Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Góliát mégsem legyőzhetetlen?

2006.03.06. 12:30
Hiába működött sikeresen már másfél évtizede a Góliát-McDonald's FC., a Magyar Labdarúgó Szövetség úgy döntött, nem alkalmas az iskolai futball oktatására. Ugyanakkor a helyére szervezett Bozsik-program nem hozta meg a kellő áttörést az iskolai labdarúgásban.

A magyar labdarúgás utóbbi évtizedekbeli állandóságát képviselő Mezey György és Mészöly Kálmán az elmúlt hetekben, egymástól függetlenül, két napilapban is nyilatkozott arról, futballunk felemelkedése csak a még hatékonyabb utánpótlás-neveléssel érhető el. Az éppen ezt szolgáló Bozsik-program bonyolítója majdnem ellehetetlenült, illetve a másik kezdeményezés, az OTP-Mol Bozsik Akadémia támogatását épp felfüggesztették.

Kikerültek az állami támogatottak közül

A Bozsik-program 2001-es elindításától az általános iskolai részt az a Góliát-McDonald's FC menedzselte, amelynek már ekkor több mint másfél évtizedes tapasztalata volt e téren. A nagy fordulat tavaly következett be, amikor a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nyomására kikerült a Góliát az állami támogatottak közül.

Így fordulhatott elő, hogy az állam által 2004 őszén beígért, a 2004/2005-ös tanév második félévére biztosított pénze, csak idén januárban érkezett meg, a Góliáton keresztül focizó iskolához.

Pénz nélkül nehéz

Az MLSZ 2005-ben végig ellenezte a pénz kifizetését, de a NUPI látva, hogy a Góliát ennek ellenére is elvégezte a munkáját, úgy döntött - átnyúlva az MLSZ-en -, mégiscsak kifizeti a 35 millió forint értékű támogatási szerzõdést, amelynek értelmében a Góliát 20 napon belül átutalta az egyesület körzeti szervezõi-, és csoportvezetõi tiszteletdíjait. Az ügyben döntő értékű lehetett, hogy mindeközben az MLSZ és az állami támogatást folyósító Nemzeti Utánpótlás-nevelő Intézet (NUPI) a köztes időben semmilyen iskolával nem kötött szerződést.

Meglepő, hogy ennek ellenére, már 2005. decemberében hivatalos közleményben úgy nyilatkozott az MLSZ iskolai programért felelős vezetője, hogy a pénz eljutott az iskolákhoz. "A programhoz gyermekenként négyezer forinttal járult hozzá a NUPI, míg az MLSZ 50 ezer forint értékű szakmai egységcsomagot juttatott el az iskolákhoz" - mondta ezt mind múlt időben Baranya István, de ezeket a tényeket később érdeklődésünkre több NUPI-instruktor is cáfolta.

A NUPI egyik magát megnevezni nem kívánó munkatársa elmondta, hogy ők a Góliátot szerették volna továbbra is megbízni az iskolai program szervezésével, de a futballszövetség nyomására változtattak álláspontjukon. Az MLSZ ugyanis szeretné egy kézben tartani az iskolai és a klubszintű labdarúgást. Ennek azonban ellentmond, hogy a szövetségnek nincs iskolai bázisa.

A támogatás megszűnt, mégis működnek

Mivel érdemi munka nem volt, a tavaly őszre szánt állami pénz - úgy tűnik - végleg elveszett a magyar utánpótlás számára. Ez az összeg független az OTP és a MOL által biztosított - és most ideiglenesen felfüggesztett - támogatástól.

"Az utánpótlásképzés és az iskolai labdarúgás csak egymásra épülve tud működni" - mondta Dr. Baksa László, a tizennyolc éve, 1988 májusában alapított klub elnöke. A Góliát a most folyó iskolai év első félévében állami támogatás nélkül és a megszűntét feltételező híresztelések ellenére is folytatta az iskolai labdarúgó programja szervezését. Így több mint tizennyolcezer 5-12 éves kisgyermek, legalább heti két alkalommal, továbbra is szervezett keretek között sportolhatott az MLSZ által teljesen "elfelejtett" intézményekben.

Mezey mást ígért

A Góliát számára a korábbi MLSZ-vezetés hozzáállása azért furcsa, mert hivatalos kritikát sehol, senkitől nem kaptak, tárgyalási, együttműködési kezdeményezéseiket rendre elhárították. Mindez különösen meglepő akkor, ha a Bozsik-program indulásakor 2001. augusztusában a program irányító Dr. Mezey György még pozitívan nyilatkozott. "A Góliát, mint intézmény szerepét kiemelném, mint célzott jövőképet. A program a jövőben az összes általános iskolai versenyt (diákolimpia, iskolai bajnokságok, Góliát versenyrendszer) a Góliát (mint az ezért felelős alközpont) közvetlen felügyelete alá kívánja vonni."

Kisteleki összehangolódást akar
Talán ezeken a gondokon is segíthet, az a találkozó, melyre az elmúlt hetekben került sor, amikor Kisteleki István akor még az MLSZ-t irányító ad hoc bizottságának elnöke hivatalában fogadta a Góliát elnökét, Dr. Baksa Lászlót. A találkozó célja az MLSZ, a szintén Kisteki irányította Magyar Labdarúgóliga és a Góliát-MFC együttműködési lehetőségeinek a felvázolása volt. Kisteleki István a konzultáció során a különböző labdarúgó utánpótlási programok egységesítésének és összehangolásának szükségességét hangsúlyozta, többek között a leggazdaságosabb és legésszerűbb szponzori és állami pénzfelhasználás miatt.

Nincs baj velük, mégse kellenek

Semmi gond nincs a Góliáttal, amely egy civilszervezet, ugyanakkor az MLSZ-nél szervezett keretek között szeretnék ezt a feladtot ellátni - állítja Baranya István. Ez azt jelenti, a Bozsik-programot szeretnék összekapcsolni az iskolai labdarúgással, azaz az iskolai tornákon választhatnák ki az edzők azokat a gyerekeket, akiket szeretnének klubjukban látni.

Arra a felvetésre, erre miért nem volt jó a Góliát, azt a választ kaptuk, az ottani szakemberek hiába remek pedagógusok, nem rendelkeznek az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által előírt edzői képesítéssel. Ennek ellentmond a Góliát edzőinek képesítéséről szóló kimutatás és az is, hogy amíg az európai szövetségnél a B, addig az MLSZ-nél a D-licenc is elegendő a gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára.