Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Mourinho szerint csak a bíró látta a kiállítást

2006.02.23. 01:22
"Barcelona a kultúra városa, jó színházakkal és kiváló alakításokkal, ilyet láttunk ma" - kommentálta a Chelsea hazai, Bajnokok Ligája nyolcaddöntőbeli vereségét Jose Mourinho edző, utalva arra, hogy Lionel Messiről állították ki játékosát, Ashier del Hornót. A Barca edzője, Frank Rijkaard nem foglalkozott a portugál kritikájával és dicsérte futballistáját. Nyilatkozatok a helyszínről.

Nem hazudtolta meg magát a lélektani hadviselés mesterének tartott, arroganciájáról elhíresült Chelsea-edző Jose Mourinho, miután csapata hazai pályán 2-1-re kikapott a Barcelonától a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén. Az eredményhez hozzátartozik, hogy a londoni együttes majdnem egy órán keresztül emberhátrányban játszott az argentin Lionel Messivel szemben szabálytalankodó Ashier del Horno kiállítása után. A Chelsea ezután vezetést szerzett, de a spanyol bajnok végül fordítani tudott.

Csak a bíró látta kiállításnak

#alt#
Del Horno vitatott mozdulata (fotó: epa)

"Nagyon büszke vagyok a csapatomra" - kezdte értékelését a '90-es években pályaedzőként a Barcelonánál is dolgozó Jose Mourinho. A portugál kijelentette,a kiállítás megváltoztatta a meccset, annyira, hogy a többit nem is érdemes értékelni. "Addig volt tiszta a találkozó. Utána nem" - fogalmazott. Az első harmincöt perc színvonalas játékot hozott, két nagyon jó csapat között, Moutrinho szerint nagy volt a taktikai csata.

Arra a kérdésre, hogy jogos volt-e a kiállítás, úgy felelt: "Nem volt az. Szerintem sem. Maga szerint sem. Senki szerint sem volt az, csupán a játékvezető és a segítője látta így."

Barcelona, a kultúra városa

Aztán kicsit oldódott a Chelsea menedzsere, viccelődni volt kedve. Azt ecsetelte, hogy del Hornóra eltiltás vár, de ugyanerre a sorsra kellene jutnia Messinek is, aki szimulált, ugyanis ő ugrott a Chelsea-védő elé, majd nagyot esett. "Mindenki tudja, hogy Barcelona a kultúra városa, nagyon jó színházakkal. Most is egy ilyen előadást láthattunk"

Sajtótájékoztatója sérelmei ellenére nagyon jó hangulatban telt, végig portugálul beszélt, ami tolmácsának adott sok feladatot. Amikor Mourinho egy ötperces monológot vágott le, a fordító odavetette neki: "José, most mindent beleadok". Itt már csak nevettek az újságírók. Mindez ugyancsak része lehet taktikájának, aminek egyik lényege, hogy játékosairól nagy terhet vegyen le azzal, hogy extravagáns nyilatkozataival magára irányítja a figyelmet. Mourinho a két csapat tavalyi párharcában agresszívebb volt: kijelentései után a svéd Anders Frisk bíró halálos fenyegetéseket kapott és vissza kellett vonulnia a játékvezetéstől.

Rijkaardot nem lehet megharagítani

Mourinho után következett a Barcelonát irányító Frank Rijkaard, akit a spanyol újságírók rögtön össze akartak ugrasztani kollégájával. Azt mondták a portugálról, nem tiszteli az ellenfelet. Rijkaard viszont nem foglalkozott ezzel, neki nem kell az ellenfél dicsérete, és megérti, ha a legyőzött sértődött. Nem akart reagálni egyáltalán Mourinho szavaira, a másik edző értékelése ugyanis nem az ő feladata, hanem épp a sajtóé.

Jó első lépés

#alt#
Terry öngólja (fotó: epa)

A meccsről azt mondta, nem ez volt a szezonban a legjobb meccsük. "A döntő az volt, hogy a kiállításkor nyugodtak maradtunk és koncentrálni tudtunk" - dicsért. Azt azonban az egykori holland futballsztár sem értette, miért a kapott gól után lendültek bele játékosai.

Megvédte a kritizált Messit, akinek jelenléte szerinte sokat jelentett a tavalyi mérkőzéssel összehasonlítva. Rijkkard úgy véli, az argentin nem rájátszós focista, és ,ár a kárára bemutatott első szabálytalanságot le kellett volna fújni.

Az eredmény nagyon jó első lépés volt a továbbjutáshoz" - jelentette ki Rijkaard, mintegy kötelezően hozzáfűzve, hogy még nem dőlt el a párosítás, a Chelsea ugyanis jó csapat. A Barca-tréner tájékoztatója is derűsen zárult, amikor egy, az angolt spanyol kiejtő újságíró azt tudakolta, milyen különleges küldetéssel küldte a pályára Larssont. Csak ennyit válaszolt: Azzal, hogy lőjön gólt."

A csapatkapitány bizakodott

A Chelsea csapatkapitányát, az öngólt vétő John Terryt meglepetésre az újságírók vigasztalták. Sikerült is meggyőzniük a középhátvédet, aki a végén már hangoztatta, majd a pályán dől el a továbbjutás, nem akarnak a szerdán történtekkel foglalkozni.

Hangsúlyozta, tíz emberrel megszorították a Barcelonát, ami nagy dolog, hiszen az talán a legjobb csapat a világon. A Chelsea továbbjutásához Terry szerint hasonlóan kell alakulnia a visszavágónak, mint tavaly.