Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Hatcsapatnyi légiós a magyar bajnokságban

2006.03.07. 14:06
Miközben mindenki az utánpótlás jelentőségéről beszél, a magyar labdarúgó-bajnokságban 64 külföldi játszik. A REAC ugyan magyarokkal akarja kiharcolni a bennmaradást, a Tatabánya, a Sopron és a Pápa viszont kilenc-kilenc külföldit tart. Akad aki kényszerből, más gazdasági megfontolásból alkalmaz zambiai, kanadai, vagy brazil futballistákat.

A labdarúgó NB I.-ben jelenleg - kedd délután - 64 külföldi labdarúgó játszik. Ez sarkítva három csapat felnőttkeretének felel meg. A legtöbb külföldi a Tatabánya, a Sopron és a Pápa csapatában található, kilenc-kilenc. A REAC az egyetlen csapat, amelyik nem foglalkoztat légióst.

Az élcsapatok közül Debrecenben van a legtöbb külföldi

Az Újpest bízik a magyarokban

Kovács Péter, a jelenleg listavezető Újpest tulajdonosa úgy véli, hogy a magyar játékosok is képesek arra teljesítményre, amre a hazánkba szerződő külföldiek legtöbbje. "Mi csak azért vettük meg Cariatit, hogy versenyhelyzetet teremtsünk a csatáraink között. Mielőtt szerződtettük, Feczesin eligazolt, Kovács megsérült, így mindössze két támadónk maradt. Nem mellékesen egy olyan játékosról van szó, aki hazájában több száz bajnokin szerepelt."

Kovács úgy véli, két meghatározó játékossal a csapat esélyes lehet komolyabb nemzetközi szereplésre, mondjuk, hogy belekrüljön az UEFA-Kupa csoportkörébe. "Szerencsére ma az Újpest úgy áll, hogy a magyar piacról bárkit meg tudna venni, ennek ellenére nem akarunk felesleges vásárolgatásba kezdeni. Természetesen mi is szeretnénk komoly külföldi játékosokat venni, de tisztába kell lenni a realitásokkal és a lehetőségekkel" - mondta Kovács.

Az Újpestnél csak a télen szerződtetett argentin Cariati, az MTK-nál két szerb, Lambulics és Jezdimirovics jött a határon túlról. Mindkét együttes inkább a magyar fiatalok csapatba építésével kísérletezik, és mint az eredmények mutatják, sikerrel. A bajnokság harmadik helyén álló Fehérvárnál szinte mindegyik csapatrészben találunk külföldit, a negyedik Debrecen két megbízható középpályásán kívül inkább a csatársorban erőlteti a külföldiek szerepeltetését, elsősorban a szerb, horvát vonallal.

Tatabányán kilenc külföldi

A Diósgyőr, talán kevés pénze miatt, megelégszik két külföldivel, ellenben Tatabányán kilenc nem magyar anyanyelvű labdarúgó található. A kameruniak képviselik a többséget (négyen), de a szerbek mellett van brazil játékosuk is. A bajnokság rajtján a tatabányaiak azt nyilatkozták, hogy még mindig olcsóbb külföldieket szerződtetni, mint azokat magyar játékosokat, akik már megérkezésükkor hosszabb távon teljesíthetetlen követelésekkel állnak elő.

Úgy látszik, a győriek nem hisznek ebben, csak a szerb kapust, Sztevanovicsot foglalkoztatják. Nem így a Honvéd, amely hét külföldivel, pontosabban hét afrikaival próbál meg minél jobb lenni. A Zalaegerszegnél az évek óta hazánkban játszó, már-már magyarnak tűnő Csóka és Radu Sabo szerepel magyar társaik mellett.

Sopronban románok és olaszok képezik a légiót

Sopronban kényszerből van ennyi külföldi

"Nem azért vettünk ennyi külföldit, mert csak bennük bízunk. A tavalyi szezon végén - amikor a klub történetében először megnyerte a Magyar Kupát, és kiharcolta a nemzetközi szereplés jogát - két főtámogatónk is távozott, viszont rövid időn belül le kellett adnunk a játékoskeretet az UEFA Kupára, és ki kellett állnunk a Debrecen elleni Szuperkupa-találkozóra" - mondta Gőbl Gábor, az FC Sopron ügyvezető igazgatója.

Gőbl szerint a nyáron érkezett öt román játékos nem került pénzbe, mert csomagban kapták őket. Ugyanakkor, az azóta szerződtetett olasz játékosok - köztük a sokszoros válogatott Signori - nem voltak olcsók, de jelenlétük jót tesz nemcsak a Sopronnak, az egész magyar labdarúgásnak is.

A Sopron külön kategória. Amióta Vízer László Máriusz színre lépett, a csapatban "megszaporodtak" a román játékosok, ezenkívül sikerült elhozniuk Giuseppe Signorit, az olasz válogatott egykori kiválóságát.

A Ferencváros komoly anyagi gondokkal küzd, de így is három idegenlégióst foglalkoztat. Amíg a zöld-fehéreknél három különböző nemzetből tevődik össze a légió, a tabellán mögöttük álló pécsiek mindhárom külföldije szerb.

A REAC külföldieknélkül akar bennmaradni

Kaposváron is a szerb vonal az erős, de van a négy szerben kívül szlovák és brazil játékosuk is. A Vasasnál két védekező középpályás jelenti a légiót, a REAC-nál már a bajnokság rajtján úgy gondolták - és ehhez azóta is tarják magukat -, hogy külföldiek nélkül is sikerülhet elérni a biztos bennmaradást.

A bajnokság legnemzetközibb csapata a Pápa, ahova négy földrész öt országból érkezett a hat légiós. A brazilok és a zambiaiak ma már nem is jelentenek akkora meglepetést, de a pápaiaknál focizik a magyar élvonal két kanadai és egyetlen japán játékosa is.

