Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Elhunyt Zavadszky Gábor

2006.01.07. 23:39
Elhunyt Cipruson Zavadszky Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi középpályása. Az Apollon klubmenedzserének tájékoztatása szerint valószínűleg szívroham okozta a 32 éves labdarúgó halálát.

Életének 32. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Cipruson Zavadszky Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi középpályása. Az Apollon Limassol futballistájának halálhírét korábbi játékostársa és barátja, Hrutka János közölte az nb1.hu című honlappal, majd a válogatott menedzsere azonnal gépre szállt Ciprus felé.

Szerdán szalagszakadást szenvedett

„Zavadszky szerdán még pályára lépett egy bajnokin, melynek során szalagszakadást szenvedett, és kórházba szállították. Onnan nem sokkal később hazamehetett, majd tegnap ismét kivizsgálásra hívták be. Egyelőre ennyit hallottam, délután Limassolból már valószínűleg többet tudok mondani” - mondta Hrutka János.

Hrutka szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy már befejeződött a boncolás, de az orvosok még nem tudják pontosan megmondani Zavadszky Gábor halálának okát.

„Tüdőembóliára és szívinfarktusra gyanakodnak a szakemberek. A pontos ok valószínűleg vasárnap, a szövettani vizsgálat után derül ki. Egyelőre annyit árultak el, hogy a halál pénteken 18 és 19:30 óra között állt be” - mondta a távirati irodának a labdarúgó-válogatott menedzsere, aki Zavadszky családjával utazott ki Ciprusra.


Zavadszky Gábor

Az Apollon képviseletében Georgesz Papajannisz klubmenedzser adott tájékoztatást az MTI-nek: "Annyi bizonyos, hogy nem baleset vagy bűntény, hanem egészségi probléma volt a halál oka. Az első hírek alapján szívrohamra gyanakszunk, de ez ügyben még korai lenne bármi biztosat kijelenteni." A ciprusi magyar nagykövetség részéről Varga-Haszonits Zoltán ügyvivő rendőrségi forrásokra hivatkozva megerősítette az értesülést, és hozzátette, hogy a család már úton van Nicosiába A klub internetes honlapján található szakvélemény szerint elképzelhető, hogy tüdőembólia végzett a futballistával.

A Ferencváros közleménye
A Ferencvárosi Torna Club Zavadszky Gábornak, az FTC egykori labdarúgójának tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála miatt játékosai, vezetői és a szurkolók sokszázezres tábora nevében a családnak küldött táviratában fejezte ki mély megdöbbenését. A nagyszerű sportember sok örömet, sok felejthetetlen pillanatot okozott játékával a labdarúgást szeretőknek. Emberi tartásával, pályán kívüli, mindig sportolóhoz méltó magatartásával, családszeretetével immár befejezett élete szép példával szolgál szűkebb és tágabb környezete számára egyaránt. A Ferencvárosi Torna Club - Zavadszky Gábor családjával egyeztetve - közreműködik abban, hogy méltó módon emlékezhessen rá a sportszerető közvélemény örök időkre.

A csapatorvos talált rá

Az AP hírügynökség Frikszosz Szavvidesz egyesületi szóvivő nyilatkozata alapján azt közölte, hogy az akkor már halott játékosra lakásán talált rá éjféltájt a csapatorvos, aki aggódott amiatt, hogy többször is hiába próbálta elérni őt telefonon. A doktor azt is elmondta, hogy a középpályás fájdalomcsillapítót szedett a sérülése miatt, és amikor pénteken 18 óra körül utoljára beszéltek, azt állította, hogy jobban érzi magát. A boncolásra várhatóan szombaton délután kerül sor.

Az MTK hétfőn emlékezik játékosáról
Az MTK Baráti Köre értesíti az MTK és más csapat szurkolóit, játékosait, hogy a tragikus hirtelenséggel elhunyt Zavadszky Gábor emlékére hétfő este hét órakor közös megemlékezést tart a Hidegkuti Stadionban. Mindenkit várunk klubhovatartozástól függetlenül, aki ismerte, és szerette Zavát s a közös gyásszal megtisztelné a válogatott labdarúgó emlékét. "Emlékezzünk közösen egy fiúra közülünk! Emlékezzünk közösen Zavára! Hétfő este hétkor, a Hidegkuti Stadionban!

Az Apollon bejelentette, hogy kegyeleti okokból elhalasztja a szombat délutánra kiírt, idegenbeli bajnokiját a THOI Lakatamia otthonában.

Tagja volt a 95-ös BL-csapatnak

Zavadszky itthon a Ferencvárosban, a Dunaferrben és az MTK-ban is megfordult, előbbi két klubbal a bajnoki címet is elhódította. Tagja volt annak az FTC-nek, amely - egyedülálló módon - kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába 1995-ben, és ott volt az atlantai olimpiát megjárt csapatban is.

Földvári Gábor elnök bejelentette, hogy az MTK Baráti Kör saját halottjának tekinti az elhunyt futballistát.

Zavadszky Gábor életrajza

1974. szeptember 9-én született Budapesten. Pályafutását a Ganz-Mávagban kezdte, majd játszott az Építőkben, innen került későbbi legnagyobb sikerei színhelyére, a Ferencvároshoz. Az Üllői úton nem csak a bajnokcsapat tagja lett, hanem meghatározó játékosa Dunai Antal olimpiai válogatottjának is.

A felnőtt nemzeti együttesben Bicskei Bertalan irányítása alatt, Ausztrália ellen mutatkozott be 2000-ben. Ezt követően még háromszor ölthette magára a címeres mezt, legutóbb San Marino ellen. A Dunaferrben, majd az MTK-nál is kihagyhatatlan játékos volt a középpályán, majd 2004 nyarán az Apollon Limassolhoz szerződött. Feleségét és ikreit - két kisfiút - hagyta hátra.