Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A homoszexuális holland bíró feltárná az öltözők titkait

2006.01.31. 09:50
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) konferenciáján az egykori FIFA-játékvezető, John Blankenstein a homoszexualitásról tartott előadást. A másságát visszavonulása után beismerő ötvenhét éves holland szerint ez a kérdéskör az utolsó tabu a jelenlegi profi futballban. Bevallotta, öt holland meleg futballistát ismer, de valamennyien rejtőzködnek. Elismerte, a nézők durván szidalmazták pályafutása alatt, a játékosok azonban nem becsmérelték.

A harmadosztályú St. Pauli ötvenhárom éves elnöke, Corny Littmann nemrégiben önmaga vallotta be homoszexualitását, és ebben a nyilatkozatában egy sokat sejtető megjegyzést is tett, miszerint nemcsak hallomás ismer meleg futballistákat.

Blankenstein visszavonulása után vallotta be másságát

A nyilatkozat nagy vihart kavart Németországban, a német Bild pedig megkereste azt a holland játékvezetőt, John Blankensteint, aki karrierje befejezése után felfedte másságát.

Az egykori FIFA-bíró azt mondta, hogy a hétszáz Bundesliga-játékos egy százaléka lehet meleg. Elárulta, ő személy szerint is ismer Németországban meleg játékosokat, és hogy a mozgásukról és a mondataikról lehet felismerni az érintetteket.

Öt holland meleget ismer a bíró

A holland futballban öt homoszexuális játékosról van tudomása az ismert bírónak, de ők szinte valamennyien rejtőzködnek, házasok, gyerekeik vannak, de ettől még az életük szorosan összefügg a homoszexualitással.

Nem tagadta, hogy a nézők olykor durván szidalmazták, amikor még aktív közreműködője volt a meccseknek, de a játékosoktól sohasem kapott becsmérlő megjegyzéseket, tiszteletben tartották másságát.

Az utolsó tabu a profi futballban

"A játékosok érthetően félnek attól, ha bevallják másságukat, akkor nemcsak csapaton belül válnak kitaszítottá, hanem a nézők is megbélyegzik őket. Ez a profi futball egyik legnagyobb problémája jelenleg, és pillanatnyilag ez az utolsó nagy tabu. A nőknél ugyanakkor könnyebb a helyzet" - ismerte el Blankenstein, aki az UEFA legutóbbi ülésén "a művészet veszélyei" címmel előadást tartott. Szerinte ez az első lépés a létező probléma megoldásához.

A lap megemlékezik még arról, hogy a Hamburg védőjét, Heinz Bonn 1991-ben, negyvennégy évesen vérben fagyva holtan találták meg lakásán, több késszúrással gyilkolták meg. Csak később derült ki homoszexualitása, illetve az is, hogy a tettes az egyik korábbi fiatal partnere volt, aki pénzért vállalta vele az aktust.

Angliában Justin Fashanu pályafutása után fedte fel először a titkát, ő volt az eddigi egyetlen férfi, aki vállalta másságát. A nőknél a teniszezők közül többen elismerték leszbikusságukat.

A nők inkább vállalják
A nők közül a legutóbbi, aki felfedte titkát, a háromszoros olimpiai bajnok amerikai kosaras, Sheryl Swoopes volt, aki egyedül neveli nyolcéves kisfiát. A szerb Jelena Dokics hatalmas visszhangot keltett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a teniszezők negyven százaléka leszbikus. Ez a szám vélhetően eltúlzott, de tény: Martina Navratilova és a francia Amelie Mauresmo is bevallotta: saját neméhez vonzódik.

A norvég kézilabdázó Mia Hundvin és a dán Camilla Andersen viszonyáról állítólag film is készült, a német vívónő, Imke Dupplitzer is elárulta, hogy a lányokat szereti.