Mezey szerint nem az edők döntenek

"Ma a világ labdarúgásában a külföldi játékosok szerepeltetése kikerülhetetlen. Ilyen színtű külföldi játékosok szerepeltetése, akik nálunk játszanak, azonban kikerülhető lenne" - mondta Mezey György, aki az elmúlt években a legtöbbet hallatta a hangját a magyar utánpótlás fontosságáról.

A volt szövetségi kapitány szerint manapság Magyarországon az edzőknek egyre kevesebb beleszólása van abba, kit szerződtetnek a csapatok. Mezey szerint ezzel nem is lenne baj, de amíg külföldön egy tulajdonos, vagy egy klubvezető dönti el, hogy kit szerződtessenek, addig nálunk azok szava a döntő, aki idehozza őket.

Garami, Ancelotti, Rijkaard

A külföldi olcsóbb
Árky Gábor, a pápaiak klubmenedzsere szerint is jóval nehezebb a magyar piacról igazolni, főleg úgy, hogy a kinézet játékosoknak élő szerződésük volt. Ráadásul egy középszerű külföldi jóval olcsóbb, mint egy középszerű magyar játékos. A hozzájuk érkező játékosokat különböző menedzserek ajánlják a klubnak, de aki nem felel meg a követelményeiknek, azoktól elválnak.

"A klubtulajdonosoknak azonnal bevethető, kész játékosokra van szüksége, így ha idehoznak valakit, akit az egekig magasztal a menedzser, hamar ráharapnak" - mondta az MLSZ-ből a múlt héten eltávolított szakember. "Ahhoz, hogy valaki olyan szinten tudjon beépíteni fiatalokat, mint tette azt az elmúlt években az MTK-nál Garami József, ahhoz kell egy biztos utánpótlásbázis és egy olyan szakember".

Mezey szerint nálunk elképzelhetetlen, hogy valaki olyat tegyen, mint tette azt Ancelotti, a Milan edzője pár éve. Amikor odavitték Rivaldot megmondta, nála csak perceket fog játszani. "Ma a világ élvonalába csak külföldi játékosok szerződtetésével lehet maradandót alkotni. Azok közül is főleg a támadókkal, ahogy azt nemrég Rijkaard, a Barcelona edzője is megmondta".

Bodnár: Sport vagy üzlet

Azt kell eldönteni, a labdarúgás sport vagy üzlet. Ha sport, akkor nem kellene egy se, ha üzlet, akkor kell minél több" - mondta Bodnár György, a Szaknévsor tulajdonosa. A szókimondásáról is ismert üzletember szerint ha üzletnek veszik szórakoztatóipar második legnagyobb iparágát, akkor koprodukcióra van szükség, és ehhez nélkülözhetetlenek a külföldiek.

Bodnár szerint Európa legjobb bajnokságai sem léteznek külföldi nélkül, hiszen a gazdaságos focihoz nélkülözhetetlenek a külföldiek. "Angliába sem csak angol játékosok játszanak, ezért lett az világ talán legjobb bajnoksága. Beckham se a futballtudása miatt kellett a Real Madridnak, hanem azért, hogy ismét a világ leggazdagabb klubja legyen" - összegzett Bodnár.

A magyarországi légiósok
Újpest
Lucas Cariati argentin

MTK
Mladen Lambulics szerb
Jezdimirovics Goran szerb

Fehérvár FC
Alexander Alumona nigériai-orosz
Mario Bozic szerb
Juszuf Dajics bosnyák
Daniel Tudor román

Debrecen
Dragan Vukmir szerb
Ronald Habi horvát
Bojan Brnovics szerb
Igor Bogdanovics szerb
Ibrahim Sidibe szenegáli

Diósgyőr
Ciproan Binder román Marius Siminic szerb

Tatabánya
Marian Postrk szlovák
Vukasin Polekszics szerb
Vojiszlav Bakracs szerb
Ilir Nalbani koszovói
Jerson Jose de Silva brazil
Martial Joseph Ngalle kameruni
Nana Ahidjo kameruni
Dorge Rostand Kouemaha kameruni
Eduardo Ndjodo kameruni

Győr
Szasa Sztevanovics szerb

Honvéd
Thierry Nguekam Ariel kameruni
Yannick Andoa Mbengomo kameruni
Eugenio Bila "Genito" mozambiki
Lobo Almiro Miro mozambiki
Erik Fredy Zambo Noa kameruni
Benjamin Angoua Bory elefántcsontparti
Gneki Abraham elefántcsontparti

ZTE
Radu Sabo román
Csóka Zsolt szerb

Sopron
Alexandru Costisor román
Cristian Cigan román
Ion Ibric román
Marius Radu román
Alin Cotan román
Cristian Lucian Munteanu román
Giuseppe Signori olasz
Luigi Sartor olasz
Nicola Silvestri olasz

Ferencváros
Sorin Botis román
Bojan Lazics szerb
Alekszander Bajevszki macedón

Pécs
Csedomir Pavicsevics szerb
Goran Vujics szerb
Jevdovics Radivoje szerb

Kaposvár
Ladislav Kozmér szlovák
Dusan Vasziljevics szerb
Andruskó Attila szerb
Andre Alves dos Santos brazil
Andruskó Attila szerb
Oláh Lóránt szerb

Vasas
Adem Kapic szlovén
Ivan Janjic szerb

REAC -

Lombard Pápa
Lloyd Mumba zambiai
Alencar Elder Machado de Campos brazil
Dave Simpson kanadai
Simeon Stevica szlovák
Honma Kauzo japán
Franco Lalli olasz
Mishek Lungu zambiai
Angeli Eduardo "Edu" brazil
Peart Joevannie kanadai