Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Neonácik zavarhatják a foci-vb-t

2006.01.22. 14:52
"Csatatérré" változtatnák Németországot a nyári futball-világbajnokság idején kelet-európai, cseh, szerb és horvát szélsőjobbos csoportok - írta a Sunday Times. A lap úgy értesült, a huligánok szervezetten utaznának a meccsek helyszíneire, csak azért, hogy botrányt okozzanak, és a fekete bőrű játékosokat gyalázzák.
Kelet-európai szélsőjobboldali bandák készülnek a fekete bőrű játékosok gyalázására és rendbontásra a nyári németországi labdarúgó világbajnokságon - írta a The Sunday Times.

Együtt szerbek és horvátok?

A vezető vasárnapi brit lap értesülései szerint cseh, szerb és horvát csoportok találkozókat tartottak, és a VB idejére félreteszik hagyományos rivalizálásukat.

Radi Jiricna, az Egyesült Fasiszta Brigádok nevű szervezet cseh koordinátora a lap idézete szerint azt mondta: harcolni mennek Németországba, "szellemi otthonunkba", ahol különösen az angol válogatott fekete játékosaira fordítanak majd figyelmet, mert azok "fehér játékosoktól veszik el a helyet".

Elkezdét a szervezkedést

A The Sunday Times szerint két hónapja cseh bőrfejűek a belgrádi Crvena Zvezda hírhedt szurkolói különítményével, két hétre rá horvát huligánok egy csoportjával találkoztak.

A Sunday Times cikke szerint az egyik szerb szervező, Dragan Banovic azt mondta, hogy "Németország egy nagy csatatér lesz a nyáron, lehetőségünk lesz arra, hogy messze kiáltsuk üzenetünket, tudva, hogy az emberek azt meg is hallják".

Különösen a fekete angolokat bántanák

Banovic, aki a brit lap szerint annak idején Zeljko Raznatovic Arkan, a 2000-ben meggyilkolt szerb háborús bűnös oldalán harcolt Boszniában, azzal fenyegetőzött, hogy a fekete angol játékosokra "nem csak banánt" fognak hajigálni.

Piara Power, a futball-lelátók rasszizmusa ellen küzdő brit kampányszervezet országos koordinátora azt mondta a Sunday Timesnak: Kelet-Európában több helyen folyamatosan gyalázzák a pályára lépő fekete játékosokat.

Sok angol huligán otthon marad

A lap szerint a németországi VB-re 3200-nál is több azonosított brit bajkeverő nem fog tudni kiutazni a rájuk kirótt tiltó rendelet miatt, amelynek alapján be kell szolgáltatniuk útlevelüket, és meccsnapokon jelentkezniük kell a rendőrségen.

A német kormány épp a hétvégén jelentette be, hogy a huligánok kiszűrése miatt fontolgatja, hogy a torna idején felfüggeszti a schengeni egyezményt, azaz az EU-s határaikon is tartanak útlevél-ellenőrzést.

Négy fekete-afrikai csapat utazik

A nyári világbajnokságon öt csapat indul Afrikából, melyek közül négy - Angola, Togo, Kamerun, Elefántcsontpart - összes játékosa fekete, de a Közép-Amerikából érkező Trinidad és Tobagónak is csak egy fehér futballistája van. A vb-címvédő braziloknál szintén sok a színesbőrű, köztük a világ legjobbja, Ronaldinho. Az angoloknál öt-hat fekete focista beválogatása valószínű, a hollandoknál szintén, a franciáknál még több, utóbbi csapat erejét valójában a volt gyarmatokról származó játékosok adják. Várhatóan őket a szokásosnál is jobban védik majd a torna ideje alatt, június 9. és július 9. között.