Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Glázer Róbert volt a legpocsékabb futballkapitány

2006.02.06. 09:16
Az elmúlt húsz évben tizenhárman buktak meg a magyar labdarúgó-válogatott kispadján, néhány teljesen kilátástalan szakember, de páran úgy égtek meg, hogy előtte sikeresek voltak. A szurkolók szerint a legreménytelenebb Glázer Róbert volt, a szavazataink alapján a legjobb Garami József. Garami szerint meg kell becsülni minden apró sikert. Bálint László kicsit érthetetlenül végzett előkelő helyen, Verebes Mágus nonszensznek tartja, hogy ő az egyik legrosszabb. Jenei Imrének az Izland elleni buktát is megbocsátották a szurkolók, a nemzet szimbóluma, Puskás Ferenc nem lehet vesztes, de mit lopott el Matthäus?

13. Glázer Róbert
1,41

Időszaka: 1986
Mérlege:

4 mérkőzés: 0 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, gólkülönbség: 1-6, 15 %, 28 szerepeltetett játékos

A reménytelenek legreménytelenebbike lett az egykori győri futballista. Talán még ő maga is meglepődött, hogy kapitány lehet, mert sem játékosmúltja, sem a korábbi szakmai munkája nem indokolta, hogy ő érdemelje ki a kispadot. Úgy vonult át a hazai futballtörténelmen, hogy szinte nyomot sem hagyott maga mögött, ha kihagytuk volna a felsorolásból, akkor is csak az igazán figyelmeseknek, vagy a rokonoknak tűnt volna fel. Kevés szavazatot kapott, de az egytől-egyig lehúzta.

12. Komora Imre
1,76

Időszaka: 1986
Mérlege: 3 mérkőzés: 0 győzelem 1 döntetlen 2 vereség, gólkülönbség: 1-3, 17 %, 25 szerepeltetett játékos

Már az első meccs megpecsételte a sorsát, hiszen akkoriban - a mexikói égés után vagyunk két hónappal - Norvégiában illett volna nyerni, de igazán a második mérkőzése után vált érezhetővé, hogy mennie kell. A hollandokat ugyanis egy éve még idegenben legyőztük, itthon azonban vereséget szenvedtünk, igaz akkor még nem lehetett tudni, hogy egy formálódó sztárcsapat ver meg bennünket. A játékosként olimpiai bajnoki címet szerző edző egy zavaros átigazolási ügy után került ki a futballközegből.

11. Verebes József
1,9

Első időszaka: 1986
4 mérkőzés: 2 győzelem 1 döntetlen 1 vereség, gólkülönbség: 6-5, 62 %, 30 játékos
Második időszaka: 1993-94
10 mérkőzés: 1 győzelem 2 döntetlen 7 vereség, gólkülönbség: 11-25, 20 %, 41 játékos

"Ez egy vicc, nonszensz" - kommentálta, amikor szembesítettük, hogy a tizenhárom kapitány közül a tizenegyedik helyre szorult. "Nem foglalkozom vele" - tette hozzá, mielőtt megkérdezte, ki nyert és kik szavaztak. "Nem szakmai szempontok döntöttek, a média kiragad egy-két eseményt, ez az igazság, meg az, hogy én mindkétszer beugró voltam, már matematikailag sem volt esély arra, hogy nyerjünk. Én egy olyan sorozatot vállaltam el, amit senki más, hiszen hét komoly ellenféllel játszottunk, a hollandok ellen húszezer dollárt kaptunk, hogy játszunk velük a világbajnokság előtt, aztán kaptunk egy hetest. Inkább arról beszéljenek, hogy a Győrrel bajnokságot nyertem" - összegzett sodró lendülettel a Mágus, és abban egyetértettünk vele, voltak nála rosszabb edzők a válogatott kispadján.

10. Lothar Matthäus
2,02

Időszaka: 2004-05
26 mérkőzés: 10 győzelem 3 döntetlen 13 vereség, gólkülönbség: 39-39 44 %, 83 játékos

2004 nyarán volt felívelőben a korszaka, a válogatott két meccsen - Németország, Skócia - biztatóan játszott, aztán két vb-selejtező - Horvátország, Svédország - visszarángatta a földre őt, és a szurkolókat is. Ekkor már azok is vérszemet kaptak, akik addig nem bírálták Tóth András vagy Molnár Balázs beválogatása miatt. Miután már nem volt esély a kijutásra, egyre szánalmasabban mosakodott, és nehezen lehetett vele elhitetni, hogy csakugyan világbajnoki részvételt ígért. A külföldi csapatok állandó lebegtetése sem használt hitelességének, az pedig végképp nem, hogy állította: neki 2006-tól is van szerződése, holott csak egyszerű ígérvényt kapott az MLSZ-től. Ráadásként másnap bejelentette, Brazíliába megy, amire egy napig nem is emlékezett. Ellenségei azt mondják, pár hónapot sem tölt el Brazíliában, mert túlzottan pénzéhes, és a játékosbizniszben is részt akar venni. "Matthäus elvette tőlünk azt az illúziót, hogy a braziloktól még nem kaptunk ki" - fakadt ki egy olvasó ellene. Egy kérdést már egy másik szavazó fogalmazott meg: "Mikor lehetett élvezettel végignézni egy magyar válogatott mecset előtte? '90 óta alig akad, vele alig vártuk a következőt, annak ellenére, hogy esetleg kikaptunk." Ez idáig Matthäus személyisége osztotta meg leginkább a szurkolókat, még akkor is, ha a sokaság elfordult tőle.

9. dr. Mezey György
2,22

Második időszaka: 1988
5 mérkőzés: 2 győzelem 2 döntetlen 1 vereség, gólkülönbség: 6-5 60 %, 31 játékos

Az utolsó komoly játékerőt magyar csapat kapitányára már nem úgy emlékeznek, hogy ő sikeres ember volt valaha, a látványos sértődései és a magyar edzőképzésről tett magabiztos nyilatkozatai fokozatosan elhiteltelenítették. Több olvasó is feltette a kérdést, miért nincs magyar edző sehol külföldön? Ha annyira jól mennek a dolgok, ha a képzés tényleg olyan magas színvonalú, miért csak az egy szem Bicskeit keresik? Miért nem lobbizik erősebben, ha akkora tekintélye van, miért csak itthon menedzseli a tanítványait? A legutóbbi bukásai (Vasas, Újpest) is jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy megítélése ilyen mélyre sodródjon.

8. Mészöly Kálmán
2,31

Második időszaka: 1990-91
18 mérkőzés: 8 győzelem 3 döntetlen 7 vereség, gólkülönbség: 30-25, 52 %, 58 játékos
Harmadik időszaka: 1994-95
11 mérkőzés: 2 győzelem 3 döntetlen 6 vereség, gólkülönbség: 10-21, 31 %, 41 játékos

Az elmúlt harminc évben egyedüli háromszoros kapitány edzőként már távol került a futballtól, de a véleménye még mindig mérvadó sokak szemében, többen viszont már csak nevetnek rajta, és mindig az éppen soros ligaelnök egyszerű bábjának tartják. Mészölynek amúgy nem volt rossz hétvégéje január végén, pénteken az UEFA svájci székházában a görög kapitány, Otto Rehhagel mellett ült a sorsoláskor, a török Fatih Terim is jattolt vele, majd vasárnap Orbán Viktor évértékeléskor a korábbi köztársasági elnök, Mádl Ferenc mögött ülhetett. Ez az elismertség viszont alighanem a korábbi sikereinek szól, bár úgy tűnik, még mindig jó vele egy társaságban mutatkozni.

7. Puskás Ferenc
2,43

Időszaka: 1993
4 mérkőzés: 1 győzelem 0 döntetlen 3 vereség, gólkülönbség: 4-9 25 %, 26 játékos

A nemzet szimbólumától talán senki sem várta igazán komolyan, hogy ő képes lesz feltámasztani a már akkor is vegetáló magyar futballt, de a nemzet szimbóluma mégsem lehet egy szavazásnál a legrosszabbak között. Plusz az írek elleni 4-2-es győzelemre nagyon szívesen emlékszik mindenki, ami egyértelműen elhomályosítja a vereségeket, ráadásként az oroszok ellen bármikor ki lehet kapni.

6. Csank János
2,52

Időszaka: 1996-97
19 mérkőzés: 6 győzelem 2 döntetlen 11 vereség, gólkülönbség: 23-37, 36 %, 45 játékos

Lényegében ő sikerember lehetett volna, ha nincs a szerbek elleni 1-12-es vereség, de az az eredmény elhomályosította azt a nem kis pozitívumot, hogy pótselejtezőt játszhatott a magyar csapat. Csank felfedezett néhány fájdalmasan egyszerű játékost, ebből adódóan nem játszottunk élvezhetően, de a "kibekkelt" meccsek a második helyre repítettek bennünket. Érdemei között viszont megemlíthető, hogy a fizikai felkészítést mindig elsődlegesnek tartotta, és idejében érezte, hogy lemaradásban vagyunk e tekintetben a világgal szemben. Mostanában már a masszív stílus megvalósításában sem jár az élen, Sopronból is idő előtt kellett távoznia. Győrben sem lesz könnyű dolga, mert ott is arra vágyakoznak, hogy visszacsalogassák a nézőket a stadionba.

5. Gellei Imre
2,65

Időszaka: 2001-03
23 mérkőzés: 8 győzelem 3 döntetlen 12 vereség, gólkülönbség: 39-29, 41 %, 48 játékos

"Nem fog kiesni a Fradi, mert már van edzője" - hallhattuk a múltkor az egyik lelkes szurkolótól, és való igaz, az volt az ember benyomása, hogy a Ferencváros tényleg akar valamit játszani Gellei Imre érkezése után. A válogatottra is ez volt jellemző az Eb-selejtezők kezdetekor, aztán a sérülések után volt egy olyan időszak, amikor a tudatosság legcsekélyebb jelét sem lehetett felfedezni, és néhány posztra nem megfelelő embereket talált. "Kevesen értitek meg, és hiszitek el, hogy az edzőnek az a dolga, hogy annak a tizenegynek egyszerre kell robbannia a pályán, és akkor, ha vannak is gyengébb láncszemek, azok nem érződnek" - mondogatta gyakorta a válogatott meccsek előtt rendszeresített vacsorákon. A szavazás igazolta, messze nem ő volt a leggyengébb láncszem.

4. Bálint László
2,69

Időszaka: 1988
6 mérkőzés: 2 győzelem 2 döntetlen 2 vereség, gólkülönbség: 6-9, 50 %, 25 játékos

Erre az eredményre még ő sem számíthatott, hiszen ő az egyetlen kapitány az elmúlt húsz évben, aki még a tétmeccsek előtt megbukott. Hatodik, egyben utolsó meccsét így idézi fel olvasónk. "Az általam legrosszabbnak tartott Bálint kapcsán nagyon finoman fogalmaztatok. Ott voltam az akkori Népstadionban - kb. háromezer szerencsétlen sorstársammal együtt - az Ausztria elleni 0-4-es meccsen, ahol a pár lézengő szurkoló a kósza 'Bálint takarodj!' kurjongatások közepette a magyar zászló zöldjét felhajtva jelezte: inkább a sógoréknak szurkolna. Bálint a csapatépítés jegyében olyan telített betliket húzott, mint a kapuban Mészáros, aki fénykorában tényleg nagyon jó volt, de egy paraszthajszállal a visszavonulás előtt egy negyven feletti kapust beválogatni, igencsak viccesnek tűnt, az igazi tragikomikum mégis Eszterházy Marci beállítása volt. A korát tisztelve annyit meg kell jegyeznem, hogy legkésőbb a cseréje utáni ötödik percben a szúró oldalát tapogatta."

