Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Nem kellenek, de maradhatnak az MLSZ vezetői

2005.12.21. 15:30
Nem hívta vissza a posztjáról Bozóky Imre elnököt, Puhl Sándor alelnököt és Kutasi Róbert elnökségi tagot sem a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) szerdai rendkívüli közgyűlése. Mindegyikük távozását akarta a küldöttek egyszerű többsége, de nem volt meg a szükséges kétharmados többség. Az ülés Kisteleki István ligaelnök javaslatával kezdődött: ha az MLSZ vezetése feláll, ő is átadja a helyét. Az elnökség bizalmi szavazást kért maga ellen, majd a liga visszahívta küldötteit a testületből. Lothar Matthäus sorsáról "természetesen" szerdán sem döntöttek.

Állítólag hétszázmillió forintos hiány, Lothar Matthäus bizonytalan jövője, a ligaelnök csalózása, vezette fel az MLSZ szerdai, rendkívüli közgyűlését.

Ezt megelőzően, kedden az MLSZ elnöksége viharos ülést tartott, a felügyelő bizottság kezdeményezésére, amelyen ismertették a független könyvvizsgáló cég által lefolytatott átvilágítást. Az ismertető láttán Kisteleki István, a Magyar Labdarúgóliga (MLL) elnöke, Kisteleki István lecsalózta az elnökséget, majd később módosította mondatát, azzal, hogy ezt csak Bozóky Imre MLSZ-elnökre értette. A ligaelnök elmondta, a könyvvizsgálói jelentés kétszázmillió forintos adóhiányt és ötszázmilliós jogtalan elszámolást állapított meg.

Kisteleki napirend előtt borított

Szerdán a 100 szavazásra jogosult küldöttből végül 93 részvételével kezdődött a rendkívüli közgyűlése.

Napirend előtti felszólalásában Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) elnöke a szövetség elnökségét lemondásra szólította fel.

"Ha az MLSZ vezetése távozik, akkor én is kész vagyok arra, hogy átadjam a helyem. Az elmúlt időszak vitái nem szolgálták a magyar labdarúgás érdekeit" - mondta Kisteleki. "Ne foglalkozzunk a múlttal, könyvvizsgálói jelentéssel, együttesen ajánljuk fel lemondásunkat, ne ragaszkodjunk a posztunkhoz, segítsük elő a sportág megtisztulását."

Bozóky Imre szünetet rendelt el, az elnökség visszavonult, hogy megtárgyalja Kisteleki javaslatát.

Bizalmi szavazás

A rövid elnökségi megbeszélés után az MLSZ-elnök bizalmi szavazást kért az egész testülettel kapcsolatban.

A rendkívüli közgyűlésen már 95 küldött vesz részt, a testület leváltásához a voksok kétharmadára plusz egy szavazatra van szükség. Az alapszabály értelmében ebben a kérdésben titkos szavazással kell dönteni, ennek megfelelően megválasztották a szavazatszámláló bizottságot, majd kiosztották a szavazólapokat. A kögyűlés nem vonta meg a bizalmat az elnökségtől.

A közgyűlésen megjelent Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke is, aki felszólalt, és arra kérte a küldötteket, ne lehetetlenítsék el a magyar futballt.

A liga ezután arra kérte az elnökségében tevékenykedő képviselőit, hogy mondjanak le tisztségükről. Kutasi Róbert jelezte, nem mond le, Klement Tibor, Offella Zoltán, Fülöp Ferenc, Illés János, Makray Balázs viszont elfogadta a liga ajánlását és távozott posztjáról. Kutasi döntésének köszönhetően az elnökség határiozatképes maradt.

Gittegylet

Helmeczy László, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei küldött felszólalásában azt mondta, hogy a közgyűlés az alapszabály szerint el sem kezdődött. "Jelenleg gittegylet vagyunk, nem közgyűlés" - mondta a küldött. "A közgyűlés kezdődhet napirend előtti felszólalással, de utána meg kell szavazni a napirendi pontokat és ezt követően kezdődhet el a közgyűlés. Személyi kérdésekről, bizalmi szavazásról csak akkor lehetett volna szó, ha ezt a közgyűlés beszavazza a napirendi pontok közé."

Visszahívhatják Bozókyt

A közgyűlés ezt követően folytatta munkáját, vagyis megkezdte inkább, a napirendi pontok elfogadásával. Az biztos, hogy a könyvvizsgálói jelentéssel nem foglalkoznak a küldöttek, mert a második napirendi pontot nem szavazták meg, ezzel megvárják az felügyelő bizottsági jelentést. Ezt követően elfogadták a Lothar Matthäusszal kapcsolatos jelentés megvitatását. Az MLL alapszabály-módosítási javaslatát elutasították.

Következett a legfontosabbá előlépett napirendi pont, Kisteleki István visszahívási javaslata. A levezető elnök kérésére a ligaelnök pontosított és felvetette Bozóky Imre elnök, Puhl Sándor alelnök és Kutasi Róbert elnökségi tag visszahívását is. A közgyűlés ezt 52 százalékkal elfogadta, ám míg ehhez 50 százalék plusz egy szavazat kellett, a visszahíváshoz már 66 százalékos arány szükségeltetik.

