Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

'Itt olyanok a csatárok, mintha véres húst ennének'

2005.12.20. 11:40
A válogatott huszonkét éves kapusa, Fülöp Márton az angol másodosztályú Coventryben komoly tekintélyt vívott ki magának, eddig tíz meccsből négyen nem kapott gólt. Egyelőre nem tudja, hol lehet a képességei határa, de az egyik álma, hogy a Barcelona szemet vet rá. Az Indexnek azt is elmondta, hogy az angol játékosok lényegesen kevesebbet edzenek, mint a magyarok, de tizenévesen jóval nagyobb terhelést kapnak, mint a hazaiak.
2004 nyarának egyik legmeglepőbb átigazolása alighanem Fülöp Mártoné volt, hiszen meglehetősen szokatlan, hogy a magyar másodosztályból egy húszéves játékos a világhírű Tottenham Hotspurba szerződik. Fülöp a korosztályos válogatotton kívül mindaddig a második vonalbeli Bodajkban védett, első osztályú rutinja sem volt.

A szerződéssel lett nagykorú

"Sohasem volt bennem félelem, ha jól emlékszem, inkább dacot éreztem" - emlékezett vissza a kezdetekre kapus. "Lényegében a szerződésem után lettem nagykorú, akkor léptem ki a való életbe. Az igazi önállóságom akkor kezdődött. Akkor döbbentem rá, hogy nem vár otthon senki, nem főznek rám, és ha érvényesülni akarok, akkor csakis magamra számíthatok, miként a gólvonalon is" - mondta a kapus.

A most huszonkét éves Fülöp bemutatkozása eddig nem sikerült az angol élvonalban, pedig a Tottenham-Arsenal kilenc góllal záruló bajnoki mérkőzésen - 5-4-re az Ágyúsok nyertek - komoly esély volt arra, hogy ő álljon a kapuban. Ám a válogatott Robinson végül az utolsó pillanatban jelezte, hogy vállalja a játékot, nem annyira súlyos ujjsérülése.

Olykor nincs idő izgulni

"Biztos elszorult volna a torkom, ha szólnak: ne a kispadot vegyem célba, de általában nem vagyok izgulós fajta, ahogy a versmondásnál az első néhány sor után, úgy múlik el lámpaláz, ahogy közeledik a mérkőzés. Már nincs idő izgulni egy idő után" - magyarázta.

Hogy kell viselkedni a Tottenhamnél?
Fülöp Márton az első edzésen a Tottenhamnél a csapatkapitány Jamie Redknappel került párba a gyakorlatoknál, aki a tréninget követően meghívta ebédelni őt. Elmondta neki, hogy a város legnépszerűbb klubjához került, egyáltalán nem kioktató jelleggel tanácsokat adott neki, hogyan kell viselkednie egy Tottenham játékosnak. Ami a legfontosabb volt, hogy a szurkolókat mindenek felettiként kell kezelni, kedvesen ki kell szolgálni őket.

A Coventryben eddig tíz mérkőzésén szerephez jutó, négyszer gólt sem kapó játékos elismerte, gyorsan hozzászokott a közönséghez - "olyan ez, mint az elsősöknek az abécé" -, és rendre feldobódva érzi magát, ha jó hangulatú meccseken kell védenie, mert legalább futballistaként kezelik. A nagymúltú Coventry érkezésekor a huszonegyedik volt, jelenleg a tizenhatodik helyen áll a ligában, vagyis határozott lépéseket tett a bennmaradás érdekében.

Chesterfield után a Coventry

Érzése szerint egy kapus esetében a rutinszerzés a legfontosabb, és nagyon örült annak, amikor tavaly a harmadosztályú Chesterfieldnél, idén október végén pedig a másodosztályú Coventrynek adták kölcsön, mert újra tétmeccseken védhetett, nem a tartalékok között. "A meccshelyzeteket szokni kell, ha kétszáz meccs lenne már mögöttem, néhány szituációban biztosan másként, biztosabban viselkednék, máshogy döntenék" - rögzítette.

