Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Lemondásra szólították fel az MLSZ elnökét

2005.12.15. 12:27
Az 1999 szeptemberében nagy többséggel a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökévé választott dr. Bozóky Imre elveszítette a tizenhat élvonalbeli csapat tulajdonosainak bizalmát. Február végén simán újraválasztották, mostanra azonban megváltoztak az erőviszonyok. A testületnek semmiféle jogköre nincs, de véleménye mérvadó lehet a jövő szerdai közgyűlés előtt.
A magyar labdarúgás meghatározó szereplői, a klubtulajdonosok megvonták bizalmukat az MLSZ elnökétől és menedzsmentjétől, és lemondásra szólították fel Bozóky Imrét.

Egyhangú döntés az alkalmatlanságról

A Magyar Labdarúgóliga (MLL) arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy az összejövetelen, amelyre szerdán a Hotel Aquincumban került sor, az NB I-es klubokat és az NB II-ben élen álló csapatokat képviselő tulajdonosok egyhangúlag döntöttek így.

Tanácskozásukon jelen volt a labdarúgó-szövetség elnöke, valamint Berzi Sándor főtitkár is. A klubok az ő tevékenységével is elégedetlenek voltak, korábban csak az volt az elsődleges szempont, hogy utóbbinak kell mennie.

Bozóky közömbösen vette tudomásul

A testületnek semmiféle joga nincs, csupán véleményt formálhat és kizárólag javaslatot tehet. Az Index úgy tudja, Bozóky közömbösen vette tudomásul a határozatot. Leváltására a december huszonegyediki közgyűlésen kerülhet sor, a tagok kétharmadának kell a menesztés mellett voksolnia.

Erre jelen állás szerint kevés az esély, még akkor is, ha a profi küldöttek jelentős százalékának megingott a bizalma. Az amatőrök csütörtökön, Siófokon találkoznak, és vitatják meg a kialakult helyzetet.

Mezeyt is eltávolítanák

A hírek szerint az amatőrök elsődlegesen azt szeretnék elérni, hogy az egyik alelnök, a korábbi kapitány, dr. Mezey György kerüljön ki a vezetésből.

#alt#
Matthäus a vb sorsolásán (fotó: epa)
Véglegesnek tekinthető, hogy az MLSZ pénzügyi és gazdasági tevékenységét ellenőrző független könyvvizsgáló jelentésének ismeretében a szövetség felügyelő bizottsága rendkívüli elnökségi ülést kezdeményezett.

Mennie kell-e Matthäusnak?

Ezt kedden, egy nappal a tagok fellépése nyomán sorra kerülő rendkívüli közgyűlést megelőzően tartják, a jelentés ismeretében lehet arról nyilatkozni, hogy törvénysértésre került-e sor, amikor nem mutatták meg Lothar Matthäus és Pellady Péter szerződéseit.

Akkor lehet alapos érvekkel azt mondani, hogy Matthäus szerződése tarthatatlan, és nemcsak neki, hanem az őt alkalmazóknak is menniük kell. Bozóky Matthäus szerződéshosszabbítása mellett állt ki már szeptember elején, amikor kiderült, hogy esély sincs a vb-részvételre.

Történt-e mulasztás?

Az MLSZ alapszabálya értelmében az fb-nek akkor kell az elnökség soron kívüli ülését indítványozni, ha arról szerez tudomást, hogy a szövetség működése során jogszabálysértés, vagy a szövetség érdekeit súlyosan sértő esemény, mulasztás történt, illetve a vezető tisztségviselők felelősségét megalapozó tény merült fel.