Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Három vb-induló is bukott az Afrika-kupán

2006.02.01. 12:25
Több vb-résztvevő ország is főpróbának tartotta a labdarúgó Afrika-kupa-szereplését, az öt Németországban érdekelt csapat közül viszont csak kettő élte túl a csoportkört, míg Togó egyetlen pontnélküli csapatként esett ki.

A 2006-os labdarúgó világbajnokságra nem tudták magukat kvalifikálni Afrika jelentősebb futballhatalmai, így nem lesz ott a németországi viadalon Kamerun, Szenegál, Nigéria és Dél-Afrika sem. Ellenben a már rutinos vb-résztvevőnek mondható Tunézia mellett négy világbajnoki újonc, Angola, Ghána, Elefántcsontpart és Togo kijutottak.

A negyeddöntőkhöz érkezett Afrika-kupa eddigi eredményei azt mutatják, az újoncok szereplése - Elefántcsontpart kivételével - nem fogja emelni a vb színvonalát.

Csak Tunézia és Drogbáék

A vb-selejtezőket vereség nélkül letudó Tunézia két győzelemmel hamar továbbjutott, igaz a csoportelsőségért vívott meccsen simán kikapott Guineától. Ugyanezt az utat járta be a Drogbára alapozó Elefántcsontpart, mely csak Kamerun nagyképűségének és szerencsétlenségének köszönheti vb-részvételét. Az Afrika Kupán két nyert meccs után elszórakozták a harmadikat Egyiptommal szemben, de így is simán mentek a nyolc közé.

A vb-résztvevők közül Angola - vb-selejtező csoportjában megelőzte Algériát és Nigériát is - volt a legközelebb a továbbjutáshoz, de a Kameruntól elszenvedett sima vereség után, a Kongó elleni döntetlen és Togó elleni sovány siker kevés volt a továbblépéshez, és rosszabb gólkülönbséggel kiestek.

Togó nagy égése

Ghána csoportjában alapos körbeverés volt, melyből csak a mindhárom meccsét megnyerő Nigéria maradt ki. A másik három együttes (Ghána mellett Szenegál és Zimbabwe) egyszer-egyszer megverte a másikat, így végül a gólkülönbség döntött Szenegál javára. Ha a zárófordulóban a ghánaiak nem kapnak ki Zimbabwétól, simán továbbmentek volna. Ennek tükrében furcsa, hogy a vb-selejtezők során a térség legnagyobb pontelőnyével, öt ponttal nyerték csoportjukat.

A legnagyobb égés kétségtelenül Togó-é, hiszen sikerült a tornát egyetlen pontnélküli csapatként letudniuk, azután, hogy a vb-selejtezőkön a térség egyik legjobbját, Szenegált is megelőzték. A csapat helyzetét nehezítette legjobbjuknak, Adebayornak a viselkedése, aki az első találkozó után összeveszett Stephen Keshi szövetségi kapitánnyal, aki azzal fenyegette meg, nem viszi ki őt a vb-re. A hátralévő két meccsen nem is játszott az Arsenal új klasszisa.

Eto'o kontra Drogba a negyeddöntőben

Az így kialakult negyeddöntők alapján az is biztosnak tűnik, csak az egyik vb-résztvevő juthat a döntőbe. Az egyik ágon ugyanis az Egyiptom-Kongó és a Guinea-Szenegál meccsek továbbjutói harcolnak a döntőért, míg a másik oldalon a Kamerun-Elefántcsontpart - Eto'o kontra Drogba - és a Nigéria-Tunézia találkozók továbbjutói csatáznak a Kairói döntőért.