Az angol védők kapcsán elmondta, furcsa számára, hogy a technika helyett sokszor az erő dominál náluk, de egészen kivételesen jók a levegőben, és néha az az érzése, hogy gladiátorok állnak előtte. Az erő annyira dominál náluk, hogy a hazaadásokat is keményen, és nem ritkán pattogósan meglövik, ezzel kis plusz feladatot adva a kapusoknak.

Csatárként kezdte

Amit az angol kapuban elsőként megtanult, és amire nagy szüksége volt, hogy határozottan védje magát. "Otthon, ha elordítottam magam, elég is volt, a csatár óvatosabban közelített a labda felé, itt viszont épp ellenkezőleg. Itt nem elég ordítani, oda is kell érni, mert a legalacsonyabb csatár is úgy ugrik a labdáért, mintha vérest húst evett volna előtte" - érzékeltette.

Fülöp tízéves koráig, amíg édesapja, az MTK korábbi klubigazgatója, Fülöp Ferenc Belgiumban játszott, a szüleivel külföldön élt, és nem akart kapus lenni, házi gólkirály is volt. Aztán egyszer beállt a kapuba, utána viszont már ki sem akart mozdulni. Később fanatikusan próbált a kapusok között a legjobb lenni, és úgy véli, hogy a győzni akarást a korábbi válogatott Kakas László nevelte belé.

Egyelőre harmadikként kezelik a Tottenhamnél

"Érzem, hogy több lettem, de egyelőre nem tudom, hol lehet a képességeim határa" - ismerte el, és visszautalt arra, hogy minél több komoly helyzet átélése a legfontosabb, ez a garancia a fejlődésre.

"Ezt a szakmát kevesen kezdik fiatalon a csúcson, úgyhogy még bőven van időm" - jegyezte meg, és nem titkolta, hogy egyik nagy álma az lenne, ha a Barcelona szemet vetne rá. Egyelőre azonban nem foglalkozik a távolabbi jövőjével, így az sem izgatja, hogy Robinsont még ötéves szerződés köti a Spurshöz, és hogy egyelőre harmadik számú hálóőrként tekintenek rá. Az ő szerződése amúgy lejár az év végén, így szabadon igazolható lesz.

Kevesebbet edzenek az angolok

Úgy véli, az angol játékosok, csapattársai lényegesen kevesebbet edzenek felnőtt korban, mint a hazai élcsapatoknál szereplők, ők ugyanakkor nagyon komoly terhelést kapnak tizennyolc éves korig, ezért bírják az iramot.

Cech mellett a Rennes-nél
A már a felnőtt válogatottban is bemutatkozó Fülöp a Tottenham előtt a francia Rennes-nél is volt próbajátékon. A Rennes edzője már akkor is az erdélyi magyar, Bölöni László volt, a kapus pedig az a Petr Cech, aki a következő szezonban már a Chelsea-hez igazolt. "Együtt edzhettünk, és pontosan tudom, hogy nem szorul az én fényezésemre, de emberileg és szakmailag is kimagasló kapus, a legmagasabb osztályzatot adnám neki. Talán még egyszer találkozunk ellenfélként, vagy akár csapattársként" - mondta.

Fülöp meghatódottan beszélt az olaszok elleni novemberi utánpótlás-válogatott selejtező mérkőzésről, amelyiken végül 2-1-es összesítéssel a címvédő került tovább.

Nem fognak elszürkülni a társai

"Azt mondták nekünk az edzőink, hogy elképzelni sem tudjuk, hány ember fizetett volna azért, hogy telt háznyi közönség előtt, vastaps mellett játszhasson az Üllői úton. Sajnos kiestünk, ráadásként egy olyan góllal, amelyben én is részt vállaltam" - jelentette ki.

Fülöp úgy gondolja: a korosztály nagyon elhivatott és még nagyon sok örömet fog szerezni a szurkolóknak, és komoly esély lát arra, hogy nem fognak a játékosok elszürkülni. "Érdemesek leszünk a szeretetre" - összegzett.