József, Bánk
-6 °C
0 °C

A bíró ejtette ki a Petrzalkát a Bajnokok Ligájából

2005.12.07. 08:41
Egyértelmű szabálytalanságot nézett el a portugálok javára a keddi Artmedia Petrzalka-Porto mérkőzésen Markus Merk, 2004 legjobb játékvezetője. Négy perccel a vége előtt óriásit tévedett, amikor nem ítélt tizenegyest a szlovák kiscsapatnak, amely a 0-0-ás végeredménnyel kiesett, 1-0-lal viszont a legjobb 16 közé jutott volna.
Egyetlen gólon múlt, hogy a Bajnokok Ligája legkisebb csapata, a pozsonyi Artmedia Petrzalka nem jutott tovább csoportjából, ám játékosaik nem első sorban magukat, hanem a bírót okolhatják kiesésükért.

Teljes súlyával ráugrott

Kedd este, a Porto elleni meccs 86. percben 0-0-ás állásnál Blazej Vascák egyedül lépett a védelem mögé, lövése felpattant a kifutó Vitór Baián, majd a disznólegelőhöz hasonló minőségű pályán szinte megállt az ötös vonalánál. A csatár jó egy méter előnnyel futott a labdáért, hogy az épp szemközti, teljesen üres kapuba gurítsa, de a Porto egyik védője teljes testével ráugrott, és átlökte a labda fölött.

Egyértelmű szabálytalanság volt, piroslapnak és büntetőnek kellett volna következnie, de Markus Merk játékvezető továbbengedte a játékot. Talán azért, mert Vascák nem esett el, csupán a kapuba sodródott a védővel a hátán.

Honfitársai mutatták meg a hibát

A legtöbb összefoglalóból kimaradt jelenetet Merk honfitársai, a Sat1 televízió újságírói megmutatták - sőt, csak ezt mutatták a meccsből - és kommentátoruk "fehlenscheidungnak", azaz hibás döntésnek minősítette a 2004-ben a világ legjobbjának választott bíró ítéletét. A riporter még a "klasszikus" jelzőt is odatette megjegyzése elé, érzékeltetve, hogy a hiba örökre a futballtörténelem része lesz.

A szlovák játékosok és magyar nemzetiségű csapatkapitányuk, Borbély Balázs sem reklamáltak, de az utolsó öt percben képtelenek voltak megnyerni a meccset. Végigtámadták a második félidőt a 2004-es BL-győztes ellen, ha egy gólt szereztek volna, továbbmennek, ugyanis a csoport másik meccsén a Rangers nem tudta legyőzni az Intert.

Hetedszerre jött össze a Rangersnek

Borbélyéknak a döntetlen miatt az UEFA-kupás folytatás maradt, a Rangers pedig hat próbálkozás után először jutott a Bajnokok Ligája kieséses körébe, amely februárban kezdődik.