Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Csaló bíró és örömfoci a holland derbin

2005.12.12. 09:32
A Feyenoord-PSV Eindhoven holland csúcsrangadón kiderült, a holland játékvezetők sem jobbak a magyaroknál, de nekik legalább gyógyító hatásuk van. Az egy gólt és hazai győzelmet hozó meccsen az is kiderült, Dirk Kuytból miért nem lesz világklasszis. Riport.

Fél óra rotterdami bolyongás után pillantjuk meg a De Kuip feliratot egy közlekedési táblán, ami valójában fölösleges, hiszen háromszáz méterrel mögötte áll a stadion, vagyis innen már eltéveszthetetlen.

Az odatalálásnál sokkal egyszerűbb a bejutás, bár kissé időigényes, hiszen a Feyenoord-PSV Eindhoven holland futballrangadóra teltházat, 55 ezer nézőt várnak.

Pléjbek és görögtűz


Kattintson!
Húszperces topogás után jutunk át a forgókapus beléptető rendszeren, motozás, hatemeletnyi lépcsőmászás, de megéri, mert odabenn már varázslatos a hangulat.

Zászlók, éneklés, ráadásul Hollandiában a görögtüzek és a füstölők sincsenek betiltva. Az atmoszféra fokozódik, amikor DJ F, a Feyenoord házi zeneszerzője az év pléjbekjét produkálva, minden bizonnyal elemmel működő szintetizátoros kísérettel énekli el a házigazda kétségtelenül ritmusos, rave motívumokkal tarkított indulóját. Nálunk lefordítva és áthangszerelve nagy sláger lehetne, itt csak a csapat rajongói éneklik.

Kuyt nem lesz világklasszis

Dirk Kuyt, a Feyenoord és a holland válogatott csatára tavaly 26 találattal lett gólkirály, amivel, úgy tűnik, nem lehet nemzetközi élcsapathoz szerződni. Talán nem is véletlenül, hiszen Kuytnak ugyan vannak klasszis megmozdulásai, de elődordul, hogy a PSV cserebalhátvádje, Lamey megalázóan könnyedén szereli.

Hollandia mindig is híres volt csatárairól, elég csak Johann Cruyffot, Marco van Bastent, Dennis Bergkampot vagy Ruud van Nistelrooyt említeni. Mindannyiuknak volt közel, sőt, akár több mint harmincgólos szezonjuk - köszönhetően a nyílt holland játéknak -, majd külföldön világklasszisok lettek. Kuyt valószínűleg nem járja be ezt az utat.

A csapatokat négy óriási zászlóval, élőképpel és újabb görögtüzekkel várja a közönség. Olaszországban, Spanyolországban, de még Angliában is ritka az efféle fogadtatás.

Kuyt gólt lő, de a PSV irányít

A játékosok igyekeznek meghálálni a köszöntést, hamar belendül a játék, kapuralövések váltják egymást, sőt, a hazaiak legnagyobb kedvence, a tavalyi gólkirály Dirk Kuyt a hetedik percben be is talál.

A továbbiakban viszont a PSV irányít, bebizonyosodik, a perui Jefferson Farfán hamarosan a világklasszisok közé emelkedhet, csatártársa, Jan Vennegoor of Hesselink viszont csak fejelni tud. Egy jó passzon kívül nem sokat hoz össze, bár kétségtelen, abból a meccs legnagyobb - elpuskázott - helyzete lesz.

A szünet után erősít a Feyenoord, gólokat lőhetne, annak ellenére, hogy a játékvezető az ellenfelet támogatja. Ritka, hogy a bíró az idegenben szereplő csapatot segítse, az meg, hogy szinte csaljon nekik, igazi kuriózum.

A bíró a tolókocsist is felállítja


A bíró munkáját talán a szemünk előtt lejátszódott hihetetlen, de inkább komikus jelenet érzékelteti: a középkorú, közvetlenül a pálya mellett helyet foglaló mozgássérült hölgy az egyik felháborító ítéletnél felugrik a tolókocsiból, rázza az öklét, kiabál, majd mindezt percek múlva megismétli.

A pályán belül is akad szokatlan esemény: a PSV kapusa már a 87. percben fölmegy fejelni, és egy szöglet után majdnem be is talál, majd a másik végen lohol, hogy utolérje a félpályáról rágurított, ám mellécsorgó labdát.

Igazi futballélmény

Hihetetlen, de a rengeteg helyzet ellenére sincs még egy gól, marad az 1-0-ás végeredmény. A bírót csak ez menti meg a lincseléstől, a Feyenoord-szurkolók úgy örülnek az egygólos sikernek, mintha néggyel nyertek volna, és vele már nem is foglalkoznak.

Ismét felhangzik DJ F zenéje, csakhogy a közönség már ugrál is. A lefújás után még a stadionban maradt 45-50 ezer néző egyszerre szökell föl-le, kileng a vascsövekből álló építmény. Pánikra nincs ok, ez megszokott jelenség lehet a 2000-es Eb-döntő stadionjában, és hozzájárul, hogy a Feyenoord-PSV különleges és igazi futballélmény legyen.

CÍM

A közepesen színvonalas, ám igazán izgalmas és változatos Feyenoord-PSV találkozón kiderült, hogy Hollandiában még mindig játék a foci, ritka a taktikai falt, a stratégiai fegyelem pedig szinte ismeretlen.

A gárdák támadnak, majd lassan visszakocognak. Ha visszaérnek visszaérnek, ha nem, nem, úgy tűnik, az edzők sem izgatják magukat, nyerjen az aki több gólt lő. Rengeteg az egy-egy elleni játék és a csel, vasárnap is csak a sokat hibázó csatárok miatt nincs gólfesztivál.

A holland liga a magyar futballisták első számú célországa lehetne, a technikás játék sok hazai klasszisunknak fekszik, elméletileg. Nem véletlen, hogy Kiprich József karriert csinált az országban, ám napjainkban a magyar futball még a németalföldi örömfocitól is évtizedekkel maradt le.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft