Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

'Egyesek labdarúgás elleni bűnöket követtek el'

2006.02.08. 20:12
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vezetői ellen palotaforradalmat előkészítő ligaelnök, Kisteleki István ugyan korábban rendre kijelentette, hogy ő nem lesz a szervezet elnöke, jelenleg mindenki őt szeretné. Az MLSZ-t vezető ad hoc bizottság eddig tizenhét korábbi szerződést bontott fel. Az egyik volt elnökségi tag, Horváth Cs. Attila a két korábbi alelnököt, Puhl Sándort és Mezey Györgyöt támadta meg, és bízik benne, hogy hamarosan kiderül, kik követtek el a hazai futball ellen bűncselekményt.

Az amatőrök és a profik egyaránt Kisteleki Istvánt javasolják a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöki posztjára. A liga taggyűlése és az amatőrök tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy a profik egyhangúlag az MLL elsőszámú vezetőjét választották elnökjelöltnek, míg az amatőröknek két jelöltjük is volt a posztra, de 17:1 arányban - két tartózkodás mellett - a szövetséget a február 24-i tisztújító közgyűlésig irányító ad hoc bizottság vezetőjének szavaztak bizalmat Genzwein Ferenccel szemben.

#alt#
Kisteleki nem akart MLSZ-elnök lenni, mégis befutónak tűnik fotó: Huszti István

A profiknak nyolc jelöltje volt elnökségi tagságra, végül az élvonalbeliek közül Jámbor János (Vasas), Kovács Péter (Újpest), Nagy Ferenc (ZTE), Szima Gábor (Debrecen), az NB II-esek közül Ferencz Gábor (Szolnok) és Molnár Ferenc (Felcsút) élvezi majd a liga támogatását.

A amatőröknek öt keleti és négy nyugati jelöltje volt az MLSZ vezető testületébe, közülük Keletről Helmeczy Lászlót (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Pál Lászlót (Heves), Fekete Miklóst (Pest), míg nyugati részről Horváth Cs. Attilát (Győr-Moson-Sopron), Rákóczi Istvánt (Baranya) és Nemes Ferencet (Fejér) támogatják majd az MLSZ-közgyűlésen.

Ketten maradnának a korábbi elnökségi tagok közül

Az elnökségi tagságáról január elején lemondó Horváth Cs. Attila elmondta, a maradék két elnökségi helyre egy üzletembert és egy szakmabeli személyt szeretnének felkérni, de nevük egyelőre nem publikus.

Amennyiben február 24-én valóban ez az összetételű elnökség áll fel, akkor két olyan személy lenne, akik az előző vezetésben is helyet kaptak, mégpedig az a Horváth Cs. Attila és Nemes Ferenc, akiknek lemondása után megszűnt Bozóky Imre elnök és az elnökség mandátuma.

Puhl és Mezey kereszttűzben

Horváth arról is beszámolt, hogy az ad hoc bizottság által elindított átvilágítás szerint az MLSZ 634 millió forintos hiánnyal küzd, melynek részletes feltárását a közgyűlésre ígérte. Hozzátette: a szervezet egyetlen gazdaságilag stabil pontjának, a megyei szövetségek számítanak, amelyeknek egyetlen forint tartozása sincs.

Ezt követően személykedésektől sem mentes megjegyzéseket tett a Győr-Moson-Sopron megyei szövetség vezetője. Többek között elmondta, hogy Puhl Sándor korábbi alelnök az MLSZ pénzén Audival járt, míg a Mezey György által vezetett edzőképzőközpont az elmúlt öt évben 100 millió forintos veszteséget könyvelt el.

Tizenhét korábbi szerződést bontottak fel

"Az elmúlt években egyes emberek labdarúgás elleni bűncselekményeket követtek el. Az új vezetésnek el kell számolnia a múlttal és meg kell neveznie a felelősöket" - zárta szavait Horváth Cs. Attila.

Helmeczy a háromfős ad hoc bizottság tagjaként arról számolt be, hogy az MLSZ-t ideiglenesen vezető testület 17 szerződést bontott fel, mert nem volt mögötte teljesítés, illetve valós munka. Nem kívánt részletekbe bocsátkozni a televíziós jogok körül kialakult helyzettel kapcsolatban, csak annyit mondott, hogy jogi vita folyik a Kentaro AG és a Sport Five között.

Örülnének Kókának

"Nincs idő további elnökkeresésre, ezért dönteni kellett. Kisteleki István mindaddig nem kívánt MLSZ-elnök lenni, amíg volt esély arra, hogy Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója elvállalja a posztot" - mondta Helmeczy hozzátéve, hogy az új elnökségnek emélhetőleg sikerül rendezett viszonyokat teremtenie, és akkor 1-1,5 év múlva talán elvállalják ezt a feladatot a Csányi Sándorhoz hasonló üzletemberek.

A Népszabadság által elnökjelöltként megszellőztetett Kóka János gazdasági miniszterrel kapcsolatban elmondta, örülne, ha igaz lenne a hír, mert akkor szerinte kormányszinten is fontosnak tartanák a labdarúgást, ugyanakkor nem tudja, honnan származik az információ.