Eleonóra
-1 °C
2 °C
Kékesi Márton
csütörtök 02:00
Kékesi Márton
Alpesi sí

Elnökség és kapitány nélkül a magyar labdarúgás

2006.01.03. 17:33
Két újabb elnökségi tag lemondásával megszűnt az Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökének és teljes elnökségének mandátuma. Legkésőbb február végén lesz új elnökség, így addig biztosan nincs kapitánya a válogatottnak.

"Nem érzek elégtételt, sem örömöt, mindössze egy elvállalt munka része volt, amit elvégeztünk. Megtisztulás, felemelkedés és a két tábor eggyé válása. Ezek a legfontosabb feladatok, amellyel az új elnökségnek legelőször foglalkoznia kell" - mondta Kisteleki István, a Magyar Labdarúgóliga (MLL) elnöke azon a sajtótájékoztatón, melyet az MLL tartott, azok után, hogy délután lemondott a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökségének két amatőr tagja, Nemes Ferenc és Horváth Cs. Attila.

Jelenleg Berzi a "főnök"

Lemondásuk azt jelenti, így határozatképtelenné vált a szervezet vezető testülete és a jogszabályok értelmében megszűnt Bozóky Imre mandátuma az MLSZ elnökeként. Bozóky mellett az egész elnökség mandátuma megszűnt, az alapszabály értelmében a tisztújításig az ügyvezetői teendőket Berzi Sándor főtitkár látja el.

Kisteleki hozzátette: az új elnökségben is hét amatőr és hét profi képviselő végzi a napi munkát és az amatőrök tesznek majd javaslatot az MLSZ új elnökének személyére.

Legjobb esetben február végén lesz új elnökség

Az MLL elnöke arra a kérdésre, hogy ki képviseli az MLSZ-t az Eb-selejtezők január 27-i sorsolásán, illetve a szövetség részéről ki vesz részt a horvát kormánnyal szintén a hónap végén sorra kerülő egyeztetésen a 2012-es Eb-pályázattal kapcsolatban, azt válaszolta: mindezt az ad hoc bizottság fogja megoldani. Az MLSZ kedden még ülésező elnöksége Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökét kérte fel a szervezőbizottság elnöki posztjára. Gyárfás személyével az ülésen részt vevő

Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szövetség elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: Bozóky minden jogosultságát elvesztette, szerdán már be sem mehet a munkahelyére. Hozzátette: az alapszabály 26. paragrafusa alapján rendkívüli közgyűlést kell összehívni, ezen háromtagú ad hoc bizottságot választanak, amely kitűzi a tisztújító közgyűlés időpontját, s akkor megválasztják az új elnököt és elnökséget. Az ad hoc bizottságot kijelölő közgyűlés tervezett időpontja január 20-a, ha minden a tervezett menetrend szerint alakul, február végére állhat fel az új elnökség.

Lothar nyugodtan nyaralhat

Mivel a szövetségi kapitány kinevezéséről csak az elnökség dönthet, a magyar labdarúgó-válogatottnak február végéig egészen biztosan nem lesz szakvezetője. A csapatot eddig irányító Lothar Matthäus szerződése december 31-én lejárt.

"Úgy jöttem el reggel otthonról, ma végre nyugodtan tudok a tükörbe nézni. Úgy éreztem egy út van csak a megtisztulásra, és arra rákellett lépni" - indokolta döntését Horváth Cs. Attila, a Győr-Moson-Sopron megyei szövetség elnöke, aki elmondása szerint már a decemberi közgyűlésen is sokat gondolkozott a lemondásán, de akkor még sikerült őt maradásra bírni.

Bozóky is jelöltetheti magát

Az alapszabály értelmében bárki lehet elnökségi tag, illetve szövetségi elnök, ha megkapja az ehhez szükséges számú jelölést. Elvben tehát az is elképzelhető, hogy a tisztújító közgyűlés után ugyanazok irányítják majd a magyar labdarúgást, mint eddig.