Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mészöly sajnálja, hogy nem az angolok vagy az olaszok jönnek

2006.01.27. 13:56
A legszerencsésebb selejtező csoportba került a 2008-as Eb-selejtezőkre a magyar labdarúgó válogatott, ennek ellenére az MLSZ egyik hivatalos kiküldöttje, Mészöly Kálmán sajnálja, hogy nem játszhatunk erősebb ellenfelekkel: az angol vagy az olasz csapat több pénzt hozott volna, mint a török vagy a görög.
A 2008-as osztrák-svájci labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének montreux-i sorsolásán eldőlt, hogy a magyar válogatott a címvédő Görögországgal, valamint Törökországgal, Norvégiával, Bosznia-Hercegovinával, Moldovával és Máltával került egy csoportba, vagyis szinte a lehető legkönnyebb kombinációt hozta össze a sors.

"Szerencsésnek tekinthető"

A hat hetes és egy nyolcas csoport mindegyikéből az első két gárda jut ki a két házigazdákkal együtt 16 csapatos kontinensviadalra, amelyre 2008. június 7. és 29. között kerül sor.

"A magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében szerencsésnek tekinthető a sorsolás. Ezzel együtt botorság lenne már most továbbjutásról álmodozni" - mondta az MTI-nek Mészöly Kálmán, a Magyar Labdarúgó Liga helyszínen tartózkodó tanácsadója.

Mészölynek a pénz számít

A volt magyar szövetségi kapitány úgy gondolja, szerencsésebb lett volna nehezebb riválisokat kifogni, mert pénzügyi szempontból jövedelmezőbb egy sztárcsapattal játszani. "Jobb lett volna, ha egy csoportba kerülünk az angolokkal, a németekkel vagy az olaszokkal, hiszen az MLSZ gazdasági helyzetében nem elhanyagolható tényező az a jelentős bevétel, amelyet ezek a mérkőzések jelentettek volna. Ettől elesünk, ezen nem tudunk változtatni" - kesergett Mészöly, miután válogatottunk évtizedek óta legnagyobb esélyét kapta arra, hogy nemzetközi tornán vegyen részt. Pláne, ha azt nézzük, hogy az első két helyezett automatikusan kijut, és a másodiknak sem kell pótselejtezőt játszania a részvételért.

A 2012-es rendezés fontosabb, mint a 2008-as kijutás?

Ráadásul a Puskás Ferenc-stadion befogadóképessége 28 ezer fő, és ha esélyünk lesz a kijutásra, simán megtelik a görög vagy a török gárda ellen. Így volt ez akkor is, amikor múlt augusztusban a nem sokkal nevesebb Svédország ellen még hajszálnyi sanszunk volt az vb-részvételre.

"Most az a legfontosabb, hogy a selejtező elejére kialakuljon egy olyan magyar csapat, amely minden találkozón megfeszülve harcol a pontokért. Még egyszer leszögezem, óriási hibát követ el az, aki a C csoport láttán álmodozni kezd. Mi sem tesszük, inkább abban reménykedünk, hogy 2012-ben horvát barátainkkal közösen rendezhetjük meg az Eb-t" - folytatódtak Mészöly gondolatai.

Se kapitány, se elnök, Mészöly utazott

A magyarokat - két társával - azért a korábbi szövetségi kapitány és válogatott játékos képviselte a sorsoláson, mert az MLSZ-nek jelenleg nincs elnöke és elnöksége, illetve szövetségi kapitánya sem: Lothar Matthäusnak december 31-én lejárt a szerződése, és nem hosszabbították meg.

A magyarok a sorsolás során a hét közül az ötödik kalapban kaptak helyet. A selejtezőcsoportok első mérkőzéseit szeptember 2-án játsszák.