Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mázlival kezdtek az olaszok a futball-vb-n

2005.12.06. 15:11
Mindössze 0,7 FIFA-ponton múlt, hogy nem az USA, hanem Olaszország lesz az egyik kiemelt a nyolc közül a 2006-os futball-világbajnokság csoportjainak pénteki sorsolásán. A lipcsei szortírozásnál akár a Mexikó, Togó, Svájc, Szaúd-Arábia négyes is összejöhet.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elkészítette a jövő nyári labdarúgó világbajnokság kiemelését. A FIFA az elmúlt két világbajnokság eredményei és a FIFA-ranglistán elfoglalt helyezések alapján döntött arról, mely együttesek kerülnek az első kalapba - azaz kikhez sorsolnak majd csoportellenfeleket. Amint várható volt, a házigazda németeken és a címvédő brazilokon kívül Spanyolország, Argentína, Olaszország, Anglia, Mexikó és Franciaország lesz kiemelt a pénteki, lipcsei sorsoláson.

A második, a harmadik és a negyedik kalapot a FIFA földrajzi szempontok szerint alkotta meg. A másodikba a területi elosztás alapján Ausztrália, az Afrika csapatai, Ghána, Elefántcsontpart, Tunézia, Angola és Togo, valamint a Dél-Amerika két gyengébbje, Ecuador és Paraguay került.

Az olaszok szerencsésen indultak
A kiemelés legnagyobb nyertesei az olaszok, akik a FIFA számításai szerint mindössze hét századponttal előzték meg az Egyesült Államok együttesét, és kerültek a legjobb nyolc csapat közé.

A harmadik kalapba kerültek a maradék európaiak - Horvátország, Csehország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Svédország, Svájc, Ukrajna -, a leggyengébbként besorolt Szerbia és Montenegrót pedig tőlük is elválasztották. A szerbek Brazília, Argentína vagy Mexikó négyesébe kerülnek. A számítások alapján Kezmanék a leggyengébbek a kontinensről.

A negyedik, utolsó társaságban vannak Ázsia - Irán, Japán, Dél-Korea, Szaúd Arábia - , valamint a CONCACAF-zóna - Costa Rica, Trinidad és Tobago, Egyesült Államok - együttesei.

A FIFA azt is nyilvánosságra hozta, hogy a lipcsei húzásnál a németek az A-, míg a brazilok az F-csoportban szerepelnek. A hivatalos indoklás szerint azért, hogy valamennyi meccsüket a legnagyobb stadionokban játszhassák, mások szerint azért, hogy csak a döntőben találkozhassanak.

A legerősebb és a leggyengébb négyes
A pénteki sorsoláson két európai nemzetnél több nem kerülhet egy csoportba, a többi selejtezőzónából kettő szintén nem, ám így is összejöhet két különösen erős négyes. Brazília a második kalapból kaphatja a Didier Drogba vezette Elefántcsontpartot, a harmadikból a vb-selejtezőket veretlenül, mindössze négy pont veszteséggel záró Hollandiát. Hozzájuk csatlakozhatna a külön kezelt, leggyengébb európai, Szerbia és Montenegró. Hasonlóan kemény lenne, ha a kiemeltek közül Anglia, Argentína, Olaszország vagy Spanyolország Ghánával, Portugáliával és Dél-Koreával kerülne össze az első körben. De a portugálokat Csehországra cserélve is remek kvartetthez jutunk. Összejöhet a fentiekkel ellentétes, mondhatni gyenge társaság, ha a statisztikák alapján a legjobbakhoz sorolt Mexikó Togót, Svájcot és a vb egyik leggyengébb gárdáját, Szaúd-Arábiát kapja.