Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Káosz és pálfordulás után Kisteleki az MLSZ-elnök

2006.02.27. 14:30
Az első, eredménytelen elnökválasztás után a Magyar Labdarúgó-szövetség élére Kisteleki Istvánt választotta szövetség rendkívüli közgyűlése. Az eseményt a káosz uralta, miután a Kisteleki, és a másik jelölt, Pellady Péter is ellenfele visszalépéséhez kötötte a patthelyzet feloldását. Ezt végül a nagy fogadkozás ellenére egyikük sem tette meg.

A rossz közlekedési viszonyok miatt több küldött is késve érkezett, ezért 45 perces csúszással, háromnegyed tizenegykor kezdődhetett csak el a Magyar Labdarúgó Szövetség rendkívüli tisztújító közgyűlése a Hotel Stadionban. A szervezet új vezetője Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Liga és az MLSZ-t átmenetileg irányító ad hoc bizottság elnöke, valamint Pellady Péter, az MLSZ volt marketing menedzsere közül kerül ki. A harmadik jelölt, Genzwein Ferenc pénteken lépett vissza. Az MLSZ elnökségének és a szervezetet irányító Bozóky Imrének január 4-én szűnt meg a mandátuma, amikor a testület működésképtelenné vált, mert két újabb tag mondott le.

Kisteleki visszalépne

Aztán a szavazás után kiderült, eredménytelenül zárult a választás, azaz a szervezetnek egyelőre továbbra sincs elnöke. Kisteleki István 61, Pellady Péter pedig 33 voksot kapott, két szavazat érvénytelennek bizonyult. Az alapszabály értelmében az egyik jelöltnek kétharmados többséget kellett volna elérnie. Szintén az alapszabály értelmében addig kell szavazni, amíg valaki nem szerzi meg a kellő támogatottságot.

A voksolás után Kisteleki szót kért: felajánlotta, hogy visszalép a jelöléstől, ha Pellady is ezt teszi. "Olyan elnök kell, aki mögé egységesen felsorakoznak a magyar futball szereplői. A szavazatok száma azt mutatja, hogy nem áll mindenki mögöttem, ezért ajánlom fel a visszalépésemet. Ha Pellady Péter ezt nem fogadja el, akkor folytassuk a szavazást, addig, amíg nem dől el ez a kérdés" - mondta. Pellady úgy nyilatkozott, hogy ő is hajlandó visszalépni, és bízik benne, hogy a következő kampányidőszakban ő is megkapja a lehetőséget nézetei megfelelő ismertetésére.

Pellady is visszalépne

Több, az elnökjelölteket a visszavonulástól való elállásra felszólító beszéd után Pellady Péter Kistelekinek címezte kijelentését: "István, én visszalépek, ha tartod a szavad, és te is ezt teszed. Én élek ezzel a lehetőséggel és írjunk ki később egy új választást!" Kisteleki azonban erre nem reagált.

"Ha igaz, amit Kisteleki István mondott, akkor ő visszalépett, tehát nincs miről szavazni. Az lenne azonban ideális, ha a két jelölt megállapodna egymással, ez lenne a magyar labdarúgás érdeke" - értékelte a helyzetet a korábbi MLSZ-elnök, Kovács Attila.

Kiküldték volna az újságírókat

Ezután, Vörös Tamás levezető elnökkel köztük, többen felszólalásokban kezdték el győzködni Kisteleki Istvánt, hogy ne lépjen vissza.

Vörös Tamás levezető elnök ismét szavazást akart arról tartani, hogy a küldöttek elfogadják-e a jelöltek visszalépését. A voksolásra azonban egyelőre nem kerülhetett sor, mert továbbra sem tisztázták, hogy szükség van-e egyáltalán erre.

Majd Vörös újat húzott: ki akarta küldeni a vendégeket és az újságírókat a teremből. Azonban felhívták rá a figyelmét, hogy az elején nem döntöttek a zárt ülésről, ezért nem lehet ezt megtenni.

Mégsem léptek vissza

Sebes József, az MLSZ felügyelő bizottságának elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy szerinte a küldöttek meg fognak egyezni az elnök személyéről. "Jogilag sem Kisteleki István, sem Pellady Péter nem lépett vissza, hiszen Kisteleki ezt ahhoz a feltételhez kötötte, ha Pellady is lemond a jelöltségről. Mivel azonban Pellady ezt úgy tette meg, hogy azonnal ki is jelentette, újra kívánja jelöltetni magát, ez véleményem szerint nem tekinthető visszalépésnek, továbbra is ők az MLSZ elnökjelöltjei."

Kisteleki meggondolta magát

"Tisztelt közgyűlés, kísérletet teszek a folytatásra!" - lendült neki Vörös Tamás levezető elnök több mint egy óra szünetet követően. Új szavazást rendelt el. A küldöttek ugyanakkor hangos bekiabálásokkal jelezték, hogy szerintük a két jelölt visszalépett, ezért nincs miről voksolni. A tanácskozás 15 másodperc elteltével ismét félbeszakadt. Vörös ekkor dühösen szintén felajánlotta a lemondását:"Ha valaki jobban tudja csinálni, üljön ide a helyemre, mindenki nagyon okos, ha kívülről kell beleszólni abba, mit hogyan csináljunk!"

Ezt követően megpróbálta megtudni a jelöltektől, továbbra is jelöltek-e?

"Kisteleki István felajánlotta, hogy visszalép, ha én is ezt teszem" - mondta Pellady.
"Egyértelmű igen vagy nem választ kérnék" - szólt Vörös.
"Kisteleki István felajánlotta, hogy visszalép, ha én is ezt teszem" - ismételte Pellady. "Nincs elnökjelölt."
"Ez számomra nem világos. Megkérdezem, Kisteleki Istvánt, fenntartja-e jelölését?" - kérdezte Vörös.
"Igen" - válaszolt Kisteleki.

Ezután arról szavaztak a küldöttek, hogy válasszanak-e elnököt. A résztvevők 60 igennel, 24 nemmel és 2 tartózkodással az új szavazás mellett döntöttek.

"Ismét megkérdezem Pellady Pétert, kíván-e indulni az elnöki posztért?"
"Elmondom még egyszer, Kisteleki István felajánlotta, hogy visszalép, ha én is ezt teszem. A tagságnak kell eldöntenie, hogy szüksége van-e olyan elnökre, aki állandóan változtatja a véleményét? Igen, vállalom a jelölést."

Végül Kisteleki lett a befutó

A közjáték után végül szavazott a közgyűlés, Kisteleki István lett az MLSZ elnöke, mert rá hatvanhat szavazat, Pelladyra harminc szavazat érkezett. Mivel Kisteleki megkapta az elnöki kinevezéshez az alapszabályban meghatározott legalább kétharmados többséget, hétfőtől ő a futballszövetség új első embere. Az első körben Kisteleki még csak 61, Pellady 33 voksot gyűjtött.

Elnökségi tagokat is választottak a közgyűlésen: az első szavazási fordulóban tízen kapták meg a szükséges támogatást. Elsőre Helmeczy László, Kovács Péter, Dunai Antal, Jámbor János, Molnár Csaba, Nagy Ferenc, Nemes Ferenc, Pál László, Scherr Sándor és Szima Gábor lett tagja az MLSZ-t irányító új testületnek. A később fordulókban beválasztották Rákóczi Istvánt és Fekete Miklóst, majd Ferencz Gábort is.