Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Dunai Antalt bántja, hogy mellőzik

2006.02.01. 18:18
Az 1996-ban olimpiai részvételt szerző magyar labdarúgó-válogatott szakvezetője, Dunai Antal szívesen dolgozna a magyar futballért, de nem számítanak rá. Bántja a mellőzés, különösen, hogy nem merült fel a neve a lehetséges kapitányjelöltek között. '96-ban megfúrták, pedig eltervezte, miként alakítaná át a gárdát. Az Index kapitányszavazásán jelenleg ő a második magyar edző.

Egy hete lehet szavazni az Index labdarúgó-kapitányjelöltjeire, és az eddigi állás szerint az olimpiai válogatott korábbi szakvezetője, Dunai Antal a magyarok közül a második legtöbb szavazatot kapta.

Az olimpiai szereplés után megfúrták a kapitányságát

Jelenleg megelőzi Nyilasi Tibort, a holland Ruud Gullitot és az argentin Carlos Bianchit is. A játékosként Európa második legjobb góllövője címet szerző Dunai '96-ban juttatta ki az olimpiára a csapatot, a tizenhat részvevő közül mindössze öt európai szerezhette meg a jogot.

"Akkor úgy volt, hogy én leszek a felnőttek kapitánya, és azt a csapatot együtt tartva megpróbálhatjuk a '98-as világbajnoki részvételt kivívni. Akkor nem irányíthattam a csapatot, pedig már előre készültünk, kiket kellene az idősebbek közül beépíteni, de nem sikerült az előrelépés. Az okok jelenleg másodlagosak, az azonban nehezen volt érthető, hogy a csapatból miért kerültek olyan kevesen be a felnőttek, miért nem szavazott nagyobb bizalmat nekik Csank János" - elevenítette fel a múltat, hozzátéve, hogy vállalná a kihívást.

Murciában a vállukon vitték a szurkolók

A spanyol Murciával a nyolcvanas évek végén sikeres - a vállukon hordozták a csapat szurkolói, amikor kétszer is bennmaradtak az első osztályban - Dunai fájlalja és bántja, hogy azóta nem került szóba a neve. Pillanatnyilag sem emlegetik a legfőbb várományosok között, és azt sem igazán érti, miért nem kap szerepet a magyar labdarúgásban. Szerinte nem lehet elégséges magyarázat a mellőzésére, hogy ő minisztériumi tevékenységet vállalt Deutsch Tamás sportminisztersége alatt.

"Kevesen emlékeznek rá, hogy amikor Gellei Imre a felnőtt válogatotthoz került 2003-ban, akkor én vettem át az utánpótlás csapatot, és nyertünk idegenben Szabics Imre és szegény Fehér Miki góljaival. A játékosokat mostanság is ismerem, és érzek még magamban annyi erőt, hogy kapitány legyek. Ha klubnál nem is sikerült itthon jól szerepelnem, a válogatott az más. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az általam vezetett edzőtáborokba jöttek a lelküket gyógyítgatni a sérült játékosok" - jelentette ki.

Kulcsember lehet az Eb-pályázatnál is

"Mi még sikeresek voltunk, de elfordultak tőlünk, ami kifejezetten rossz képet fest a magyar futballról. Pedig sok kortársammal, Fazekas Lacival az élen azt hisszük, hogy tudnánk segíteni a labdarúgást, a játékosok képzését. Emellett úgy vélem, egyikünknek sincsenek rossz nemzetközi kapcsolatai, ám ezeket - sajnálatunkra - nem tudjuk a hazai futball szolgálatába állítani" - magyarázta keserűen a "tékozlásról". A hatvanhárom éves Dunai anyanyelvi szinten beszél horvátul, így a 2012-es Eb-pályázatnak is az egyik kulcsembere lehetne. Főként, hogy a végrehajtó bizottsági szavazati joggal rendelkező spanyol elnök a jóbarátja.

Hiteles menedzser lehetne

A spanyolul kiválóan beszélő olimpiai bajnok Dunai Fazekas szerint olyan menedzseri kvalitásokkal rendelkezik, mint annak idején a Puskás Ferencet pártfogoló Östreicher Emil. Fazekas úgy tartja, hogy ő sokkal hitelesebb menedzser, mint a mostaniak, és neki sokkal inkább hisznek a kluboknál.