Sára, Márió
2 °C
6 °C

Gála helyett nyitópartival kezdődik a foci-vb

2006.01.18. 10:56
Június 9-én, a müncheni Allianz Arénában, a Németország-Costa Rica találkozóval kezdődik hivatalosan a németországi futball-vb. A találkozó előtt azonban elmarad az évtizedek óta megszokott látványos műsor, helyette két nappal korábban, a brandenburgi kapunál hatalmas nyitópartival vezetik fel az egy hónapig tartó rendezvényt.

Az elmaradt FIFA-gála helyett, hatalmas nyitópartival kezdődik június 7-én Berlinben, a brandenburgi kapunál a labdarúgó-világbajnokság.

A nemzetközi szövetség (FIFA) hozzájárult az esemény megrendezéséhez, melyre a szervezők többszázezer szurkolót várnak. A FIFA először arról tájékoztatta a berlini szervezőket, hogy csak erkölcsileg támogatja az eseményt, estére azonban módosított álláspontján és úgy döntött, egymillió euróval hozzájárul a sikeres lebonyolításhoz.

Egy hete még esély sem volt rá

Egy hete még arról számolt be a német dpa hírügynökség, elmarad a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság nyitógálája, amelyre eredetileg június 7-én került volna sor Berlinben.

A rendezők akkor azzal indokolták döntésüket, mert az esemény költségei túllépték volna a 25 millió eurós keretet, ráadásul a 100 és 750 euró közötti áron forgalomba hozott belépők iránt is nagyon gyér volt a kereslet.

Nem szerepelhet a "világbajnoki megnyitó" kifejezés

"A FIFA ezzel a gesztussal szeretné jó szándékát kifejezni és örül annak, hogy Berlinnel közösen egy fantasztikus sportünnepnek lehet részese nyáron" - olvasható a nemzetközi szövetség közleményében, melyet a német rendezőknek küldött. A FIFA ugyanakkor kikötötte: a nyitóparti nevében nem szerepelhet a "világbajnoki megnyitó" kifejezés, mert erre hivatalosan június 9-én, a müncheni Allianz Arénában, a Németország-Costa Rica találkozó előtt kerül sor.

"Nagyon örülünk a pozitív változásnak" - mondta Klaus Wowereit, Berlin polgármestere. "Így már hozzá lehet látni az érdemi munkához, elkezdhetjük véglegesíteni a programot." Wowereit bízik benne, hogy sikerül megállapodnia az állami televíziós csatornákkal az esemény közvetítéséről, mert így könnyebb lenne szponzorokat találni.

Két csatorna is beszámolna a partiról

Az ARD és a ZDF is jelezte, szívesen beszámol akár élőben is a nyitópartiról, ehhez azonban sürgősen meg szeretné kapni az esemény pontos forgatókönyvét.

Az eredetileg a berlini Olimpiai Stadionba tervezett gála azért maradt el, mert a FIFA szerint a pálya talaját nem lehetett volna megfelelő állapotba hozni a június 13-i Brazília-Horvátország mérkőzésig. Ezenkívül a futballszervezet tartott az érdektelenségtől is, mivel elővételben csak kevés jegy talált gazdára.