Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Matthäusnak nagyon fáj a búcsú

2006.01.16. 14:58
A február elsejétől a brazil Atletico Paranaenséhez szerződő Lothar Matthäus stílusának megfelelően búcsúzott el Magyarországtól: köszönetet mondott, sajnálkozott, dicsért, bírált, értetlenkedett. A szerződés nélküli volt szövetségi kapitány továbbra is állítja, érvényes megállapodást mond fel azonnali hatállyal. Kijelentette: a magyar futball irányítóinak fel kell végre ébredniük, a változásokat szorgalmazó ligaelnök szerinte annyi kárt okoz, mint az '54-ben elveszített vb-döntő. A magyar futball szintje érzése szerint a padló alatt volt idejövetelekor.

A Kempinski szállodában jelentették be 2003. december tizennegyedikén, hogy a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya két éven keresztül a német aranylabdás, Lothar Matthäus lesz. A német szakember hétfőn ugyanitt búcsúzott el, miután 2005 végén lejárt a szerződése, bár ő most erről ezúttal sem volt hajlandó tudomást venni. A szakember a brazil Atletico Paranaense csapatánál folytatja pályafutását február elsejétől.

Azonnali hatállyal felmondja a semmit

#alt#
Fájó döntés (fotók: epa)

"Azonnali hatállyal felbontom a szerződésemet, utolsó alkalommal ülök itt önök előtt" - jelentette ki határozottan, és ismét hivatkozott arra a szerinte jelenleg is hatályos és érvényes szerződésre, amit a jogászok csak Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) egyszerű ígérvénynek tekintenek, ő azonban szerződésnek.

"Semmilyen előfeltétele nincs meg annak, hogy továbbra is Magyarországon dolgozzak, a kölcsönös bizalom elveszett" - mondta, majd hozzátette, a szövetségnek más a felfogása jelenleg.

A magyar futball a padló alatt volt

"Nagyon fáj, hogy így alakult, hogy amit felépítettünk két év alatt, azt nem folytathatom tovább" - értékelt. Elismerte, nem minden ment optimálisan magyarországi tartózkodása alatt, de úgy véli, hogy a Real Madridnál sem megy mindig minden tökéletesen, a neves klub sem nyeri meg mindig a bajnokságot és a Bajnokok Ligáját.

"Amikor átvettem a magyar futball irányítását, a sportág nem a padlón, hanem az alatt volt. Gazdaságilag sem volt könnyű a helyzet, de nekiláttunk a feladatnak, felfedeztünk fiatal tehetséges játékosokat, bizalmat adtunk nekik, az MLSZ környezetében is történtek változások" - magyarázta.

A felfedezettek élvezték a bizalmat

A felfedezettjei között öt játékost nevezett meg: Gera Zoltánt, Torghelle Sándort, Juhász Rolandot, Huszti Szabolcsot és Vadócz Krisztiánt, akik az érkezése után szerződhettek külföldre, neves csapatokhoz. Arról nem beszélt, hogy a felsoroltak közül mennyien játszanak rendszeresen mostanában klubjaikban.

#alt#
Az újságíróknak semmi sem jó

Belátta, hogy ténykedésének nem volt kedvező a statisztikája, de ismét kitért arra, hogy Brazíliával, Argentínával, Németországgal, Svédországgal játszott csapata. "Nem tudom, hogy lehet a magyar újságírókat elégedetté tenni, hiszen akkor is bántottak, amikor kikaptunk a világbajnok Brazíliától, de akkor is, ha magabiztosan legyőztük Antiguát" - jegyezte meg.

Nem volt fair vele szemben a magyar sajtó

Az Index olvasói szerint az elmúlt húsz év harmadik legrosszabb szakvezetője kifejtette, hogy nehezére esik a búcsú, sajnálja a szurkolókat, akik feltétel nélkül mellálltak, sajnálja a csapatot, és az azt segítő személyeket, és a távozása ellenére mindent megtesz, hogy a 2012-es Eb-pályázat sikeres legyen, a jól működő nemzetközi kapcsolatait ezután is latba fogja vetni.

"Fel kell végre ébredni a magyar futballt irányítóinak, nem csukhatják be a jövőben a szemüket, figyelni kell a külföldiekre, mert különben, a várt előrelépés semmiképp sem lesz meg" - állította. Úgy érzi, hogy a magyar sajtó nem volt fair vele szemben, és azt kívánta, hogy az utódját ne bélyegezzék meg, ne ítéljék el amiatt, mert esetleg nem magyar lesz.

Bozókynak megköszönte, de bírálta is

Az MLSZ volt elnökének, Bozóky Imrének megköszönte, hogy bizalmat szavazott neki, szemére vetette ugyanakkor, hogy nem foglalt mellette határozottan állást néhány alkalommal.

"Az exelnök habitusából adódóan nem kereste a nyilvánosságot, nem könyökölt, ezért is alakulhatott ki a jelenlegi helyzet" - osztotta meg nézetét. A menedzserről, Pellady Péterről szólva megemlítette, hogy sokat küzdöttek, volt hogy egymással is, de a magyar futball feltétlenül köszönettel tartozik neki. A menedzser cége a szponzori pénzekből harminc százalékot vitt és visz el, míg a kapitány is részesült ezekből plusz húsz százalékkal, vagyis a szövetség csak a felét kapta a szerződésekben szereplő összegeknek.

Szeretne javulni edzőként

#alt#
Komoly kihívás vár rá

A változásokat szorgalmazó ligaelnököt, Kisteleki Istvánt ellenben negatív figuraként állította be, szerinte annyit ártott a futballnak, mint az '54-es vb-döntős berni vereség. Megállapította még, hogy a hazai labdarúgásban sok hazugság hangzik el.

Bevallotta, hogy már korábban is elmehetett volna, és így sok pénztől esett el. Brazíliában ő lesz az első európai edző, úgy gondolja, hogy komoly kihívást fogadott el, és szeretne edzőként javulni, amit a Paranaensénél meg is tehet. Annál is inkább, mert a legmodernebb stadionnal ez az egyesület rendelkezik.

Segíteni akarja utódját

Már most tanulmányozza az ottani viszonyokat, mert még egyszer nem fordulhat elő vele, hogy tájékozatlanul érkezik valahová, mint tette azt magyarországi érkezésekor. Az utódát, akárki is legyen az, mindenben segíteni akarja, pozitív irányba befolyásolni, feltéve, ha erre lesz igénye a következő kapitánynak, és kikéri a véleményét.