Alfréd
-3 °C
3 °C
Tóth Ivett
ma 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Karadžić nyomár bukkantak Boszniában?

2006.01.18. 11:27
Radovan Karadžić nyomára bukkanhattak a boszniai szerb hatóságok. Az Európai Unió Belgrád elleni fenyegetései puhíthatták meg a hágai Nemzetközi Törvényszékkel az együttműködést eddig megtagadó boszniai szerbeket.

Lezárt egy hegyvidéki övezetet Kelet-Boszniában a boszniai szerb rendőrség egy háborús bűnökkel vádolt személy után kutatva, közölte a rendőrség szóvivője. A szóvivő nem kívánta megnevezni a kőrözött személyt, aki a feltételezések szerint a boszniai szerbek népirtással és más emberiesség elleni bűnökkel vádolt exelnöke, Radovan Karadžić lehet.

A rendőrség különleges egységei bejelentés alapján indítottak akciót szerdán hajnalban a hágai Nemzetközi Törvényszék által keresett háborús bűnös felkutatására. Lezártak egy övezetet, és rajtaütéseket hajtanak végre Žepa kelet-boszniai város tágabb körzetében.

A különleges egységek nemcsak házakat, hanem barlangokat is átkutatnak a Sarajevótól száz kilométernyire északkeletre fekvő hegyvidéki területen. Az Európai Unió boszniai békefenntartó erői (EUFOR) figyelemmel kísérik a folyamatban lévő műveletet.

A délszláv háborús főbünösök közül már csak Karadžić és Ratko Mladić vannak szökésben. Az Európai Unió az Ante Gotovina és Horvátország esetében már bevált taktikával az uniós csatlakozási tárgyalások elhalasztásával fenyegette meg Belgrádot, ha nem kerítik elő a háborús bűnösöket, Karadžićot és Ratko Mladićot. Mivel a boszniai szerb vezetés még mindig javarészt Belgrád támogatásától függ, így őket is érintette az EU fenyegetése.

Mióta 1995-ben a hágai törvényszék vádat emelt ellene, Karadžić szökésben van, feltételezés szerint valahol a boszniai hegyek mélyén rejtőzködik, fegyveres testőröktől körülvéve. A NATO és az EUFOR már többször próbálkozott kézre kerítésével, mindeddig sikertelenül. A hatóságok azt feltételezik, hogy erős támogatói hálózat áll mögötte, amely segíti őt abban, hogy elkerülje a letartóztatást. Mladićról azt gyanítják, hogy a szomszédos Szerbia-Montenegróban rejtőzködik.