Gusztáv
-4 °C
1 °C

'Kisteleki álnok elnök'

2006.02.14. 15:44
Bodnár György, a Szaknévsor és a futballmérkőzések televíziós jogainak értékesítése kapcsán ismertté vált üzletember álnoknak nevezte Kisteleki Istvánt, a labdarúgóliga elnökét, illetve az MLSZ-t irányító ad hoc bizottság vezetőjét a "számok és dokumentumok a magyar futball világából" címet viselő sajtótájékoztatóján. Eközben az MLSZ-enökjelöltek névsora háromra bővült, Kisteleki mellett Dr. Genzwein Ferenc és Pellady Péter is jelezte indulási szándékát.

Ismét hallatot magáról Bodnár György, a Szaknévsor tulajdonosa. A Puskás-relikviák hazahozatala után most Kisteleki István ligaelnök miatt kért szót magának.

Bodnár elsődleges kifogása Kistelekivel szemben az, hogy a Magyar Labdarúgóliga (MLL) elnöke és a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ) ideiglenesen irányító ad hoc testület vezetője úgy mozgatott pénzeket, ahogy azt nem tehette volna meg. Egész pontosan a Profi Liga Kft. - melynek szintén Kisteleki az elnöke - 2001-ben 3,1 milliárd forint értékben jegyzet állami kötvényeinek terhére utalt át tavaly 134 millió forintot az MLL-nek.

Furcsa pénzmozgások

Elmondása szerint a profi csapatokat képviselő ligával szemben többször pénzügyi szankciókat alkalmazott az élvonalbeli bajnokság névadó szponzora, s a szerződést együtteseivel betartatni nem tudó liga a hiányt úgy fedezte, hogy negyvenmilliós kártérítési igényt nyújtott be a Profi Liga Kft.-nek, s Bodnár megfogalmazása alapján "Kisteleki könnyen megállapodott önmagával".Az új edző az önkormányzatnak nem tetszik a tavalyi botrányos kupadöntő miatt.

Bodnár rávilágított, hogy az utalás tavaly szeptember 7-én történt meg, ugyanakkor a felhatalmazást csak 19 nappal később írta meg Mohácsi László, a Profi Liga Kft. ügyvezetője, ami szerinte újabb anomáliára utal.

Pénzzel tömött Debrecen, elfelejtett Zavadszky

A Bodnár által bemutatott dokumentumok szerint a másik 94 millió forint, ami szintén szabálytalan módon a Profi Liga Kft.-től származik, az elmúlt szezon helyezési pénzeire ment el. Bodnár ezzel kapcsolatban azt sem érti, hogy az eredeti kiírásban szereplő első helyezettnek járó tízmillió forint helyett, miért negyvenmilliót kapott a Debrecen, amikor a ligának az eredeti pénzdíjakra sem lett volna kerete, ha Kisteleki nem utaltat át pénzt jogtalanul a Profi Liga Kft.-től az MLL számlájára.

Kistelekivel szemben további kifogásként megemlíti, hogy a Zavadszky Gábor emléktorna szervezésének segítésére beígért egymillió forintot azóta is várja Hrutka János főszervező, aki az MTI-nek megerősítette, valóban nem kapta meg az összeget, hozzátéve, hogy nem neki ígérte meg ezt Kisteleki, hanem Lamperth Mónika belügyminiszternek.

Valótlanságok a szavazásról

Szintén Kisteleki számlájára írja, a lapokban úgy nyilatkozott, egyhangúlag támogatták jelölését az MLSZ elnöki posztjára, ugyanakkor a sajtótájékoztatón megjelent Szieben László, Fehérvár FC tulajdonosa elmondta, a 47 profi egyesületből a szavazáskor csak 26 képviseltette magát, és nem csak ő, hanem mások is érvénytelen szavazólapot adtak le, mert kifogásolta a szavazati eljárást.

Bodnár szerint Kisteleki igen "drágán vásárol szavazatokat azzal, hogy négy-öt millió forintot és autót ígért a megyei szövetségeknek". Az üzletembernek a Kisteleki által hirdetett megtisztulásról is megvan a véleménye.

