Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Liga bekeményít: erkölcsi és anyagi csőd a válogatott túrája

2005.12.19. 16:41
"A két tengerentúli mérkőzés sem szakmailag, sem anyagilag nem indokolható" - tudatja a Liga közleménye, a kapitány, Lothar Matthäus viszont felettébb hasznosnak tartotta a két mérkőzést. A Liga szerint bűnt követtek el a magyar futball ellen a mérkőzések létrehozói. A szervezet attól fél, hogy nyerészkedő és összejátszó menedzserek prédájává válhat a válogatott.
Alighogy véget ért a magyar labdarúgó-válogatott észak-amerikai túrája, a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) azonnal kifejtette hivatalos álláspontját.

Tovább romlott a siralmas idei statisztika

"Azok a vezetők, akik felelősek a válogatott észak-amerikai túrájának megszervezéséért, annak lebonyolításáért, ugyanolyan bűnt követtek el a magyar labdarúgás ellen, mint nyáron, amikor Puskás Ferenc nevével visszaélve, titkos szerződéseket kötve rendezték meg a Real Madrid budapesti vendégszereplését" - állítja a Magyar Labdarúgó Liga (MLL).

Az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében az MLL emlékeztet arra: "hónapok óta a nyilvánosság előtt is hangoztatta, hogy ez a két tengerentúli mérkőzés sem szakmailag, sem anyagilag nem indokolható, és az elmúlt héten ez a könnyen megjósolható prognózis sajnos maradéktalanul valóra is vált. A 2-0-ás vereséggel végződött Mexikó elleni találkozó a jövőt illetően semmilyen jelentőséggel sem bír, csak tovább rontotta a válogatott eddig is szinte példa nélkülien rossz idei statisztikáját".

Százötven néző volt kíváncsi a magyarokra

Az alig több mint 150 nézőt vonzó második fellépéssel, az Antigua és Barbuda válogatottja elleni, 3-0-ás magyar győzelemmel véget ért találkozóval kapcsolatban a liga a következő kérdést fogalmazta meg: "mennyiben járult hozzá ez a mérkőzés a magyar futball imázsának mindenki által áhított javításához?"

A magyar csapat február másodikán már játszott egy ötven nézővel megrendezett mérkőzést, akkor Szaúd-Arábia volt az ellenfél a 60 ezres isztambuli Atatürk-stadionban.

Kedden terítéken a Matthäus-ügy

Lothar Matthäus idei mérlege lesújtó, három győzelem, három döntetlen és hét vereség, ami az elmúlt tíz év legrosszabb teljesítménye. A három győzelmet Izland, Málta valamint Antigua és Barbuda ellen érte el.

A német szakembernek így komoly félnivalója van, hogy a kedden délután két órakor kezdődő elnökség megvonja tőle a bizalmat, annál is inkább, mert az elnökségben hét ligatag is szavaz.

Grundfoci jelleg

A Liga félelmét is rögzítette: "a világviszonylatban is kuriózumnak számító eset precedenst teremthet, a magyar válogatottat a jövőben is meg lehet nyerni majd - nyerészkedő hazai és külföldi menedzserek összejátszásával - ilyen grundfoci jellegű eseményre".

A liga álláspontja szerint a túra súlyos erkölcsi és anyagi károkat okozott a magyar labdarúgásnak.

"Ezt nem lehet egy utólagos beismeréssel elintézni, ahogy az MLSZ elnöke máris közölte: a jövőben kizárólag elnökségi hozzájárulással szabad lekötni hasonló válogatott mérkőzéseket. Az pedig teljesen ésszerűtlen, hogy miközben az MLSZ számlájára húszezer dollár, vagyis négymillió forint érkezik, addig ha az eleve nevetséges második meccset lemondjuk, százezer dollár büntetést kellett volna fizetni" - zárul az MLL közleménye.