Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Akiknek nem előny a hazai pálya

2006.03.07. 09:15
A Roma rekordot állított fel zsinórban aratott tizenegy győzelmével, az eset érdekessége, hogy idegenben több pontot szerzett a bajnokikon mint félelmetes hazai stadionjában. A spanyol Deportivo La Coruna nyolc ponttal volt jobb vendégként, mint a Riazor-arénában. A Stuttgartnak is jobb, ha vendégeskedik, az Aston Villának szintúgy, de még a francia listavezető Lyonnak is kedvezőbb a mérlege távol az otthontól.

Az esélylatolgatások gyakorta használt kifejezései: "abban az oroszlánbarlangban nem lesz könnyű pontot szerezni" illetve, "azon a pályán a hazai közönség a tizenkettedik játékos". Ha a futballban mindig minden papírforma szerint alakulna, akkor hazai pályán valamennyi csapat több pontot szerezne, ám a hat nagy európai bajnokságban jelenleg néhány neves klub jobb idegenbeli mutatókkal rendelkezik, több sikert ért el, mint saját stadionjában.

A Santandernél a legnagyobb a különbség


Rettegett aréna

A spanyol bajnokság nyolcadik helyén álló Deportivo La Coruna stadionja, a Riazor pár éve tényleg rettegett aréna volt, ám a Depor idén csak tizenhat pontot gyűjtött be vendéglátóként, idegenben ugyanakkor huszonnégyet. Vendégként mindössze kétszer kapott ki, hazai pályán ellenben ötször.

A tabella tizenkettedik helyezettje, a Racing Santander is többször örvendeztette meg szurkolóit idegenben, mint otthonában, vendégként szintén kétszer maradt alul, míg az ismert pályán kilencszer. Tíz pont ellenében tizenkilenc az idegenbeli termésük. A kiesés ellen harcoló újonc Cadiznál is meglepetésre jobb az idegenbeli mutató, igaz csupán egy pont a különbség.

A Romának négy fájó veresége is van hazai pályán

A francia bajnokságban a rendkívül kiegyensúlyozottan szereplő, és listavezető Lyon február végén nagy pofonba szaladt bele otthonában, a Rennes 4-1-gyel vitte el a három pontot. Ez a vereség alakította úgy a Lyon mérlegét, hogy idegenben kettővel több pontot - harminckettőt - szerzett, mint a Gerland-stadionban.

Olaszországban két csapat játszott eddig jobban idegenben, az egyik az újonc Treviso, a másik az AS Roma. Tottiék négy fájó vereséget is összegyűjtöttek az Olimpicóban, fordított szereposztásban azonban csak az Empoli ellen kapituláltak. Vendéglátóként huszonhét, idegenben eggyel több pont szerepel eddig a statisztikákban.

Babosék is eredményesebb, ha utazniuk kell


Oroszlánbarlang

Németországban a Stuttgart nem érezte magát otthon a Neckar parti átépített stadionban - tizenöt pontig jutott, idegenben hárommal többet csípett el -, az Aston Villa sem rettent meg eddig, ha el kellett hagynia Birminghamet, mert több babér termett nekik, ha kontrázni kellett. Az egykori BEK-győztes otthon három, idegenben négy győzelemig jutott. Tizenhárom-tizennyolc a pontok aránya.

A hétfő esti Wigan Athletic-Manchester United mérkőzésnek is volt tétje, ugyanis a vendégek a 92. percben szerzett góllal diadalmaskodtak, így az ő mutatóik is jobbak lettek idegenben, pedig az Old Traffordot hívják "oroszlánbarlangnak."

Hollandiában az Ajax hétvégi kiütéses sikerével billent át pluszba, Babos Gáborékra viszont jól hatott az utazás a bajnokikra, mert három ponttal többet szereztek, mint Nijmegenben. A Heraclesnek is hárommal van több pontja idegenben, mint saját pályáján.