Mátyás
-6 °C
1 °C
Alpesi sí
Percről Percre

Ferguson: Sokkoló pofon a kiesés

2005.12.08. 15:50
A váratlan BL-kiesés miatt nem távozik a Manchester Unitedtől Sir Alex Ferguson vezetőedző. Sőt, a menedzser nem is gondolt a lemondásra, csalódott, de már a jövő csapatát építi. Januárban vesz is egy-két játékost, bár a búcsúval közel húszmillió eurót veszített a klub.
"Sokkoló pofon a kiesés" - nyilatkozta a Sky Sports televíziós csatornának a Manchester United szerdai BL-búcsúja után Sir Alex Ferguson, a klub szakvezetője. A tréner nem tagadta csalódottságát: "Padlóra kerültünk, de az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy összeszedjük magunkat, és újrakezdjük".

A kétszeres BEK-, illetve BL-győztes klub hat meccsén mindössze négy gólt tudott szerezni, csak egyszer győzött, így az utolsó helyen zárt. Az MU tíz éve nem fejezte be a legfontosabb nemzetközi kupasorozatot már a csoportmeccseknél.

Otthon estek ki


Klikk!
Az újságírók először arról faggatták, miért hullottak ki ennyire korán. "Az otthoni gyenge formánk miatt - válaszolt konkrétan a tréner. - A Lille ellen emberhátrányban is jobbak voltunk, a franciák csak védekeztek, de nem tudtunk nekik gólt lőni. Ez kulcsfontosságú meccs volt, ha nyerünk, kicsit megléptünk volna a többiektől. De ugyanez igaz a Villareal elleni hazai találkozónkra is, ahol szintén nem sikerült gólt rúgnunk".

Szerdán ennek ellenére még könnyedén bemehettek volna a legjobb 16 közé, 2-1-es Benfica-vezetésnél csak egy gól kellett volna, mert a másik találkozón a Villarreal nyerésben volt. A döntetlen nyolcaddöntőt jelentett volna, de még azt sem sikerült kiharcolniuk.

A Benfica hátrányból nyert

"A legfőbb bűnünk, hogy egy könnyű meccset adtunk el. Vezettünk, de aztán nem voltunk képesek megtartani a labdát, ez okozta a vesztünket" - elemezte a lisszaboni találkozót Sir Ferguson.

A csapat a bajnokság közben is bukdácsolt, a Blackburntől 2-1-re, a Middlesbrough-tól 4-1-re kapott ki, és annak ellenére, hogy az utóbbi meccseit megnyerte, nem lett volna meglepetés, ha Portugáliában Ferguson - húsz év után - feláll a kispadról. A tréner ellenben nem is gondolt erre, a goal.com jelentése szerint nem is válaszolt a jövőjében kétkedők kérdéseire: "Újra kell kezdenünk. A United többször volt már hasonlóan rossz helyzetben, de mindig feltámadt, és ezúttal is fel fog".

A középpálya nem védekezik


Kattintson!
Az építkezést gyorsan el kell kezdeni, mert a jelenlegi középpályájával, amelyen egy csatár, Alan Smith az első számú labdaszerző és egy jobbszélső, Darren Fletcher a második, csak bukni lehet a nemzetközi mezőnyben.

A korai kieséssel nagyjából húszmillió eurót veszít az MU, de a menedzser nem gondolja, hogy megérzik ennek hiányát.

"Anyagi szempontból nem hiszem, hogy gond lesz, nekem azt mondták, van pénz játékosokra - mondta Ferguson, és az eddigiekkel ellentétben már azt sem tagadta, hogy szezon közben szerződtet játékost. - Januárban nehéz igazolni, de vannak terveink. Jövő nyáron biztosan jönnek új emberek, ám már a télen is lehet számítani egy-két új arc érkezésére".

Kirúgta Beckhamet és Keane-t

David Beckham 2003 nyarán hagyta el a Manchester Unitedet, mert Fergusonnal megromlott a kapcsolata, a csapatkapitány Roy Keane novemberben távozott. Utóbbiról még senki nem tudja pontosan, miért bontott szerződést hirtelen a klubbal, de a sajtó szerint egyértelmű, hogy Ferguson zavarta el, csakúgy, mint korábban Beckhamet.

Sir Alex Ferguson 1986 november 6. óta a Manchester United edzője. Első sikere az 1990-es FA-kupa-győzelem volt, majd megnyerte a KEK-et és a BL-t, nyolc angol bajnokságot, még négy FA-kupát, egy Ligakupát, a Világkupát, összesen 27 címet.