Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Európai invázió az Afrika-kupán

2006.01.20. 11:27
Pénteken Egyiptomban kezdődik a 25. Afrikai Nemzetek Kupája, amelyen kétszázkilenc, európai kluboknál légióskodó labdarúgó vesz részt. Eto'o, Drogba, Martins is utaznak, egyesületeik dühöngenek.

Kétszázkilenc európai légiós labdarúgó részvételével kezdődik pénteken Egyiptomban a 25. Afrikai Nemzetek Kupája. A tornán részt vesz a nyári világbajnokság mind az öt afrikai csapata, Togo, Angola, Ghána, Elefántcsontpart, Tunézia, valamint a selejtezőkön elbukott két sztárgárda, Kamerun és Nigéria is.

A legnagyobb sztárok közül is többen Egyiptomban

#alt#
Drogba egy ideig nem a Chelsea-nek szerzi a gólokat (fotó: epa)

Szakértők szerint minden idők legszínvonalasabb kupája lesz az idei, bár ennek az európai klubok egyáltalán nem örülnek. Francia csapatokból összesen 75, angolokból 26, olaszokból 12, németekből 11, portugálokból tíz, spanyolokból hét játékost voltak kénytelenek elengedni a bajnokság közepén, míg a kevésbé erős török liga tizenöt focistát veszít minimum két hétre. Oroszországból és Ukrajnából is utazik öt, illetve négy futballista. A 368 játékos majdnem 60 százaléka Európából tér haza.

A legjobbak közül Angliában a Chelsea Didier Drogbát, az Arsenal Kolo Tourét, a Tottenham Midót, Olaszországban az Inter Obafemi Martinst, a Roma Samuel Kuffourt, Spanyolországban, pontosabban Katalóniában a Barcelona gólkirályát, Samuel Eto'ó-t kénytelen nélkülözni. Portugáliában a portós Benny McCarthy és a benficás Mantorras a legfontosabb hiányzók.

A klubok zúgolódnak, a FIFA-elönk legyint

Nem csoda, hogy az élklubok egyre jobban tiltakoznak a torna január-februári időpontja miatt, de szinte biztos, hogy nem lesz változás. Az afrikai vezetők azzal védekeznek, hogy kontinensükön a nyári holtszezonban, júniusban és júliusban szinte mindig, mindenhol esik az eső, és a felázott pályákon képtelenség lenne normális meccseket rendezni.

A FIFA-elnök Sepp Blatter ezt el is hiszi, sőt, bíztatja őket: "Az európai kluboknak jobban kellene tisztelniük az afrikai futballt".

Ha az esemény szervezettségét nézzük, illetve a rendezők nyilatkozatait halljuk, kiderül, mennyire komoly is valójában az egész. Hat stadionban játsszák a meccseket, amelyből a legnagyobb Kairói majdnem 75 ezer férőhelyes, ám a második már csak 28 ezres, míg a legkisebb alig lépi túl a 16 ezret. Ennek ellenére a házigazda Egyiptom találkozóin kívül mindenhol maximum félházra számítanak.

A nyitómeccset pénteken 18 órakor, a döntőt február 10-én rendezik.

Az edzők tényleg európaiak
Az Afrika-kupán résztvevő tizenhat csapatból nyolcat irányít európai szakember. A legnevesebb az Elefántcsontpartot edző, 1984-ben Franciaországgal Eb-győztes Henri Michel, a Kamerunt trenírozó, 1987-ben a Portóval BEK-et nyert Artur Jorge és a Tunéziát vezető, a francia válogatottal 2000-ben Európa-bajnok Roger Lemerre. Rajtuk kívül még két francia, egy horvát, egy szerb és egy román szakember ül a kispadon más csapatoknál.