Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ferguson és Wenger: A Chelsea isteni

2006.01.04. 14:16
A keddi Arsenal-MU döntetlen rangadó után edzőik átadták a bajnoki címet a Chelsea-nek, és remélik, hamarosan nekik is olyan csapatuk lehet, mint José Mourinhónak.
Gólnélküli döntetlent játszott kedden az Arsenal és a Manchester United az angol labdarúgó-bajnokságban (Premier League), így utóbbi 13, előbbi 24 pontos hátrányba került a ligát vezető Chelsea-hez képest.

Tizenhárom pont behozhatatlan

#alt#
Idén nem volt nagy hiszti az Arsenal-MU rangadón (fotó: epa)
Az MU ugyan második a táblázaton, egyszer le is győzte a Chelsea-t, de edzője, Sir Alex Ferguson elismerte, a londoni kékeket nem lehet utolérni. Véleményét osztotta a rivális trénere, Arsene Wenger, sőt, mindketten példaként tekintenek José Mourinho csapatára.

"Nem tudunk a Chelsea-vel versenyezni - idézte Wengert a BBC. - Érett csapat, minden játékosuk 25-30 év közötti, erősek, és hisznek magukban. A mieink fiatalok, nekünk jelenleg fontosabb, hogy ne veszítsük el a nagy meccseket".

Feladták, pedig csak kétszer nem ők nyertek

Sir Alex Ferguson szintén a Chelsea-t istenítette, és a fiatal gárdája miatt panaszkodott: "A Chelsea kiegyensúlyozottságát képtelenek vagyunk elérni, de reméljük, egyszer eljutunk a szintjére. Fiatal csapatunk van, amely csak jobb lehet. Két három év múlva meglátjuk, hol tartunk".

Míg 2004-ben José Mourinho Angliába, a Chelsea-hez nem érkezett, az 1992 óta létező Premier League-ben csak egyszer nem Wenger vagy Ferguson csapata végzett az élen. A francia edző három, skót kollégája nyolc bajnokságot nyert az Arsenallal, illetve a Manchester Uniteddel. (Bő tíz éve, 1995-ben a Blackburn Rovers győzött, majd tavaly már a Chelsea, amely idén is a legesélyesebb.)

Önámítás

Elképesztő, hogy két ennyire tapasztalt edző hogyan adhat így fel egy bajnokságot - Ferguson a következő kettőt is -, hogyan magasztalhatja ennyire az amúgy sem szerénytelen José Mourinhót, és hogyan hitetheti el magával, hogy fiatal csapata van.

Elég csak gyorsan végigfutni rajta, milyen korú futballistákkal álltak föl kedden a csapatok Londonban. Az Arsenalban Lehmann 36, Pires 32, Lauren 28, Cygan 31, Gilberto 29, Henry 28, Campbell 31 éves, igen tapasztalt játékosok, Hleb és Toure 24-gyel szintén nem különösen fiatalok, de Reyes 22 éve sem mondható már kevésnek a mai elitfutballban. Egyedül Sesc Fabregas zöldfülű, ő még csak 18. A tizenegy átlagéletkora 27,5 év.

Az MU legjobbja egy húszéves

A Manchester United hasonló felépítésű, valamivel fiatalabb. Kapusuk, Van der Sar 36, Brown 26, Ferdinand 27, Gary Neville 30, Van Nistelrooy 29, Silvestre 28, O'Shea 24, Giggs 32 éves, rutinos játékos. Hárman tényleg majdnem gyerekek még, Fletcher 21, míg C. Ronaldo és Rooney húszesztendősek, de azt senki nem fogja elhinni Fergusonnak, hogy az MU az utóbbi kettő miatt nem elég jó idén. Sőt, valójában Rooney miatt érték el azt a keveset is, ahol tartanak, és hozzátett néha C. Ronaldo is. Átlagkoruk 26,6 év.

Mourinho a korra is figyel?

#alt#
Az érett Chelsea (fotó: epa)
A Chelsea kezdőcsapata a legutóbbi, West Ham elleni meccsen semmivel sem volt idősebb a fenti kettőnél, sőt. A kapus Cech 23, Del Horno 24, Carvalho 27, Terry 25, Duff 26, Essien 23, Robben 21, Geremi 27, Lampard 27, Drogba 27, az egyetlen harminc fölötti, Makelele 32. Összeszámolva kiderül, a Chelsea a legfiatalabb a három közül, 25,6 éves átlaggal, persze kétségtelen, hogy az eloszlás náluk a legideálisabb.

Lehet, hogy véletlen, de elképzelhető, hogy edzőjük tudatosan alakította így a keretét, játékosai nyerő mentalitását és nehezen legyőzhető taktikájukat.