Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

'Boldogok leszünk 2006. december 8-án'

2005.12.06. 16:20
A horvát elnök a vb elődöntőt is "odaadná" az Eb-pályázat sikeréért, míg magyar kollegája szerint nem csak a futball járna jól, ha a két ország kapná a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát.

"Ha választanom kellene, inkább rendezzünk Eb-t 2012-ben, minthogy jövőre a világbajnokságon válogatottunk bejusson a legjobb négy közé" - mondta sokak megdöbbenésére Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó Szövetség első embere azon a sajtótájékoztatón, melyet a magyar és a horvát szervezet vezetői tartottak.

Az apropót az adta, hogy a két szövetség pályázata éppen egy hónappal ezelőtt jutott be a végső győzelemre esélyes három jelölt közé és az UEFA egy év múlva, december 8-án hozza meg végső döntését a hét év múlva esedékes viadal helyszínéről. Abban mindkét fél egyetértett, hogy a magyar-horvát pályázat győzelmi esélyekkel várja az UEFA jövő decemberi döntését.

A kormányok csak ezután adnak pénzt

"Joggal lehetünk büszkék arra, hogy a kandidálásunk bekerült a legjobb háromba, de mostantól kétszer annyit kell dolgozni a végső sikerért" - mondta Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke, aki kiemelte, a politika mindkét országban egyértelműen támogatja az Eb-rendezést, s ennek jeleként január 26-án és 27-én Zágrábban kihelyezett kormányülésre kerül sor, melyen téma lesz a kontinensviadal is.

A pályázat anyagi részéről Ábrahám azt mondta, a magyar kormány eddig egyetlen forintot sem költött a kandidálásra, mert csak azt követően kívánta anyagilag is támogatni a pályázatot, hogy az UEFA háromra csökkentette a jelentkezők számát. Hozzátette, a jövő évi költségvetésben 70 millió forint szerepel erre a célra, s szerinte 300 milliónál nem lehet nagyobb a lobbira fordított összeg, de hogy ebből mekkora lesz az állami ráfordítás, azt egyelőre nem lehet tudni. Markovic elárulta, a horvát kormány is hasonlóképpen cselekedett, azaz eddig az ottani vezetés sem járult hozzá pénzügyileg a pályázathoz.

Nem csak a fociról szól

"A labdarúgó Eb megrendezése nem csak a futballról szól. Óriási profitot hoz az országnak, elég csak munkahelyteremtésre, a befektetésekre és az infrastruktúra fejlődésére gondolni. Persze a sportág is sokat nyerne a sikeres kandidálással, ugyanis megépülne négy, minden előírásnak megfelelő stadion, illetve rengeteg gyerek kapna kedvet a labdarúgáshoz" - fogalmazott Bozóky Imre, aki egyben köszönetet mondott mindkét parlamentnek, amiért kiállt a kandidálás mellett.

Az MLSZ vezetője azt nem kívánta elárulni, hogy a házigazda szerepért zajló versengésben jelenleg lépéselőnyben lévő olaszokat miként kívánják megelőzni, ha úgy tetszik legyőzni. Bozóky kihangsúlyozta, szeretné, ha Horvátország minél hamarabb csatlakozna, az Európai Unióhoz, így siker esetén 2012-ben már két EU-s ország láthatná vendégül a Európát.

Markovic a legbizakodóbb

Kollégája, Markovic a politikusok mellett a pályázat készítőinek is köszönetet mondott: "Kitűnő munkát végeztek. Amikor láttuk a vetélytársak anyagát, tudtuk, mind közül miénk a legjobb. Markovic talán mindenkinél bizakodóbb volt, hiszen kijelentette: "2006. december 8-án nagyon boldogok leszünk".

Az már korábban eldőlt, hogy Zágrábban lenne a nyitómérkőzés, a döntő helyszínéül pedig Budapest - egész pontosan a Puskás Stadion - szolgálna. Magyarországon további három vidéki város, Debrecen, Székesfehérvár és Győr rendezhetne mérkőzéseket. A lebonyolításért a magyar-horvát és az olasz mellett a lengyel-ukrán közös pályázat maradt versenyben.

Az EURO-2012 főbb 2006-os dátumai:
január 18.: munkaértekezlet a pályázóknak
március 8.: stadionokhoz kapcsolódó infrastruktúra bemutatása
március 22-23.: pályázók prezentációja a budapesti UEFA-kongresszuson
március-április: első UEFA-bejárás
május 31.: a pályázati anyag leadása
szeptember: második UEFA-bejárás
december 7.: pályázók prezentációja az UEFA végrehajtó bizottsága előtt
december 8.: az UEFA végrehajtó bizottságának döntése