Eleonóra
-1 °C
2 °C
Kékesi Márton
csütörtök 02:00
Kékesi Márton
Alpesi sí

Teljes a káosz, de Matthäus a jövőt tervezi

2006.01.04. 10:22
Az Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) megbuktatott elnöke a labdarúgás elleni bűntettről, Lothar Matthäus idei terveiről beszélt azután, hogy megszűnt az MLSZ vezetésének mandátuma, így jelenleg sem elnök, sem kapitány nincs a szervezet élén. A horvátok ugyanakkor alig foglalkoznak a két ország közös 2012-es Eb-pályázatát is nagyban befolyásolható döntéssel.

"Ami ma történt, az bűntett a magyar futball ellen" - mondta Bozóky Imre az MTI-hez eljuttatott közleményében azután, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökségének két amatőr tagja, Nemes Ferenc és Horváth Cs. Attila lemondott.

Bozóky és az elnökség is megy

A két tag döntése azt jelenti, határozatképtelenné vált a szervezet vezető testülete és a jogszabályok értelmébenmegszűnt Bozóky mandátuma a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökeként. Az eset nem csak Bozókyt érinti, hiszen az egész elnökség mandátuma megszűnt, és az MLSZ alapszabálya értelmében a tisztújításig az ügyvezetői teendőket Berzi Sándor főtitkár látja el.

"Komoly veszélybe került a 2012-es magyar-horvát Európa-bajnoki pályázat. Bővebbet majd akkor tudok mondani, ha írásban is megkapom az elnökségi tagok lemondását" - zárta mondandóját Bozóky, aki 1999. szeptember 25-e óta tölti be az MLSZ elnöki posztját, akkor Kovács Attilát váltotta. Első periódusának lejárta után, tavaly februárbanellenfél nélkül választották újra.

Szerda reggel hivatalossá is vált a Bozóky-éra vége, mivel a két tag lemondása megérkezett az MLSZ-hez.

Matthäus még mindig itt tervezi a jövőjét

Lothar Matthäus, akinek december 31-én lejárt a szerződése a magyar válogatott szövetségi kapitányaként, változatlanul dolgozik és hisz abban, hogy hamarosan rendeződik a jövője. Hétfőn találkozott az akkor még elnök Bozókyval, akivel megbeszélte a legfontosabb 2006-os tennivalókat.

A német szakember elmondása szerint ezen kívül szóba került az Európa-bajnoki selejtezők január 27-i sorsolása és a 2012-es magyar-horvát Eb-pályázat is. Véleménye szerint a magyar-horvát kandidálásnak nincs esélye, ha valóban váltás következik be a szövetség vezetésében.

"Ezt nem nézik jó szemmel"

"A FIFA és az UEFA sem nézi jó szemmel, ha olyan körülmények között váltják le egy ország futballvezetését, ahogy azt Magyarországon próbálják megtenni. Bízom azokban a futballt szerető és a sportágért dolgozó emberekben, akik megpróbálják megakadályozni, hogy néhányan végzetes hibát kövessenek el" - mondta Matthäus, akinek valószínűleg véget ért magyarországi pályafutása, ugyanis a szövetség vezetőit bíráló Kisteleki István ligaelnök a kapitány további szolgálatait is mellőzné.

A horvátok nem izgulnak

A magyar szövetséggel közösen a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére aspiráló horvátok ugyanakkor nem foglalkoznak komolyabban a magyarországi futballviszonyokkal.

A HINA nemzeti hírügynökség jelentését veszi át Bozóky Imre MLSZ-elnök mandátumának megszűnéséről az iskon.hr nevű portál. "A Magyarok elnök nélkül" című cikkben ismertetik, hogy miért szűnt meg az elnökség, egyúttal arra is kitérnek, hogy Lothar Mätthaus december 31-ig volt szövetségi kapitány, így jelenleg se kapitány, se elnök nincs Magyarországon.

A lap idézi Kisteleki Istvánt, a Magyar Labdarúgó Liga elnökét is, aki szerint a 2012-es közös Eb-rendezés nincs veszélyben. Más horvát lapok internetes kiadásában nem találtunk hírt a magyar futballvezetés mandátumának megszűnéséről.

Hogyan tovább?
Az MLSZ alapszabályának 26. paragrafusa alapján rendkívüli közgyűlést kell összehívni, ezen háromtagú ad hoc bizottságot választanak, amely kitűzi a tisztújító közgyűlés időpontját, s akkor megválasztják az új elnököt és elnökséget. Az ad hoc bizottságot kijelölő közgyűlés tervezett időpontja január 20-a, ha minden a tervezett menetrend szerint alakul, február végére állhat fel az új elnökség.