Valér
2 °C
8 °C

Eltemették Bene Ferencet

2006.03.09. 20:21
Csütörtökön a Megyeri úti temetőben több százan kísérték utolsó útjára Bene Ferenc olimpiai bajnok labdarúgót.

A február 27-én, életének 62. évében elhunyt Bene Ferencet Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Dunai Antal, az egykori csapattárs, jó barát, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) alelnöke búcsúztatta csütörtökön.

#alt#
Bene Ferenc 1944-2006
(fotó: MLSZ)

"Kevesen tudtak olyan sok és szép gólt rúgni, mint ő, és ugyancsak kevesen tudtak úgy örülni azoknak. Ferike akart, szeretett és tudott, nagyon tudott gólt rúgni - mondta Schmitt Pál. - Mondják: a szerénység csaknem mindig egyenes arányban áll a tehetséggel. Legalábbis ennek így kéne lennie. A te esetedben, drága Ferike, ez a mondás nagyon is találó. A szerencsések, akik téged közelebbről ismerhettek, pontosan tudják, hogy sohasem vakított el a siker, hogy mint egy gyerek, úgy tudtál örülni a közös győzelmeknek, és mindvégig szerény voltál, ahogy mondani szokták, mert volt mire."

Bene Ferenc 76-szor szerepelt a válogatottban, az 1964-es tokiói játékokon nyert aranyérmet az olimpiai együttessel. A lila-fehérek színeiben nyolcszoros bajnok, illetve ötszörös gólkirály volt és a BEK-elődöntőig jutott együttesben is szerepelt. 418 bajnoki mérkőzésén 303 gólt szerzett, az Európa-válogatottban is játszott.