Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az ötödik kalapból várhatjuk az Eb-sorsolást

2006.01.06. 00:19
Három hét múlva sorsolják a 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait. A magyar válogatott most már egy kategóriát képvisel Albániával és Észtországgal is. Továbbjutási esélyünk elenyésző, de a bizakodás feltehetően nagy lesz.

Miután a világ már túltette magát a decemberi vb-csoportbeosztáson, és Magyarországon régen látott káosz uralkodik a labdarúgásban - se kapitány, se szövetség, se foci -, mindenki a három hét múlva esedékes Eb-sorsolásra figyel már.

Január 27-én, a svájci Montreauxban készítik el ugyanis a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek csoportbeosztását. A csapatokat hét kalapba osztották be, és a sorsolás után egy nyolccsapatos, és hat hétcsapatos csoportot hoznak létre. Mindegyikből az első és a második helyezett jut majd ki a két rendező, Svájc és Ausztria mellé.

A görögök kiemeltek, az olaszok nem

A hét kalapba az előző, 2004-es Európa-bajnokság és a 2006-os világbajnokság selejtezőin elért eredmények alapján osztották be az ötven válogatottat. Az első kalapban a címvédő, ám a vb-re ki sem jutó görögök, a legutóbbi döntőt elbukó portugálok mellett a franciák és a selejtezőkön rendszerint remeklő svédek is helyet kaptak. Rajtuk kívül az előző két selejtező sorozaton is "egymást boldogító" cseh-holland kettős, valamint Anglia szerepel a kiemeltek között.

A második számú kalap talán még erősebb, hiszen itt található az olasz, német, spanyol hármas, valamint a földrész keleti felének legerősebbjei, így a horvátok, a lengyelek a románok és a 2002-es vb-n bronzérmet nyert, ám a 2006-os tornát kihagyó törökök.

Még a lettek is előttünk

A hármas számú kalap a két skandináv csapaton, a dánon és a norvégon kívül szintén a "keleti oldal" együtteseit foglalja magában. Érdekesség, hogy csak ide került két vb-résztvevő, az Európából elsőként vb-kvalifikációt szerzett Ukrajna, valamint a selejtezőket egy kapott góllal letudó Szerbia és Montenegró. Rajtuk kívül itt vannak az oroszok, a bolgárok és a vb-pótselejtezőn elbukó szlovákok.

A négyes számú kalapban sem találkozhatunk még a magyar együttessel akárhogy is akarjuk a Matthäus által állandóan hangoztatott pozitív szemlélettel nézni a kalapot. Itt olyan együttesek kerültek a magyar csapat elé, mint Bosznia-Hercegovina, Skócia, Izrael és Szlovénia. De ugyancsak idekerült Belgium, Írország és az eddig általunk többnyire "lesajnált" Lettország is.

Wales legalább nem verhet meg

Az ötödik kalapban található a magyar együttes, melyet a besorolás ellenére az Eb-re ígér a jelenleg állástalan Lothar Matthäus. Geráékon kívül az előző sorozatban oda-vissza megvert Izland, a minket egy éven belül kétszer is legyőző Wales és itt van még Finnország, Albánia, valamint két szovjet utódállam, Észtország és Litvánia található.

Az eggyel lejjebb taksált kalapban az örmény, grúz, fehérorosz hármas mellett találhatóak az észak-írek, és a macedónok, valamint Ciprus és Moldávia. A leggyengébb, hetes számú kalapban (melyből a nyolcfős csoportba kettő kerül) a többnyire leggyengébbnek vélt együttesek kerültek. Így itt van Liechtenstein, Azerbajdzsán, Andorra, Málta, Feröer-szigetek, Kazahsztán, Luxemburg és San Marino.

Angol, olasz, ukrán kontra görög, lengyel, szlovák

A kiemelés fényében elmondható, a magyar együttes akár egy "halálcsoportba" is kerülhet, mondjuk Anglia, Olaszország, Ukrajna, Írország, Grúzia és Liechtenstein mellé. Ugyanakkor a "legkönnyebb" csoportnak talán a görög, lengyel, szlovák, szlovén, örmény, feröeri társaság tűnik.