Piroska
-2 °C
5 °C

Gyurcsány 160-nal száguldó vonatokat ígér a foci EB-re

2006.01.26. 16:22
Magyarország és Horvátország kormányfői elkötelezettek a 2012-es közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnoki pályázat sikere érdekében. Gyurcsány Ferenc azt is hozzátette, hogy az eseményen is szeretnénk jól szerepelni. Gyurcsány elmondta azt is, hogy mind a négy érintett magyar városban lesz repülőtér addigra és gyorsvasút is.
"2012-es labdarúgó Európa-bajnokság magyar-horvát megrendezését is szolgáló magyarországi infrastrukturális fejlesztésekre fordítható források összértéke meghaladja a tízmilliárd eurót, Puskás Ferenc Stadion felújítása félmilliárd euróba kerül, jelentős részben állami pénzből" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Decemberben kiderül, ott lehetünk-e az Eb-n

A magyar és a horvát kormány együttes ülése után kiadott közös nyilatkozat rögzíti, hogy a két kabinet teljes körű támogatásáról biztosította a közös megrendezésre irányuló pályázatot, illetve az ennek előkészítését koordináló kétoldalú munkacsoportot.

A két miniszterelnök aktívan fog bekapcsolódni az EURO-2012 közös pályázata sikerének előmozdításában - szerepel a kommünikében. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) december nyolcadikán dönt arról, melyik pályázó nyeri el az Eb rendezését.

Nyerni szeretnénk harmadszorra

"Szeretnénk megnyerni a pályázatot, majd 2012-ben is jól szerepelni" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. A magyarok 2004-re az osztrákokkal közösen, 2008-ban egyedül indultak, de a pályázat állítólag mindkétszer a második lett.

Mint mondta, a magyar állami fejlesztések autópálya-építést, a vasúti és légi közlekedés fejlesztését, új határátkelők nyitását jelentik, a szállodaipari és turisztikai fejlesztések többségét magánerőből kell végrehajtani, a stadionok fejlesztését pedig közösen az érintett önkormányzatokkal.

Autópálya, gyorsvasút, határátkelők

Gyurcsány Ferenc kifejtette, hogy 2010-ig megépül a Budapest-Ploce gyorsforgalmi út, ami összeköti az Eb helyszíneit, Magyarországon valamennyi stadion elérhető lesz autópályán, 160 kilométer/órás sebességet elérő gyorsvasút épül, és minden rendező városban lesz repülőtér. Elképzelhető, hogy az Eb jegyében hat új magyar-horvát határátkelő is nyílik, 2007-ig pedig megépül a Mura-híd.

"A futball Eb megrendezése nemzeti, nem pedig állami ügy. A főszereplők a labdarúgó-szövetségek, szerepet kell benne vállalni a sportot szeretők nagyon széles táborának, az önkormányzatoknak, az állam pedig támogató és kiegészítő partner" - fogalmazott a magyar kormányfő.

Az egyesülő Európa szelleme

Horvát partnere, Ivo Sanader azt mondta, hogy az előkészületek jól haladnak Horvátországban. Hozzátette: Horvátország pénzügyi tekintetben gondoskodik a szükséges zágrábi, spliti, rijekai stadionberuházásokról, az infrastruktúra megteremtéséről.

Megjegyezte: amennyiben a két ország közösen rendezhetné meg a 2012-es Eb-t, az az egyesülő Európa szellemét szolgálná, egyben nagy lökést adna a volt szocialista blokkhoz tartozott két ország gazdasági fejlődésének. Ivo Sanader azt mondta, az Eb megrendezése negyvenezer új munkahelyet teremtene Horvátországban.

Fidesz: álságos, kampányízű
Szalay Ferenc, a Fidesz-frakció Ifjúsági és sportkabinetjének vezetője így reagált a miniszterelnök beszédére:
Minden kiemelkedő nemzetközi sportesemény hazai megrendezése méltán tölti el büszkeséggel a magyar embereket, ezért örülünk annak, hogy a horvát-magyar kormányülésen szóba került a 2012-es labdarúgó EB közös megrendezése. Ezt a Fidesz is támogatja. Álságosnak, kampányízűnek és hiteltelennek tartjuk azonban a szocialista párt sportról tett nyilatkozatait, hiszen a közel 4 éve regnáló Medgyessy-Gyurcsány-kormánynak elég ideje lett volna arra, hogy bizonyítsa: valóban fontos számára a magyar sport ügye. Ennek épp az ellenkezőjét látták az emberek. A kormány megszüntette a sportminisztériumot, csaknem harmadával csökkentette a sportfinanszírozást, leállította a stadionrekonstrukciós programot, elvette a diáksporttól a normatív támogatást. Nagyon sok sportegyesületet és sporttal foglalkozó civil szervezetet hozott kellemetlen helyzetbe azzal, hogy nem fizette ki számukra a megítélt támogatásokat, pályázati pénzeket.

Örülünk, hogy - többszöri visszalépés után - végre a szocialista párt is hajlandó volt tartani magát ahhoz a korábbi négypárti megállapodáshoz, melynek eredményeként végül országgyűlési határozat születhetett a horvát-magyar közös labdarúgó EB megrendezéséről.