A közgyűlés először úgy döntött, elsőként a személyi kérdésekről határoz, majd ezt - Kisteleki felvetésére - felülbírálta, s az újraszavazás során úgy határozott, elsőként Sebes Józsefnek, a felügyelő bizottság elnökének beszámolóját hallgatja meg az MLSZ szerződéseiről, s csak ezt követően voksol a személyi kérdésekről. Harmadik napirendi pont az MLSZ szakmai programjának megvitatása.

Kutasi kikérte magának

Sebes beszámolóját elfogadta a közgyűlés, noha jelezte, tulajdonképpen nincs is lezárt anyag, hiszen a szövetség vezetőinek 30 napjuk van, hogy reagáljanak a felkért könyvvizsgáló cég jelentésére. Kisteleki a keddi elnökségi ülés után azt mondta, a cég 200 millió forintos adóhiányt és 500 milliós jogtalan elszámolást állapított meg.

Ezt követően kiosztották a szavazólapokat, s egyenként szavaznak a három sportvezető visszahívásáról. A voksolás előtt Kisteleki István felszólalásában felkérte az amatőr képviselőket, hogy támogassák Puhl és Kutasi visszahívására tett indítványát. Ezt követően Kutasi Róbert kikérte magának, hogy Kisteleki minősítse a munkáját és lemondatására biztassa a többi küldöttet, csak azért, mert nem úgy szavaz, ahogy az MLL elnöke szeretné.

Bozóky nem kell, de maradhat

Rövidesen eldőlt, Bozóky, Puhl és Kutasi is marad a posztján, ugyanis mindhármuk esetében többen szavaztak ugyan a visszahívásukra, mint a maradásukra, a leváltáshoz szükséges kétharmados többség azonban hiányzott. Bozóky Imre MLSZ-elnök távozására 57 igen, 35 nem szavazat érkezett, egy pedig érvénytelen volt. Puhl Sándor visszahívására 59-en voksoltak, 34-en viszont megerősítették alelnöki posztján. Kutasi Róbert leváltását 58-an támogatták, míg 35-en további bizalmukról biztosították a REAC klubigazgatóját, aki így maradt a szövetség elnökségének tagja.

Ezt követően a közgyűlés úgy határozott, hogy az MLSZ szakmai programját ezúttal nem tárgyalja, erre a következő tanácskozáson kerül sor.

Matthäusról még mindig nem döntenek

"A rengeteg ellenem leadott szavazat kritikus szám, komoly figyelmeztetés. Sajnos szétforgácsolódott a futballcsalád. Váratlanul ért öt elnökségi tag lemondása, és örülök, hogy a többiek maradtak. Amint lehet, kibővül a testület, és erre a következő közgyűlésen lesz lehetőség. Lothar Matthäus jövőjéről minél hamarabb dönteni kell, de erre nem ma kerül sor" - mondta Bozóky a közgyűlés után.

Bozóky kiherélné a ligát

Az elnök úgy érzi, hatékonyabban és gazdaságosabban működhetne a magyar futball, ha a szövetségen belül egy versenyigazgatóság bonyolítaná le a különböző bajnokságokat, míg a Profi Liga négy-öt fővel kizárólag a gazdasági ügyekkel, marketing kérdésekkel, a vagyoni értékű jogok értékesítésével foglalkozna.

Az MTI kérdésére, hogy az elmúlt napok eseményei után, miként tud együttműködni Kisteleki Istvánnal, a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) elnökével, többek között a 2012-es Eb-pályázat sikeréért, Bozóky ennyit mondott: "Bárkivel össze tudok fogni, akivel lehet. A sikeres Eb-kandidáláshoz elsősorban a horvát kormánnyal és szövetséggel kell szorosan együttműködni."

Kutasi, a Geréb

"A futball érdekében nem akartam tovább szítani a vitát. Öten példát mutattak, az elnök és az alelnök viszont megfutamodott" - mondta az MTI-nek Kisteleki István, hozzátéve, szomorúak a vereség miatt, de egyben bizakodóak is, mivel mindhárom általuk kezdeményezett visszahívást a küldöttek több mint 60 százaléka támogatta.

Az MLL első számú vezetője megjegyezte, hatalmas egység van az általa vezetett szervezetben, így elképzelhetőnek tartja, hogy a következő közgyűlésen már eredménnyel járnak a profi képviselők, akik összefognak az amatőr küldöttekkel a megtisztulás érdekében. "Kutasi úr nevét nem kívánom a számra venni többet. A Pál utcai fiúkban ő lenne Geréb. Puhl úr csak annyit hozott, amennyi a jelleméből fakad" - mondott véleményt Kisteleki az MLSZ elnökségébe az előző közgyűlésen még a profi tagozat jelöltjeiként bekerült két vezetőről.

Kisteleki az előző napi viselkedéséről - felrúgta a székét, majd lecsalózta az elnökséget, és távozott annak üléséről - úgy vélekedett, őszinte reakció volt tőle, s nem tudja megítélni, hogy ezen múlt-e a visszahívás sikertelensége.