Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kirúgták a bundázó belga futballistákat

2006.02.19. 17:30
Öt játékos és egy edző esett eddig áldozatául a belga futball egyik legnagyobb bundabotrányának. A tavalyi szezonban a Lierse-t edző Paul Put bevallotta két meccs eladását, de ebből ő nem húzott hasznot, ellenben a kínai maffia, legalábbis a nyilatkozata szerint.
Újabb, bundagyanúba keveredett belga labdarúgókat és edzőket bocsátott el klubjuk: az Anderlecht két játékosától, a Mouscron pedig edzőjétől vált meg a hét végén. Mindhármójukban az a közös, hogy az előző évadban még a Lierse csapatánál voltak, ahol - mint azt csütörtökön, vizsgálóbírói kihallgatásuk során elismerték - pénzt fogadtak el egyes mérkőzések elcsalásáért.

Az edzőt azonnal kirúgták a Mouscrontól

Ami a két játékost, Laurent Delorge-ot és Marius Mitut illeti, az Anderlecht menedzsere, Pierre Leroy szerint megérdemlik a szankciót, de csak kis halak ebben az egész ügyben, inkább áldozatok, mintsem haszonélvezők. Juhász Roland csapata jelenleg vezeti a bajnokságot, igaz eggyel több meccset játszott, mint a második helyen álló Standard Liege.

A Lierse elnöke, Leo Theyskens ugyanígy vélekedett saját klubjának bundagyanúba keveredett, és elbocsátott játékosairól. A Lierse-nél három focistával szüntették meg a szerződést bundázás miatt.

Igazi "nagy hal" viszont a volt edző, Paul Put, aki tavaly, a Lierse gyanús meccsei idején a csapatot irányította, ám idén már egy másik klubnál, az Excelsior Mouscronnál dolgozott. Utóbbi a tizennegyedik helyen állt a tizennyolc szereplős belga első osztályú bajnokságban, amikor Putnak távoznia kellett.

Szökésben a kínai bandavezér

Put beismerte, hogy még a Liersénél két meccset eladott. Ellenben azt állította, hogy neki ebből semmi anyagi haszna nem származott, a kapott pénzt - az egyik tévécsatorna szerint meccsenként 75 ezer euróról volt szó - mind szétosztotta az érintett focisták között.

A pénzt állítólag egy kínai üzletember, a szökésben lévő Je Cse-jun adta, aki egyébként több focicsapatnál is megpróbált befolyáshoz jutni. Ő a belgiumi fogadásokban érintett, azokból nagy pénzt húzó "kínai maffia" egyik kulcsembere.

A Lierse meccsére fogadni sem lehetett

A Lierse a hét végén a bundaügy miatt elveszítette legfőbb szponzorát. Ugyanakkor a csapat számára némi elégtétellel szolgálhat, hogy a botrány közepette is győzni tudott szombati bajnoki mérkőzésén a Charleroi ellen - igaz, még így az utolsó, 18. helyen áll az első osztályú tabellán, és a meccsre az egyik legnagyobb belga fogadóügynökség nem fogadott el téteket.