Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A vb után távozik az angol futballkapitány

2006.01.24. 10:37
Sven-Göran Eriksson, az angol válogatott szövetségi kapitány a vb után - szerepléstől függetlenül - távozik posztjáról. A svéd szakember és a szövetség vezetői közösen jutottak erre az álláspontra, miután a kapitány egyik múlt heti nyilatkozata miatt, többen is az azonnali váltás mellett foglaltak állást.

A nyári labdarúgó-világbajnokság után mindenképp távozik posztjáról Sven-Göran Eriksson, az angol válogatott szövetségi kapitánya. A svéd szakembert az elmúlt hetekben több bírálat is érte, egy nyilatkozata miatt. A távozásról már meg is állapodott munkaadójával, az angol szövetséggel (FA). Szerződése 2008-ig kötné a válogatotthoz, évi négymillió fontért (1,45 milliárd forint) dolgozik.

Megállapodás, hatórás tárgyalás után

#alt#
Eriksson menni akart, mehet (fotó: epa)

Az FA ügyvezető igazgatója, Brian Barwick és Eriksson hétfőn éjszakába nyúlóan, csaknem hat órán át tárgyalt, s végül megállapodott, hogy a vb után - bárhogyan is szerepeljen Németországban az angol csapat - a svéd edző távozik.

"Az FA és Sven számára is fontos volt, hogy tisztázzuk, mi várható a jövőben, mert az elmúlt napokban túl sok spekuláció látott napvilágot. Ez egyértelműen az angol futball és a szurkolók érdekeit szolgálja. Szeretném megköszönni az érintettek maximális együttműködését" - fogalmazott Barwick.

Eriksson örül a lehetőségnek

Az angol szövetségnél 2000 óta munkában álló Eriksson - aki a szigetországi válogatott történetének első külföldi kapitánya - szintén hasznosnak értékelte a megbeszélést.

"Örülök, hogy sikerült megállapodnunk, és folytathatom a vb-felkészülést. Tudom, hogy az FA és a játékosok támogatnak a munkában, és stressz nélkül lehet dolgozni. A szurkolók segítségét is kérem, tudom, mennyire fontos, hogy ők is a csapat mellé álljanak. Gyerünk és nyerjük meg a vb-t!" - írta közleményében Eriksson, akinek vezetésével az angol válogatott a 2002-es vb-n és a 2004-es Eb-n is a negyeddöntőig jutott.

Eriksson tehát nyolcmillió fonttól, 2,9 milliárd forinttól esne el. A kapitány és az FA megállapodtak a kieső összeg kompenzásáról, ennek mértékét azonban nem hozták nyilvánosságra. Az angol sajtó tudni véli, ez körülbelül hárommillió font, azaz 1,1 milliárd forint lesz, így Eriksson csak ötmillió fontot bukik majd el.

Aston Villa, Beckham, álomfizetés

Eriksson két hete áll a támadások kereszttüzében, miután a News of the World vasárnapi bulvárlap egy áljsejk révén "tőrbe csalta". A svéd maga ajánlotta fel, hogy jó pénzért már a következő szezontól elvállalná az Aston Villa vezetőedzői posztját, és még David Beckham hazacsábítását is megígérte.

A szakításról döntő megbeszélés érdekessége, hogy az angol sajtó úgy harangozta be azt, hogy Erikssont az FA arról az elejtett megállpításáról kérdezi, miszerint az angol kluboknál általános a korrupció, a játékosügynökök menedzsereket kennek meg. Ezt az elmúlt hetekben két menedzser is jelezte, Eriksson szavai az álsejk-cikk második részében, vasárnap jelentek meg.