Bernadett
0 °C
4 °C
Swaney Elizabeth
hétfő 02:00
Swaney Elizabeth
Szabadstílusú sí

A Marseille doppinggal verte a Milant a '93-as BL-döntőben

2006.01.21. 14:09
Beinjekciózták közvetlenül az 1993-as Olympique Marseille-AC Milan Bajnokok Ligája-döntő előtt az egész francia csapatot, állítja a gárda volt játékosa, Jean-Jacques Eydelie. Csak német légiósuk, Rudi Völler nem engedte beadni az ismeretlen szert, a finálét 1-0-ra az OM nyerte.
Az Olympique Marseille volt labdarúgója Jean-Jacques Eydelie állítja, közvetlenül az 1993-as, AC Milan elleni Bajnokok Ligája-döntő előtt őt és csapattársait egy ismeretlen szerrel beinjekciózták.

Csak Rudi Völler nem engedte

"A finálé előtt azt az utasítást kaptuk, hogy álljunk sorba, és mindenki kapott egy szúrást" - mondta a francia L'Equipe magazinnak a volt futballista, aki hozzátette: "Rudi Völler volt az egyetlen, aki ezen felháborodott. Az öltözőben mindegyikünkkel kiabált, de nem értettük mit mond, mert az anyanyelvén, németül beszélt."

"Furcsa volt", de nyertek

Az OM Basile Boli fejesgóljával 1-0-ra győzött a müncheni döntőben, és ezzel az első francia csapat lett, amely megnyerte a legrangosabb európai klubtrófeát.

Eydelie nem részletezte, hogy mi volt a beadott injekcióban, de Elárulta, a mérkőzés alatt fizikailag rendkívül furcsán érezte magát. "Végig száraz volt a szám. A testem nem úgy reagált, ahogy máskor szokott, tulajdonképpen a szer inkább akadályozott a játékban. Az volt az első, és egyben utolsó alkalom, hogy megengedtem, beadjanak nekem valamit" - nyilatkozta.

Az elnököt börtönbe, az OM-et a másodosztályba küldték

A Marseille sikere után néhány héttel kiderült, a klub elnöke Bernard Tapie lebundázta csapata BL-döntő előtti utolsó bajnoki meccsét, hogy nyugodtabban készülhessenek a fináléra. Bebizonyosodott, a Valenciennes elleni mérkőzés eredményét befolyásolták, Tapie-t elítélték, éveket töltött börtönben.

Az OM-től a BL-trófeát nem vették el, de megtiltották, hogy Európát képviselje a Világkupa-döntőben, Franciaországban pedig a másodosztályba sorolták vissza.

Tapie perel, Galliani vizsgálatot sürget

Bernard Tapie a L'Equipe megjelenése után nem sokkal ügyvédjén keresztül jelezte, jogi útra viszi az ügyet, a klubot csalással vádoló játékost, illetve a szavait közlő újságot is bepereli.

Adriano Galliani, az AC Milan jelenlegi alelnöke viszont "biztos abban" hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vizsgálatot indít, és amennyiben bebizonyosodik, hogy a franciák tiltott szert használtak, megsemmisíti az egykori BL-finálé eredményét.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft