Valér
4 °C
8 °C

Az olaszok kiütötték a németeket

2006.03.02. 09:54
Kilencvenkilenc nap múlva kezdődik a németországi labdarúgó-világbajnokság, a résztvevők legtöbbje szerdán pályára lépett, de nem mindenkinek sikerült eredményesen zárnia a napot. A "nagycsapatok" közül Az olaszok és a portugálok magabiztosan nyertek, míg az angolok, a brazilok, a hollandok és a spanyolok csak minimális különbséggel diadalmaskodtak. Ugyanakkor kikaptak a franciák és a németek és az argentinok is.

A világbajnok brazil futballválogatott Moszkvában vendégszerepelt és a hazaiakon kívül a súlyos mínuszokkal is meg kellett küzdenie. Ennek ellenére már az első negyedóra végén előnybe kerültek a vendégek, amikor Roberto Carlos lövésébe ért bele véletlenül Ronaldo.

A folytatásban alaposan leült a mérkőzés, a hazaiak örültek, hogy ennyivel megúszták, míg a brazilok előnyük tudatában nem erőltették magukat. Az utolsó negyedórában ugyan még megpróbáltak újítani az oroszok, de nem jártak eredménnyel.

Szlovák pofon a franciáknak

#alt#
Az angolok a szerdán elhunyt Peter Osgood emléke előtt tisztelegtek (fotó: epa)

A nyolc évvel korábbi bajnok franciák viszont alapos pofont kaptak hazai környezetben a szlovákoktól. A szervezetten játszó vendégek bő egyórányi játék után kerültek előnybe Németh Szilárd távoli lövése nyomán, és az egyébként roppant enerváltan játszó hazaiak egyenlítettek tizenegyesből, a szlovákok nem elégedtek meg a döntetlennel és egy remek szabadrúgásgóllal megszerezték a győzelmet.

Az olaszok lealázták a németeket

A legnagyobb verést kétségkívül a németek kapták, akik már a hetedik percre kétgólos hátrányban voltak az olaszokkal szemben. A firenzei szurkolók legnagyobb örömére a második gólt a góllövőlistán élen álló, Fiorentinában játszó Luca Toni szerezte.

A szünetre még egy góllal megtoldották előnyüket a hazaiak, majd a második félidőben még Alessandro Del Piero is betalált. A vb házigazdái a lefújás előtt nem sokkal szépítettek. A németek számára az sem örömteli, hogy a keretből ezúttal kimaradt Kevin Kuranyit porcsérüléssel megkellett műteni. Az orvosok csak négyhetes pihenőt írtak elő neki, de komplikáció esetén az is előfordulhat, kikell hagynia a németországi világbajnokságot.

Verekedés az olasz-németen

Az olasz-német találkozón a német szurkolók részére fenntartott szektorban verekedés tört ki a mérkőzés előtt. A német futballszövetség (DFB) közleménye szerint a botrány azért tört ki, mert az olaszok is adtak el jegyet vendégdrukkerek részére, és így olyanok is bejutottak a stadionba, akik múltjuk miatt a DFB-től nem kaptak belépőt.

A bajt csak tetézte, hogy eddig tisztázatlan okokból, olasz drukkerek is kaptak jegyet a németek részére fenntartott lelátórészre. Az olasz rendőrök aztán gyorsan helyreállították a rendet. (MTI)

Az angolok nyertek, az argentinok kikaptak az utolsó percben

A brazilok mellett legesélyesebbnek tartott angol válogatott hiába kezdett aktívan Uruguay ellen, a vendégek kerültek előnybe az első félidő közepén. A folytatásban a hazaiak sorra vezették támadásaikat - nem sok sikerrel. Végül aztán negyedórával a meccs vége előtt Joe Cole remek beadása nyomán a csereként beálló liverpooli Crough betalált, majd a lefújás előtt nem sokkal maga Cole is eredményes volt.

