Ágnes
-1 °C
2 °C

Mázlis sorsolás az Európa-bajnokságra

2006.01.27. 12:40
A kapitány és elnök nélküli magyar futball a következő Európa-bajnokság selejtezőinél a szerencse kegyeltje volt, mert nem kapott verhetetlen ellenfeleket, és a két halálcsoportot elkerülte. A címvédő görögök mellett a törökökkel és a norvégokkal is játszunk.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) mind az ötvenkét tagállama nevezett a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőire. Mivel Svájc és Ausztria közösen rendezi az eseményt, így a két országnak nem kellett selejtezőt vívniuk, a többieket hét hetes és egy nyolcas csoportba sorolták, ahonnan az első két helyezett automatikusan továbbjut, így alakul ki a tizenhatos mezőny. Magyarország pályázott az Eb megrendezésére, de a második lett a közös pályázat mögött.

Chapuisat és Herzog nekünk sorsolt

Király Gábor optimista
"Ránézésre nem egy erős csoport, de a teljesítményt tekintve viszont igen kellemetlen. Szerintem pozitív és negatív meglepetést is lehet okozni. Helyezést nem szeretnék mondani, de optimista vagyok és azt szeretném, hogy kijusson a 2008-as Eb-re a válogatott. Azt gondolom, ennek van realitása" - mondta a kapus Király Gábor, aki a nemzeti együttes legrutinosabb tagja.

A magyar válogatottat az elmúlt évek gyenge szereplései és eredményei után a huszonkilencedik pozíció jutott, ezzel együtt az ötödik erősségű kalap, vagyis papíron mindenképpen négy erősebb riválissal kellett előzetesen számolni. Izlanddal, Wales-szel vagy a finnekkel ezúttal viszont nem kellett törődni, mert ők velünk együtt az ötödik kalapba kerültek.

A sorsolást a svájci Montreux-ben bonyolították le pénteken déli tizenkét órától, és először arról döntöttek, melyik lesz az egyetlen nyolcas csoport. A legrosszabb mutatókkal rendelkező kazahok az A-csoportba kerültek, egyszersmind az lett a nyolc fős csoport. A sorsolást egyébként a svájci Stephane Chapuisat és az osztrák Andreas Herzog végezte el, mint a két rendező nemzet elmúlt időszakának két legjobb futballistája.

A Balkánról jöttek a nehéz ellenfelek

Az ötödik erősségű kalapból először a finneket sorsolták ki, aztán a litvánokat, aztán a C csoportba a magyarokat. Vagyis: Málta és Moldova mellé kerültünk. A négyes kalapból Bosznia-Hercegovina került hozzánk, a hármasból Norvégia.

Mészöly szerint nem szabad álmodozni
"A magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében szerencsésnek tekinthető a sorsolás. Ezzel együtt botorság lenne már most továbbjutásról álmodozni" - mondta az MTI-nek Mészöly Kálmán, a Magyar Labdarúgó Liga helyszínen tartózkodó tanácsadója.

"Ugyanakkor jobb lett volna, ha egy csoportba kerülünk az angolokkal, a németekkel vagy az olaszokkal, hiszen az MLSZ gazdasági helyzetében nem elhanyagolható tényező az a jelentős bevétel, amelyet ezek a mérkőzések jelentettek volna. Ettől elesünk, ezen nem tudunk változtatni. Most az a legfontosabb, hogy a selejtező elejére kialakuljon egy olyan magyar csapat, amely minden találkozón megfeszülve harcol a pontokért. Még egyszer leszögezem, óriási hibát követ el az, aki a C csoport láttán álmodozni kezd. Mi sem tesszük, inkább abban reménykedünk, hogy 2012-ben horvát barátainkkal közösen rendezhetjük meg az Eb-t".

A két legnehezebb ellenfél volt hátra, és ezek közül már nem volt könnyű rivális, de a szerencse továbbra is mellettünk volt. Előbb Törökország következett, legvégül pedig a címvédő Görögország. A két ország a legutóbbi vb-selejtezőkön is egy csoportban szerepelt, a törökök a másodikok lettek a győztes ukránok mögött, a görögök negyedikek.

Összességében az egyik legkönnyebb csoportba nyertünk besorolást. A görögök ugyan a cím védői, de nincsenek komoly sztárjátékosaik, igaz nagyon egységesek ennek köszönhették a 2004-es győzelmet is. A procedúrát megelőzően a kapitány, Otto Rehhagel úgy vélekedett minden erejükkel arra törekszenek, hogy ott legyenek az Eb-n, és ott is szeretnének jól szerepelni.

A törökök 2002 óta, a norvégok 2000 óta hiányzók

Hányadik lesz a magyar válogatott?

 • 618
  Negyedik
 • 286
  Ötödik
 • 272
  Harmadik, de lesz esélye
 • 255
  Másodikként megy tovább
 • 191
  Hetedik
 • 97
  Csoportelső
 • 50
  Hatodik
A törökök is sokkal jobban jegyzettek, mint a magyarok, de a 2002-es vb-bronzérem után egyik világversenyre sem tudták biztosítani a helyüket, mindkét ízben a pótselejtezőben buktak el. A nagy generáció már a múlté, az utánpótlás viszont sokkal jobban áll náluk.

A norvégok pótselejtezőt játszottak a vb-re, a csehek kiverték őket két szoros meccsen, de kiismerhető futballt játszanak, egy klasszis csatáruk van, John Carew. A bosnyákok két sztárral rendelkeznek, Szalihamidzsics a Bayern München, Szergej Barbarez a Hamburg játékosa. Moldovát és Máltát meg kell vernünk, Máltát tavaly hazai pályán és idegenben is legyőztük.

A csoportbeosztás:
A csoport:Portugália, Lengyelország, Szerbia és Montenegró, Belgium, Finnország, Örményország, Azerbajdzsán, Kazahsztán
B csoport: Franciaország, Olaszország, Ukrajna, Skócia, Litvánia, Grúzia, Feröer-szigetek
C csoport: Görögország, Törökország, Norvégia, Bosznia-Hercegovina, MAGYARORSZÁG, Moldova, Málta
D csoport: Csehország, Németország, Szlovákia, Írország, Wales, Ciprus, San Marino
E csoport: Anglia, Horvátország, Oroszország, Izrael, Észtország, Macedónia, Andorra
F csoport:Svédország, Spanyolország, Dánia, Lettország, Izland, Észak-Írország, Liechtenstein
G csoport: Hollandia, Románia, Bulgária, Szlovénia, Albánia, Fehéroroszország, Luxemburg

Elkészítették a jövő évi hollandiai U21-es Európa-bajnokság selejtezőinek csoportbeosztását is: a magyar válogatott a finn és az orosz csapat ellen lép pályára.

Az új rendszerű lebonyolítás értelmében a 42 válogatottat 14 csoportba sorolták, a triókból az első helyezettek jutnak tovább, majd a rájátszás keretében hét pár küzd meg a kontinensviadalon való szereplés jogáért.

A csoportküzdelmekre nem oda-visszavágós rendszerben kerül sor: a második kalapból induló magyar együttes a harmadik kalapból jövő finnekkel találkozik hazai pályán, majd az elsőként rangsorolt oroszokhoz látogat, azaz csak két meccset játszik.