Piroska
-1 °C
5 °C

Egyiptom lett Afrika legjobbja

2006.02.10. 21:41
A házigazda Egyiptom nyerte a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupáját a tizenegyes párbajban a világbajnoki résztvevő Elefántcsontpart ellen.

Nem hozott érvényes gólt az Afrikai Nemzetek Kupájának döntője, amelyet a hazai pályán játszó Egyiptom és az Elefántcsontpart játszott.

Érvénytelen gól, kihagyott tizenegyes

#alt#
Egyiptomnak a vébé nem jött össze, az Afrika-kupa igen

A 74 ezer hazai néző előtt játszó "fáraók" a mérkőzés jelentős részében fölényben játszottak az unalmas futballt hozó találkozón. A meccs hajrájában azonban a Didier Drogba vezette Elefántcsontpart megélénkült, mégis az egyiptomiak lőttek gólt. Alig hét perccel a vége előtt Zaki találatát azonban a tunéziai játékvezető érvénytelenítette, az elefántcsontparti kapus akadályozása miatt.

A rendes játékidő hosszabbításában Drogba hibázott nagyot, tíz méterről lőtt mellé.

Az egyiptomiak a hosszabbítás elején tizenegyeshez jutottak, de a csapatkapitány Ahmed Hasszan négyperces cirkusz után kihagyta a büntetőt.

Ezután egyre egyértelműbbé vált, mégis tizenegyesek döntenek majd.

Drogba most hibázott

A tizenegyespárbajt a hazaiak kezdték és rögtön előnyre tettek szert, miután az elefántcsontpartiak sztárja, a Chelsea csatára, a válogatott csapatkapitánya, Didier Drogba lövését az egyiptomi Esszám el-Hadari kivédte. (Drogba a Kamerun elleni negyeddöntő maratoni párbajában kétszer is betalált.) A kapus később Bakari Koné kísérletét is hatásalanította. A házigazdáknál egyedül Abdel Halim hibázott, ő fölé bombázta a labdát. A mindent eldöntő, győzelmet jelentő találat Mohamed Abu-Treika nevéhez fűződik.

Afrika-kupa döntő

Egyiptom-Elefántcsontpart 0-0, 11-esekkel: 4-2
Az Afrika Kupa végeredménye az élcsoportban:
1. Egyiptom
2. Elefántcsontpart
3. Nigéia
4. Szenegál