Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Álsejk verte át az angol futballkapitányt

2006.01.15. 16:38
Alig fél évvel a futball-világbajnokság előtt rendkívül kínos helyzetbe hozta Anglia legnépszerűbb bulvárlapja a válogatott svéd szövetségi kapitányát, aki arról győzködte lap arab sejknek öltözött újságíróját, hogy fektessen be az Aston Villába és ráadásul megígérte David Beckham elcsábítását is.

Az angol labdarúgó-válogatott svéd szövetségi kapitánya, Sven-Göran Eriksson ügynöke nem győz magyarázkodni, miután védence belefutott a News of the World, a legolvasottabb bulvárlap, a The Sun vasárnapi kiadásának csapdájába.

Csak a pénz számít

A szakvezető arra próbált rábírni egy magát arab sejknek kiadó újságírót, hogy vegye meg az egyik első ligás angol csapatot, az Aston Villát, amelynek edzőségét - az angol szövetséggel kötött szerződését felrúgva, jelenlegi fizetése csaknem kétszereséért - ő elvállalná. Ráadásul megígérte David Beckham átcsábítását is.

Dubajba csábították


Sven-Göran Eriksson

A News of the hatoldalas, fotókkal bőségesen illusztrált leleplező cikkel mutatta be a kíméletlen tréfát. A lap "arab sejkje" nemrégiben Dubajba utaztatta és a világ egyetlen hétcsillagos szállodájában, a tengerre épült Burdzs el-Arabban szállásolta el az 57 éves szakvezetőt és ügynökét, Athole Stillt.

Az itt megejtett "üzleti" vacsorán - amelyen csak az elfogyasztott két üveg bor 900 fontba (330 ezer forint) került - Eriksson maga vetette fel, hogy az álsejk megvásárolhatná az Aston Villa csapatát, amelyben a szakvezető ügynöke szerint 25 millió fontért ellenőrző részt lehet szerezni. Eriksson a vasárnapi lapbeszámoló szerint egyenes utalást tett arra, hogy a szezon és a világbajnokság után elvállalná az Aston Villa menedzserségét, legalább annyiért - vagyis évi nettó ötmillió fontért (1,8 milliárd forint) -, amennyit tudomása szerint José Mourinho, a Chelsea szakvezetője, az angol Premier League legjobban kereső klubedzője kap.

Még Beckhamet is beígérte

Erikssont 2008-ig szóló szerződés köti az Angol Labdarúgó Szövetséghez (FA), amelytől évi 3 millió font (1,1 milliárd forint) bruttó fizetést kap, de a kapitány a dubaji vacsorán az álsejknek kijelentette, hogy az idény végét követően "minden elképzelhető". A szakvezető még azt is megígérte, hogy az Aston Villához csábítja David Beckhamet, aki jelenleg a Real Madridban játszik. Eriksson felfedte, hogy már beszélt is az angol válogatott kapitányával, aki szerinte nem érzi jól magát a Realnál, mert ez már a harmadik szezonja ott, "és még nem nyertek semmit". A svéd igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy Beckham hajlandó lenne-e visszaköltözni Angliába.

Gyalázatos kelepce

Athole Still, Eriksson ügynöke vasárnap a BBC rádiónak elismerte ugyan a dubaji tárgyalás tényét, a News of the World eljárását azonban "gyalázatos kelepcének" nevezte, és határozottan cáfolta, hogy a szakvezető bármikor is az FA-vel fennálló szerződése felrúgásáról beszélt volna. Still szerint Eriksson valóban "szóba hozta" lehetséges szerepét az Aston Villánál, de ez csak "elvi jelentőségű ... mivel a futballban soha nem tudja az ember, mi fog történni". Still szerint minden elhangzott felvetés csak hipotetikus volt abban a beszélgetésben. Az ügynök szerint Eriksson azért is nagyon dühös a lapra, mert a kínos szituációt a világbajnokság évében "hozták össze" neki.

Az is lehet, hogy Eriksson óvatosabb is lehetett volna: az álsejk, vagyis Mazher Mahmoud már tapasztalt az átverésben és tekintélyes az általa kínos helyzetbe hozottak névsora.