Az argentinok ugyan hamar hátrányba kerültek a horvátokkal szemben, de Lionel Messi két zseniális megmozdulása folytán, a hetedik percben már náluk volt az előny. A Barcelona támadója előbb Carlos Tevezt hozta kihagyhatatlan helyzetbe, majd saját maga csavart parádésan a jobb alsó sarokba.

A legrövidebb meccs
A játéknap legrövidebb meccsét a belgák vívták Luxemburggal, miután a találkozó a 64. percben az erős havazás félbeszakadt.

A genfi találkozón a horvátok a második félidő elején egyenlítettek, majd hiába játszottak fölényben az argentinok, a lefújás előtti pillanatokban a győztes gólt is megszerezték Dario Simic "hátazása" révén.

A magyar selejtezőcsoportból a horvátok mellett a svédek jutottak ki a vb-re, és bár sokan meglepetésre is képesnek tartják Henrik Larssonékat, ezúttal komoly verést kaptak az írektől.

Remeklő portugálok, szenvedő spanyolok

A portugálok a remek formában lévő Cristiano Ronaldo vezérletével simán verték Szaúd-Arábiát, míg a spanyolok csak nehezen Elefántcsontpartot. Az afrikai együttes kétszer is vezetett, végül a hazaiak a 86. percben szerezték a győzelmet jelentő góljukat. A csehek már két góllal is vezettek a négy évvel korábban bronzérmes törökök vendégeként, de a hazaiak az utolsó két percben szerzett két góljuknak köszönhetően egyenlíteni tudtak.

Egygólos győzelmet arattak az amerikaiak a lengyelek ellen, a szerbek is ugyanilyen arányban verték az Afrika-kupán elődöntőig jutó tunéziaiakat. Meglepetésre a hollandok is csak ugyanilyen arányban verték a szintén vb-résztvevő Ecuadort.

Eredmények:

Oroszország-Brazília 0-1 (0-1)
gól: Ronaldo (14.)

Spanyolország-Elefántcsontpart 3-2 (1-1)
gól: Villa (23.), Reyes (73.), Juanito (86.), illetve Keita (13.), Kalou (46.)

Olaszország-Németország 4-1 (3-0)
g: Gilardino (4.), Toni (7.), De Rossi (39.), Del Piero (57.), illetve Huth (82.)

Franciaország-Szlovákia 1-2 (0-0)
g: Wiltord (75., 11-esből), illetve Németh (62.), Valachovic (88.)

Anglia-Uruguay 2-1 (0-1)
g: Crouch (75.), J. Cole (90.), illetve Pouso (26.)

Törökország-Csehország 2-2 (0-1)
g: Ümit Karan (89., 90.), illetve Poborsky (20. 11-esből), Stajner (61.)

Horvátország-Argentína 3-2 (1-2)
g: Klasnic (4.), Srna (52.), Simic (90.), illetve Tevez (5.), Messi (6.)

Írország-Svédország 3-0 (1-0)
g: Duff (35.), Keane (47.), Miller (71.)

Hollandia-Ecuador 1-0 (0-0)
g: Kuijt (49.)

Portugália - Szaúd-Arábia 3-0 (2-0)
g: C. Ronaldo (30., 85.), Maniche (45.)

Izrael-Dánia 0-2 (0-2)
Egyesült Államok-Lengyelország 1-0 (0-0)
Wales-Paraguay 0-0
Skócia-Svájc 1-3 (0-1)
Észak-Írország - Észtország 1-0 (1-0)
Luxemburg-Belgium 0-2-nél az erős havazás miatt a 64. percben félbeszakadt
Ausztria-Kanada 0-2 (0-0)
Koreai Köztársaság-Angola 1-0 (1-0)
Irán-Costa Rica 3-2 (3-1)
Ciprus-Örményország 2-0 (1-0)
Románia-Szlovénia 2-0 (1-0)
Macedónia-Bulgária 0-1 (0-1)
Fehéroroszország-Finnország 2-2 (1-0)
Görögország-Kazahsztán 2-0 (0-0)
Szenegál-Norvégia 2-1 (2-1)
Tunézia-Szerbia és Montenegró 0-1 (0-1)