Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Franz Beckenbauer kiborult a német fogyasztóvédelmen

2006.01.10. 17:56
Öt hónappal a német labdarúgó világbajnokság előtt nagy botrányt kavart a német fogyasztóvédelem jelentése, miszerint a tizenegy, vb-meccsek színhelyéül szolgáló stadionok egyike sem biztonságos. A szervező bizottság elnöke, a játékosként és edzőként is világbajnoki címig jutó Franz Beckenbauer kiakadt, és a negatív hozzáállást kifogásolta, egyszersmind sugallta: műbalhéról van csupán szó.

A német fogyasztóvédők szerint egyik 2006-os világbajnoki helyszín sem felel meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szigorú biztonsági előírásainak.

A döntőre épített stadion egyelőre életveszélyes

A legrosszabb minősítést a berlini, a lipcsei, a gelsenkircheni és a kaiserslauterni stadion kapta. Ezeket az arénákat életveszélyesnek minősítette a fogyasztóvédők tanulmánya. Berlinben, Gelsenkirchenben és Lipcsében katasztrófa esetén a lelátóról nem lehet a menekülőkapukon keresztül a pályára jutni. (A hatvanhatezres berlini Olimpiai Stadiont a vb-re újították fel.)

Előbbi két helyszínen egy árok választja el a nézőket a pályától, Lipcsében pedig három méteres magasságban található az első sor a nézőtéren. A fogyasztóvédők szerint ezekben a stadionokban, a legkisebb riadalom is halálos áldozatokat követelne.

A BL-döntőre alkalmas volt a Schalke-stadion

#alt#
A gelsenkircheni 'csodastadion' sem felel meg a szigorú szabályoknak

Gelsenkirchenben Bajnokok Ligája-meccseket rendeztek tavaly ősszel, 2004-ben pedig a BL-finálét is a kihúzható gyeppel rendelkező AufSchalke Arenában rendezték.

Kaiserslauternben a tetőszerkezet gyúlékony anyagból készült, ezenkívül a stadionban tűz esetén nem megoldott a tűzoltók szabad közlekedése. Legutóbb egy munkás a tetőszerkezet átadásakor súlyosan megsérült, miután negyven méter magasból lezuhant, és lábát törte.

A frankfurti már kétszer is beázott

A többi helyszínnel kapcsolatban enyhébb kifogások merültek fel. Hamburgban, Dortmundban és Stuttgartban az előírtnál kevesebb vészkijáratot kifogásolták a fogyasztóvédők, a frankfurti arénában a túl meredek és keskeny lépcsőket ítélték túl veszélyesnek.

Frankfurtban a Konföderációs Kupa egyik legnagyobb várakozással kísért meccsén, az argentin-brazil összecsapáson a tető beszakadt, a stadion pedig beázott, mint ahogy később a Schalke elleni bajnokin is, ám ezt már úgy tűnik kijavították.

Több mint 350 milliárd forintba került a felújítás

Hannoverben, Nürnbergben, Kölnben és Münchenben tűz esetén a tűzoltók részére kijelölt útvonalak nem feleltek meg az előírásoknak. Nürnbergben egy októberi kupameccsen a lelátó egy része elveszítette stabilitását.

A német vb-arénák fel-, illetve átépítése 1,4 milliárd euróba - körülbelül 352,8 milliárd forint - került, a legnagyobb példányszámú német bulvárlap, a Bild egyik cikkében már feltette a kérdést, hogy elátkozottak a stadionok?

"A fogyasztóvédők remekül értenek a krémek, napolajak és porszívók minőségének megítéléséhez, maradjanak a jövőben is a szakterületükön" - jelentette ki Franz Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke.

A Császár értetlenkedik

"Őszintén szólva, kezd elegem lenni a sok okoskodóból. Ha a pályázat alatt ennyien akadályozták volna a munkánkat, mint az utóbbi időben, akkor nem szereztük volna meg a rendezési jogot. Nem is értem, mi volt a tanulmány célja. Azt leszámítva, hogy pár ismeretlen ember az érdeklődés középpontjába kerülhetett. Nem fenyeget semmilyen stadionkatasztrófa, mindenki teljes biztonságban nézheti végig a meccseket."

A vb szervezőbizottságának alelnöke, Horst R. Schmidt egyenesen odáig ment, hogy a keddi sajtókonferencián biztonságosnak minősítse valamennyi létesítményt.

Hatvan stadionkatasztrófa volt eddig

#alt#
Az egyik szúrós szemű fogyasztóvédő, Hubertus Primus (fotó: epa)
A fogyasztóvédőket váratlanul érte Beckenbauer kirohanása. Közleményükben elismerik, hogy minimális a valószínűsége annak, hogy tömeges pánik törne ki a lelátón a meccsek alatt, de álláspontjuk szerint erre a lehetőségre is fel kell készülni.

"A második világháború óta több mint hatvan stadionkatasztrófában ezerötszázan vesztették életüket. Nem szeretnénk, ha a világbajnokságon tovább emelkedne a meccsek alatt elhunytak száma" - olvasható a fogyasztóvédők állásfoglalásában.

A parlament előtt az ügy

Más kérdés, hogy Olasz- vagy Spanyolországban például sokkal egyszerűbben mennének át a vizsgálaton a stadionok, mert messze nem annyira precíz a vizsgálat, mint Németországban.

A fogyasztóvédők tanulmányával a jövő héten foglalkozik a német parlament sportbizottsága.

Régi elveket kérnek számon

A szervezőbizottság közleményben reagált a fogyasztóvédők megállapításaira. A testület kiemeli: a vizsgálat a pánikhelyzetet helyezte középpontba, ami nem tekinthető alapállapotnak egy futballmérkőzésen.

"A német biztonsági előírások a legszigorúbbak közé tartoznak a világon, a stadionok ezek szellemében épültek" - olvasható a közleményben. "Húsz évvel ezelőtt valóban az volt az általános nézet, hogy a szurkolóknak menekülési lehetőséget kell biztosítani a játéktér irányába, az utóbbi években azonban már általánosan elfogadott, hogy az a biztonságosabb, ha katasztrófa esetén a nézők minél előbb elhagyják a stadiont és az utcára menekülnek. Az új arénák többszintesek, melyekben tovább tart lejutni a pályára, mint a legközelebbi kijáraton elhagyni a szektort. A lépcsőkkel kapcsolatos észrevételeket elfogadjuk, a szükséges módosításokat végrehajtjuk. A müncheni Allianz Arénát a német tűzoltóság tűzvédelmi szempontból 2005-ben Németország egyik legbiztonságosabb övezetévé nyilvánította, számunkra ez az állásfoglalás hitelesebb, mint a fogyasztóvédők megállapítása."