Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Ausztrália már Hiddink utódját keresi

2006.02.20. 12:57
Mindenképp nemzetközileg is elimert edzővel kívánják pótolni a holland Guus Hiddinket az ausztrál labdarúgó-válogatott élén. Hiddink ugyan még nem nyilatkozott jövőjéről, de az ausztrélok nem szeretnék, ha meglepetésként érné őket a távozás. Utódként felmerült Eriksson, Bilardo és Cruyff neveis, míg Hiddink új munkahelye lehet Hollandia, Anglia vagy akár Oroszország is.

Az ausztrál labdarúgás már a Guus Hiddink utáni időszakra készül: ha a holland szakvezető nem hosszabbít szerződést a "Socceroosnál" az idei németországi világbajnokság után, csakis "világklasszis" utód léphet a helyére a válogatott élén.

Minderről Frank Lowy, a kontinensnyi ország futballszövetségének elnöke nyilatkozott, leszögezve, hogy nem ismerik ugyan kapitányuk jövendő terveit, ám ha személycserére kényszerülnének, kizárólag Hiddink-formátumú egyéniség jöhet szóba utód gyanánt.

Eriksson, Bilardo, Cruyff

Három nagy név máris közszájon forog Ausztráliában. Lehetséges jelöltként tartják számon a svéd Sven-Göran Erikssont, akinek a búcsúja eldöntött tény, vagyis akárhányadikként végez is az angol nemzeti együttes Németországban, a magánéleti és sportdiplomáciai bakikat vétő svéd kapitány a szigetországi szövetséggel kötött különalku értelmében mindenképpen távozik posztjáról.

Ugyancsak lehetséges Hiddink-utódként emlegetik az argentinok egykori sikertrénerét, a gárdával 1986-ban vb-elsőségig jutó Carlos Salvador Bilardót és a különösen az FC Barcelonánál nagyot alkotó holland Johan Cruyffot.

Hollandia, Anglia, Oroszország

A 2002-es vb-n Dél-Koreával elődöntős Hiddink hatalmas eredményt ért el a válogatott élén, hiszen vezetésével - a pótselejtezőn Uruguay legjobbjait elbúcsúztatva - 32 évi szünet után jutott ki Ausztrália nemzeti csapata a világbajnokságra. Egyes hírek szerint a holland mester nem akar maradni a távoli földrészen tovább, s a vb-t követően állítólag 2007-ig hazai klubhoz, a PSV Eindhovenhez kötelezi el magát.

Ugyanakkor Hiddink neve felmerült, mint angol szövetségi kapitány is, ami azt jelentené, lehet, hogy éppen helyet cserélnének Erikssonnal. Az angol bulvárlapok viszont tudni vélik, Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa támogatásáról biztosította az orosz szövetséget, kezdjenek tárgyalásokat Hidinkel, vállalja el az orosz válogatott irányítását.