Sára, Márió
2 °C
6 °C

Öt együttesből jött össze az UEFA álomcsapata

2006.01.17. 09:31
A Barcelona és az AC Milan három-három, a BL-győzes Liverpool és a Chelsea két-két, mag a Juventus egy játékossal képviselteti magát az UEFA álomcsapatában. A csapat edzője immár harmadszor a portugál Mourinho.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) honlapja kihirdette a 2005-ös év csapatát, amelynek tagjaira a portál olvasói szavazhattak. Az álomtizenegyre - amelynek képzeletbeli szakvezetője immár sorozatban harmadik alkalommal José Mourinho lett - közel másfélmillióan voksoltak.

Öt csapatból kerültek be játékosok

A legtöbb játékost az FC Barcelona és az AC Milan adja, a két klubot egyformán hárman képviselik az együttesben. Rajtuk kívül a Liverpool, a Chelsea és a Juventus delegál játékosokat a képzeletbeli csapatba.

A kapusposzton a Chelsea kapusa Cech magabiztosan végzett az élen, közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint a második helyen végzett olasz Buffon.

Veteránok a védelem szélén

A jobb oldali védőknél a brazil Cafu megvédte tavalyi címét, de amíg egy évvel korábban Ricardo Carvalho volt mellette a Chelsea-ből, most John Terry került oda az angol bajnokság éllovasától. Terry egyébként kimagaslóan jól szerepelt, hiszen a mellé bekerült Puyolnál majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, míg a spanyol éppen csak megelőzte az olasz Paolo Nestát és az angol Jamie Carraghert.

A bal oldali védő posztján meglepetésre a Milan "veteránja", Paolo Maldini került, megelőzve többek közt a honfitárs Gianluca Zambrottát, és az angol Ashley Cole-t is.

Liverpooli fölény a középpályán

A jobb oldali középpályásoknál aBL-győztes Liverpool spanyolja, a fontos gólok szerzője Luis Garcia került, míg mellé, a középső középpályás posztjára csapattársa, az angol válogatott alapembere, a Frank Lampardot éppen csak megelőző Steven Gerrard.

Az irányító posztján született meg a legnagyobb különbségű győzelem, a négy és fél brazil versenyét elsöprő fölénnyel nyerte a tavalyi év során szinte minden címet begyűjtő Ronaldinho. A baloldalra ugyanakkor az egyik legszorosabb verseny végén Nedved került, alig megelőzve a holland Arjen Robbent.

Mourinho harmadszor

A támadóknál igen jelentős előnnyel nyert a Samuel Eto'o, Andrij Sevcsenko páros, mindössze a francia Thierry Henry és a brazik Adriano tudta velük tartani a lépést.

Az edzők versenye is komoly csatát hozott, hiszen a sorozatban harmadszor is nyertes porugál Jose Mourinho, éppen csak megelőzte a BL-győztes Liverpool trénerét, a spanyol Rafa Benitezt, vagy a Barcelonát dirigáló holland Frank Rijkaardot.

Az év csapata az uefa.com szavazói szerint:
Petr Cech (cseh, Chelsea) - Cafú (brazil, AC Milan), John Terry (angol, Chelsea), Carles Puyol (spanyol, FC Barcelona), Paolo Maldini (olasz, AC Milan) - Luis Garcia (spanyol, FC Liverpool), Steven Gerrard (angol, FC Liverpool), Ronaldinho (brazil, FC Barcelona), Pavel Nedved (cseh, Juventus) - Samuel Eto,o (kameruni, FC Barcelona), Andrij Sevcsenko (ukrán, AC Milan) vezetőedző: José Mourinho (portugál, Chelsea)