőben találkozhatnak

A FIFA kedden hozza nyilvánosságra a kiemeléseket. Egyelőre annyi biztos, hogy a címvédő brazilok és a házigazda, legutóbbi vb-n ezüstérmes németek az első kalapba kerülnek. Az is eldőlt már, hogy Brazília az F, Németország az A jelű csoportban szerepel, és mindkét együttes Münchenben, Dortmundban és Berlinben játssza csoportmeccseit. Ez egyben azt is jelenti, hogy a legutóbbi vb döntősei csak a döntőben találkozhatnak egymással.

Ha valóban a legutóbbi három vb eredményei számítanak az első kalap összeállításánál, akkor a német lapok számításai alapján Spanyolország, Argentína, Olaszország, Anglia, Mexikó és Franciaország lesz mellettük még kiemelt.

Egy csoportban csak két európai lehet

A további három kalap összeállításánál feltehetően földrajzi szempontok lesznek az elsődlegesek. Annyit elárult a FIFA, hogy a világbajnokságon egy csoportban nem lehet két európai válogatottnál több, más földrészről pedig két csapat sem kerülhet ugyanabba a négyesbe.

Ronaldo a vb-k gólkirálya akar lenni

Ronaldo a brazil labdarúgó-válogatott csillaga a 2006-os világbajnokságon szeretné megdönteni Gerd Müller gólrekordját. A német gólzsák az 1970-es és az 1974-es vb-n összesen 14 alkalommal vette be az ellenfelek hálóját, és ezt azóta senki sem szárnyalta túl.

"Én már 12-nél tartok, remélem jövőre sikerül elérnem a csúcsot" - nyilatkozta a brazil klasszis az O Globo című napilapnak. "Természetesen nem ez a fő célom: a harmadik világbajnoki címemet szeretném elsősorban megszerezni. Nagyszerű, összeszokott csapatunk van, ezzel együtt vigyáznunk kell: nem szabad lebecsülni az ellenfeleinket."

Az egyetlen világbajnokságon elért rekordot Just Fontaine, a franciák legendás labdarúgója tartja 13 találattal, aki az 1958-as svédországi vb-n többek között két mesterhármasnak köszönhetően lett gólkirály. Kocsis Sándor az 1954-es svájci vb-n 11 góllal lett első, s ezzel második ebben a rangsorban.