Emőke
-4 °C
9 °C

Milliókért kelnek el a foci-vb-sorsolás cetlijei

2006.01.03. 13:04
A németországi futball-világbajnokság csoportbeosztásának nyilvános sorsolása után az interneten bukkantak fel az urnákból kiszórt cetlik. A rajongók őrült összegeket fizetnek a gyűrött papírokért.

A 2006-os futball-világbajnokság decemberi csoportsorsolása után a húzásnál használt lapok egyike hétfőn 11 250 eurós (2,83 millió forintos) áron cserélt gazdát. Az Ebay internetes aukciós oldalon a Ralf4117 nicknevű felhasználó szerezte meg a Germany feliratú narancsszínű papírcsíkot, mondta el a Handelsblattnak Mathias Blume magdeburgi dekoratőr.

A 31 éves férfi a papírfecnit több másik hasonló társaságában három héttel ezelőtt találta egy lipcsei vásárcsarnokban, szó szerint a szemétben. Blume már akkor úgy vélte, hogy a tévében is közvetített december 9-i sorsoláson használt eredeti cédulákat találta meg, ezért kitette őket az Ebayre.

Elsőre nem sikerült

#alt#
A FIFA kommunikációs igazgatója az angolok cetlijét tartja (fotó: epa)

A hatalmas sajtóvisszhang, továbbá a nemzetközi labdarúgó szövetségnek (FIFA) a papírlapok eredetiségével kapcsolatban nyilvánosan kifejezett kétkedése nyomán, illetve a megszaporodó komolytalan licitek miatt Blume akkor az aukció félbeszakítása mellett döntött.

A Németország feliratú sorsjegy most zárult licitjét már a fiatalember barátai bonyolították le. A verkauf-fuer-deko-blume nicknév alatt indított aukciót rövidesen továbbiak követik. A rajongók ugyanis esélyt kapnak mind a 32 lap megszerzésére.

A cetlik mindegyike a hivatalos lipcsei sorsolásról származik, viszont azt nem lehet megállapítani, hogy valóban a tévében használt szavazócédulákról, vagy az előzetes próba kellékeiről van-e szó, ismerik el a szervezők.

Jön az England és az USA

A világ minden szegletéből érdeklődő focirajongókat ez a legkevésbé sem zavarja. Az England feliratú szavazó cetliért a licit csütörtökön este, nem sokkal kilenc előtt ér véget. Több mint két nappal a leütés előtt a 1750 fontot kínálnak a papírért.

Az USA feliratú cetliért e sorok írásakor valaki 1325 dollárt kínál. A legolcsóbb, alig 51 eurót érő jelenleg a togói papírcsík.

Jövő hétfőn kerül fel a holland sorsoló cédula, majd ezt kedden további kettő követi, mondta Mathias Blume. A licitálóknak mindegyik árverés esetében előzetes szűrésen kell átesniük, mivel első lépésben emailben kell jelentkezniük a leírásban megadott címen.