"Szélkakas" elnökségi tagok

"Horváth Cs. Attila, aki lemondásával megbuktatta az előző vezetést, szeptember 29-én még örömmel írta alá, hogy Bozóky tárgyaljon Lothar Matthäus szövetségi kapitánnyal a szerződéshosszabbításról. Azóta nagyot fordult vele a világ. Egy másik elnökségi jelölt, Ferencz Gábor 2002 nyarán kijelentette, nem kíván a továbbiakban semmilyen pozíciót vállalni a magyar futballban, ehhez képest október 5-e óta 250 ezer forintos fizetéssel ő a Hivatásos Labdarúgó Liga elnöke, s jelölt az MLSZ-elnökségbe.

Ne Kisteleki legyen az új elnök

Újságírói kérdésre válaszolva Bodnár azt mondta, az a célja a sajtótájékoztatóval, hogy elérje, ha lesz végre új elnöke az MLSZ-nek a február 27-i tisztújító közgyűlésen, akkor az ne olyan legyen, mint Kisteleki István. Hozzátette: ha őt jelölték is bármilyen pozícióra az MLSZ-be, akkor sem vállalja a feladatot.

Kisteleki máskor reagál

Kisteleki az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti, egyelőre nem kíván reagálni a sajtótájékoztatón elhangzottakra. "Tiszteletben tartom mindenkinek a véleményét, adott alkalommal készséggel reagálok is rá, de jelenleg a labdarúgás jelentősebb kérdéseire kell összpontosítani. Közgyűlés előtt állunk, támogatókat kell szereznünk, nincs kapitány, Eb-pályázat készül, UEFA-kongresszus lesz Budapesten, lezajlott az Eb-sorsolás, időpontokat kell kijelölni, meg kell egyezni a televíziós-közvetítések jogairól. Hangsúlyozom, valamennyi felvetés nagy jelentőségű, de a sorrendiséget be kell tartani" - áll a közleményben.

Kisteleki, Genzwein, Pellady

A sportszervezetek ajánlásainak teljes feldolgozása után, a MLSZ elnökére, elnökségi tagjaira, a felügyelő bizottság tagjaira az alább felsorolt személyek kapták meg a minimálisan szükséges (15) ajánlást.

Az MLSZ ad hoc bizottsága az érintett személyekkel felveszi a kapcsolatot, részükre az MLSZ alapszabályának megfelelően - 26. § (2) - eljuttatja az ilyenkor szükséges adatlapot, amelyen többek közt a szükséges számú ajánlatot megkapó személynek nyilatkoznia kell arról, elfogadja-e a felkérést a jelöltségre vagy sem.

Hivatalos jelöltnek csak a felkérést elfogadó és a fenti adatlapot az MLSZ hivatalához visszajuttatott személy tekinthető. A jelölték névsorát abc sorrendben hozzuk nyilvánosságra. A Magyar Labdarúgó Szövetség tisztújító közgyűlésére február 27-én 10 órakor kerül sor a Hotel Stadionban.

Elnökjelöltek:
Dr. Genzwein Ferenc, Kisteleki István, Peter Pellady

Elnökségi tagjelöltek:
Balázs András, Dr. Baksa László, Bozsik Péter, Dunai Antal, Fa Sándor, Fekete Miklós, Ferencz Gábor, Dr. Genzwein Ferenc, Hamar László, Dr. Helmeczy László, Horváth Cs. Attila, Illés János, Jámbor János, Kormányos Gábor, Kovács Attila, Dr. Kovács Péter, Kutasi Róbert, Dr. Mezey György, Molnár Csaba, Molnár László, Nagy Ferenc, Nemes Ferenc, Orell Zsolt, Pál László, Pintér János, Puhl Sándor Ragadics Ferenc, Dr. Rákóczy István, Sallói István, Scheer Sándor, Dr. Szieben László, Szima Gábor, Szöllősi György, Dr. Tarpai János Tepszics Ignác

Felügyelő Bizottsági tagjelöltek:
Bárányos László, Héger József, Rózsavölgyi István

MLSZ