Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Csányi Sándort szeretnék a futballszövetség élére

2006.01.16. 21:04
A Magyar Labdarúgó Liga elnökét, Kisteleki István arra kérték fel az amatőr futball képviselői, hogy kezdjen tárgyalásokat Csányi Sándorral. Az OTP elnök-vezérigazgatóját arra szeretnék rávenni, hogy jelöltesse magát a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének. A választásra várhatóan februárban kerül sor. Csányi közölte: jelen pillanatban semmiféle pozíciót nem szeretne betölteni az MLSZ-ben.
A megyei labdarúgó-szövetségek vezetői Vörös Tamást, a Somogy megyei és Helmeczy Lászlót, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezet elnökét jelölik a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) ideiglenesen irányító háromtagú ad hoc bizottságba a szervezet pénteki közgyűlésén.

Kisteleki megkezdi a tárgyalásokat

Az amatőr futball képviselőinek lajosmizsei tanácskozásának szervezője, Orell Zsolt, a Bács-Kiskun megyei szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: arról is határoztak, hogy amennyiben vállalja a jelölést, egységesen Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának MLSZ-elnöki kandidálását támogatják. A tanácskozáson részt vett Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) elnöke is, akit felkértek arra, hogy kezdjen el egyeztetni Csányival.

Orell hozzátette, hogy létrehoztak egy háromtagú, úgynevezett tárgyaló bizottságot, melynek feladata: elkezdeni az egyeztetést a profik képviselőivel annak érdekében, hogy nagyobb fennakadás nélkül meg lehessen rendezni a pénteki és a február végi közgyűlést. Az új testület elnöke Nemes Ferenc, a Fejér megyei szövetség első embere lett, tagjai pedig Horváth Cs. Attila, Győr-Moson-Sopron megyei vezető és Rákóczi István, a Baranya megyei szervezet elnöke.

Pénteken jelölik ki az ad hoc bizottságot

Az MLSZ elnöksége azt követően vált működésképtelenné, hogy január harmadikán Horváth Cs. Attila és Nemes Ferenc lemondott tagságáról, és mivel ezt a december huszonegyediki közgyűlésen öten (Fülöp Ferenc, Klement Tibor, Offella Zoltán, Illés János és Makray Balázs) már megtették, határozatképtelen maradt a magyar futball vezető testülete. Az elnökség megszűnésével egy időben az elnök, Bozóky Imre mandátuma is érvényét veszítette.

A pénteki rendkívüli közgyűlésen háromtagú ad hoc bizottságot kell kijelölni, amely átmenetileg irányítja majd a szövetséget és előkészíti a várhatóan február végén sorra kerülő tisztújító közgyűlést, melyen új elnököt és elnökséget választanak.

Csányi: majd ha ki lehet vinni a gyereket

"Néhány régi barátom és ismerősöm valóban megkeresett azzal, hogy betölthetném a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöki pozicióját" - mondta Csányi a Magyar Rádiónak, de kifejtette: "Abszolút nem vagyok tisztában az MLSZ jelenlegi helyzetével, azt sem tudom, hogy kik a lehetséges elnökjelöltek, de egy biztos, hogy én nem szerepelek a pályázók között. Azt azért nem zárom ki, hogy egyszer befektessek egy klubba, de csak akkor, ha majd biztonsággal lehet gyerekeket kivinni a magyar bajnoki találkozókra. Ha majd olyan lesz a sportág közönsége, mint Európa nagy részén, ha majd a randalírozók gyorsított eljárás után kapják meg büntetésüket, akkor talán én is szerepet vállalok a sportágban, hiszen szeretem a futballt. Jelen pillanatban semmiféle pozíciót nem szeretnék betölteni az MLSZ-ben, hiszen az én időm is véges és egyre kevesebb dologra nyílik lehetőségem."

Csányi az Európai Judo Szövetség alelnöke lett
Az Európai Judo Szövetség (EJU) elnöke, a romániai Marius L. Vizer Budapesten adta át Csányi Sándornak azt az okiratot, amelyik arról tanúskodik, hogy a szövetség alelnökévé választották. A szövetség tiszteletbeli elnöke, orosz államfő, Vlagyimir Putyin, aki korábban cselgáncsozott, és feketeöves minősítést is szerzett.
Csányi, aki az OTP elnök-vezérigazgatója a 2004-es bukaresti Európa-bajnokságon ismerkedett a sportággal, az EJU-val történő együttműködése is akkor kezdődött, amikor a bank a térségben terjeszkedett.