3. Bicskei Bertalan
2,8

Első időszaka: 1989
9 mérkőzés: 2 győzelem 4 döntetlen 3 vereség, gólkülönbség: 9-15, 44 %, 33 játékos
Második időszaka: 1998-2001
36 mérkőzés: 13 győzelem 15 döntetlen 8 vereség, gólkülönbség: 51-42, 57 %, 53 játékos

A szavazás után szembetűnő: a bravúros döntetlenjeire sokkal inkább emlékeznek a szurkolók, mint a kínosokra. Aki ott volt az olaszok elleni 2-2-n, nyilván jó pontokat adott, de aki az angolok vagy a románok elleni 1-1-t látta, az is inkább a tízes felé terelgette a kölni főiskolán végzett szakembert. Emellett az is nyomhatott a latba, hogy az ifjúsági válogatott Eb-győzelmekor ő volt a kapitány, igaz arról már legkevésbé ő tehet, hogy azok a játékosok sem futottak be világhírű karriert. A Liechtenstein elleni kínos döntetlent megszépíti, hogy azóta a portugálok és a szlovákok is pontokat vesztettek Vaduzban, és már a grúz zakó sem fáj annyira senkinek.

2. Jenei Imre
2,9

Időszaka: 1991-1992
14 mérkőzés: 6 győzelem 4 döntetlen 4 vereség, gólkülönbség: 18-11 57 %, 43 játékos

A szavazatokból egyértelműen kiderült, nem számított az Izland elleni csúfos hazai vereség, nem számított a helyenként kiábrándító játék, mert évekkel utána sokkal, de sokkal rosszabb is jött. A korábbi eredményeit feltétlenül tisztelték az aradi mesternek, hiszen a Steauával mégiscsak BEK-et nyert, és akkortájt valamennyi megnyilvánulása azt sugallta, ő tényleg egy futballhoz értő, és a futballért élő ember. Mindmáig visszacseng a nyilatkozata, hogy egy vesztes csapatot békén kell hagyni, hadd főjenek csak a saját levükben a futballisták, hadd marcangolják magukat. Ha viszont nyernek, akkor kell igazán szidni, akkor lehet számonkérni, miért maradt ki a helyzet. Bár azzal vélhetően későn szembesült, hogy a magyar játékosok többségéből hiányzik az alázat, nem igazán bántja őket egy kudarc, könnyen túllépnek rajta, mert korántsem annyira elhivatottak, mint a románok.

1. Garami József
3,11

Időszaka: 1987
5 mérkőzés: 2 győzelem 2 döntetlen 1 vereség, gólkülönbség: 6-5, 50 %, 23 játékos

Jelenleg az MTK-nál ténykedő mester meglepődött, el is nevette magát, amikor azzal a hírrel hívtuk fel, hogy ő lett az elmúlt húsz év legjobb kapitánya. Meg is kérdezte gyorsan, kik szavazhattak? Majd így értékelt: "Örül az ember mostanában mindenféle megbecsülésnek, és örülök, hogy szívesen gondolnak rám, még akkor is, ha csak fél évig lehettem kapitány. Lehet, hogy a korábbi illetve a későbbi eredményeim is hozzájárultak az első helyhez. Még háromszor került szóba a nevem, mint lehetséges kapitány, de végül ez a fél év maradt. Akkor jó csapatunk volt, a németek ellen döntetlent játszottunk, a görögöket 3-0-ra vertük a Népstadionban, hát arra szívesen emlékszem. Helyenként máskor is futballoztunk jól, de eredményesen már nem."