Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Martin O'Neill lehet az új angol szövetségi kapitány

2006.02.09. 17:06
Csak brit szakember veheti át a nyáron távozó svéd Sven-Göran Eriksson helyét az angol labdarúgó válogatott szövetségi kapitányi posztján, állítja a The Sun című bulvárlap. Az újság úgy értesült, az ország futballszervezete Martin O'Neill, Stuart Pearce és Alain Curbishley közül választ, de az észak-ír származású edző a legesélyesebb.
Nem lesz újra külföldi kapitánya az angol labdarúgó válogatottnak, állítja a The Sun című angol bulvárlap. Az általában jól értesült újság szerint a nyári világbajnokság végén távozó svéd Sven-Göran Eriksson után Martin O'Neill, Stuart Pearce vagy Alan Curbishley veszi át a csapatot.

Sokat tanultak

#alt#
O'Neill utolsó Celtic-meccse után
Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) úgy döntött, brit edzőt választ, bármi is történik a vb-n. "Sokat tanultunk abból, ami Erikssonnal történt, és úgy érezzük, egy brit menedzser megfelelőbb a posztra"- idézett a lap egy FA-vezetőt.

Erikssonnak azért kell távoznia, mert januárban egy magát arab milliárdos sejknek álcázó álriporternek egy titkos tárgyaláson azt ajánlotta, vegye meg az Aston Villát, vigye oda őt edzőnek ugyanannyi pénzért, amennyit José Mourinho keres a Chelseanél, ő pedig hazahozza a Real Madridtől David Beckhamet és megszerzi Michael Owent a Newcastle-től.

Allerdyce elvágta magát

A menedzsert a News of the World napilap (a The Sun kiadójának vasárnapi kiadványa) buktatta le, ez szervezte, illetve vette videóra a megbeszélést, majd nyilvánosságra is hozta. Néhány nappal később Erikssonnal megállapodott a futballszövetség, hogy a világbajnokság után távozik, bár szerződése 2008 közepéig szólt.

Az FA háromtagú edzőkereső bizottságot hozott létre, feladatuk, hogy megtalálják Eriksson utódját. Először a Boltont irányító Sam Allerdyce volt a kiszemelt, pályázott is, de a napokban egy rádióinterjúban kiakadt, amikor csapatára azt mondták, csúnya futballt játszik, és reakciójával elvágta magát.

Hollandot biztosan nem hívtak volna

A legesélyesebb külföldi, a holland Guus Hiddink kiesett, miután brit kapitány mellett döntöttek, de a két nemzet történelmi ellentétei miatt is nehéz lett volna elképzelni a kinevezését.

A három megmaradt jelölt közül a Norwich, a Leicester City és a Celtic volt trénere, Martin O'Neill a favorit. Stuart Pearce alig egy éve edzősködik a Manchester Citynél, míg Alan Curbishley ugyan már tizenöt éve ül a Charlton Athletic padján, de soha nem nyert semmit.

O'Neill a Celticcel mindent megnyert

Az északír születésű O'Neill a Celticcel a skót bajnokságot és a kupát is többször megszerezte, 2003-ban az UEFA-kupa döntőjéig vezette a zöld-fehéreket.

"Elképzelhető, hogy a végén O'Neill és Pearce közötti párharccá alakul a verseny, de a legfontosabb, hogy az utóbbi évek után tekintélyt parancsoló ember lépjen a posztra. Kétségtelen, hogy Martin pontosan ilyen" - nyilatkozta a nevét felfedni nem akaró sportvezető.

Eriksson után robbanékony stílusa is előny

O'Neillnak talán csak túlzottan szenvedélyes modora jelentene hátrányt, de mivel Erikssont a sajtó rengeteget kritizálta - szerintük - halvérűsége miatt, még ez is a javára válhat. A svéd szakembert ráadásul az újságírók nem is tisztelték igazán, akkor is kritizálták, ha nyert a csapattal.

Az északír trénert viszont a Newcastle United is meg akarja szerezni, a News of the World szerint a klub elnöke napokon belül ajánlatot tesz neki: állítólag 30 millió fontot kap új játékosokra, ha hajlandó elfoglalni a múlt héten kirúgott Greame Souness helyét. A Newcastle az utóbbi tizennégy hónapban 47 millió fontot már elköltött erősítésekre, így nem könnyű elképzelni, hogy ismét ilyen sokat áldozzon. Ráadásul a válogatott vonzóbb és különlegesebb feladat.

Még a vb-rajt előtt kiderül, kit választanak

Az FA korábban jelezte, még a június 9-én kezdődő németországi világbajnokság előtt megnevezik Eriksson utódját. A svéd az angol válogatott történetének első külföldi szövetségi kapitánya volt, 2000 óta ült a padjukon.